Ελλαδα

JustAsk4It: Η Τάνια και η ομάδα της εκπληρώνουν ευχές παιδιών

«Μέσα στα τόσα δυσάρεστα που ακούμε και βιώνουμε, θέλουμε να δώσουμε μια νότα χαράς και αισιοδοξίας»

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπα από τις ευχές δυο παιδιών που πραγματοποιήθηκαν στο Αρκαλοχώρι Κρήτης.
Στιγμιότυπα από την εκπλήρωση των ευχών της Άννας και του Νίκου στο Αρκαλοχώρι Κρήτης.

«Just Ask For It»: Η νέα εθελοντική δράση της Τάνιας Χριστοδουλίδου και της ομάδας της, που στοχεύει στην εκπλήρωση επιθυμιών παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη

Αρκαλοχώρι Κρήτης, τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, μεγέθους 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ένα χωριό που ουσιαστικά καταστράφηκε. Ένα χωριό που ακόμα και σήμερα, πολλές είναι οι οικογένειες που ζουν σε προσωρινά καταλύματα και κοντέινερ, γιατί χιλιάδες σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα ή οι ζημιές δεν έχουν αποκατασταθεί. 

Από το Αρκαλοχώρι Κρήτης και τον τρίχρονο Νίκο αποφάσισε να ξεκινήσει την εθελοντική της δράση «Just Ask For It» η Τάνια Χριστοδουλίδου, δασκάλα σε Δημοτικό Σχολείο της Αττικής. Πρόκειται για μία νέα δράση που επιδιώκει να ικανοποιησει ευχές μικρών παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη. «Η σκέψη ήταν απλή: να δώσω στα παιδιά μια στιγμή ευτυχίας. Σε παιδιά που ζουν με οικονομικές δυσκολίες ή έχουν βιώσει κάποια δυσάρεστη κατάσταση στη ζωή τους. Και γνωρίζω πως είναι πολλά αυτά τα παιδιά. Έστω και λίγες να καταφέρω να πραγματοποιήσω, θα είμαι κι εγω ευτυχισμένη. Μέσα στα τόσα δυσάρεστα που ακούμε ή και βιώνουμε, το JustAsk4It αποτελεί μια νότα χαράς, αισιοδοξίας, φωτός και ελπίδας» περιγράφει η εμπνεύστρια της δράσης. 

JUST ASK 4 ΙΤ: ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΑΝΝΑ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΚΡΗΤΗΣ!

Έτσι, οι εθελοντές που δρουν στο πεδίο, έφεραν την Τάνια και την ομάδα της σε επαφή με οικογένειες που έχουν ανάγκη, και περί τα τέλη Νοέμβρη, ταξίδεψαν στο Ηράκλειο Κρήτης, για να εκπληρώσουν τις ευχές του Νίκου και της Άννας. «Ο τριών ετών Νίκος ευχήθηκε να αποκτήσει καινούρια παιχνίδια, καθώς τα παλιά του χάθηκαν μαζί με το σπίτι του που γκρεμίστηκε. Επίσης, εκπληρώσαμε την ευχή της Αννούλας για ένα ποδήλατο. Η Άννα έμεινε σχεδόν ένα μήνα με την μητέρα και τον αδελφό της σε σκηνή και ακόμα και τρεις μήνες μετά τον σεισμό, οταν την συναντήσαμε, ηταν πολύ τρομαγμένη και η ανάμνηση του σεισμού ήταν ακόμα νωπή γι αυτήν» εξηγεί η Τάνια. 

JUST ASK 4 IT:  ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ & ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΝΙΚΟ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΚΡΗΤΗΣ!

«Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ από το Αρκαλοχώρι είναι οι άνθρωποι που παρ' όλη την καταστροφή που έζησαν αλλά και τις επιπτώσεις αυτής που ακόμα βιώνουν, συνεχίζουν τη ζωή τους με αισιοδοξία. Άνθρωποι ζεστοί και φιλόξενοι. Είμαστε πλέον φίλοι και με τις δύο οικογένειες».

Ο 3χρονος Νίκος αποκτά τα νέα του παιχνίδια.
Στιγμιότυπο που δείχνει τον τρίχρονο Νίκο να παίρνει τα νέα του παιχνίδια από το «Just Ask For It»

Μετά το Αρκαλοχώρι, η ομάδα του «Just Ask For It» επισκέφτηκε το Ειδικό Σχολείο Πεντέλης και πραγματοποίησαν την ευχή του Δημήτρη, ενός παιδιού με νοητική υστέρηση, που έχει μεγάλη αγάπη για την τεχνολογία και ζήτησε ένα τάμπλετ. «Λόγω των ημερών, ημασταν ο Άγιος Βασίλης γι αυτόν! Έχω συνεργαστεί και στο παρελθόν με το συγκεκριμένο σχολείο, όταν μαζί με τους μαθητές μου προσφέραμε αναπηρικά αμαξίδια ύστερα από συλλογή πλαστικών καπακιών. Είναι ένα μικρό και ζεστό σχολείο με 24 παιδιά με ιδιαιτερότητες και με πολύ δοτικές και φιλότιμες δασκάλες».

Η εκπλήρωση της ευχής του Δημήτρη από το Ειδικό Σχολείο Πεντέλης.
Στιγμιότυπο από την εκπλήρωση της ευχής του Δημήτρη από το Ειδικό Σχολείο Πεντέλης.

JUST ASK 4 IT: ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ TABLET ΓΙΑ ΤΟΝ  ΝΙΚΟ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ!

Η ιδέα προέκυψε τον τελευταίο χρόνο, με την καραντίνα να προσφέρει στην Τάνια περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί και να οργανώσει τη νέα της δράση, που τελικά έπειτα από δυσκολίες και εμπόδια, κατόρθωσε να υλοποιεί. Ωστόσο, ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια με τον εθελοντισμό και έχει βραβευτεί δυο φορές για τις δράσεις της πάνω στο σχολικό εκφοβισμό και τη μετάδοση του μηνύματος καταπολέμησής του. 

Η Τάνια Χριστοδουλίδου.
Η Τάνια Χριστοδουλίδου.

«Με ενδιέφερε πάντα η καλή ψυχολογία των παιδιών που δυστυχώς έβλεπα πως πολλά παιδιά δεν είχαν. Έτσι το να ασχοληθώ εις βάθος ήταν για μένα μονόδρομος κάνοντας πολλές δράσεις με τους μαθητές μου, δημόσιες ομιλίες και γράφοντας σχετικά άρθρα συμβάλλοντας όσο μπορώ στην καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού. Το σχολείο ως μικρογραφία της κοινωνίας αντικατοπτρίζει την κατάστασή της. Επομένως τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού στα σχολεία έχουν αυξηθεί παίρνοντας μάλιστα πιο βίαιη μορφή. Πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη συντονισμένου σχεδίου για την αντιμετώπισή του».

Και ποια είναι η απάντηση στην εξάλειψη φαινομένων bullying; Απο την παιδεία ξεκινάνε όλα, λέει η Τάνια και αποσαφηνίζει πως όταν λέμε παιδεία δεν εννοούμε αυτήν που παίρνει μόνο στο σχολείο. Η παιδεία ξεκινά από το σπίτι, από την κάθε οικογένεια πολύ πριν φθάσει το παιδί στο σχολείο που ο ρόλος του είναι φυσικά απαραίτητος αλλά συμπληρωματικός σε αυτόν της οικογένειας.

«Η προσφορά για εμένα είναι βιωτική ανάγκη, επομένως τη θεωρώ κάτι το αυτονόητο.  Ενστερνίζομαι το: όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου, όταν όμως  δίνεις γεμίζει η καρδιά σου. Κάποιοι όμως θέλουν κίνητρα και παρακίνηση. Θεωρώ σημαντικό να δείχνω το αποτέλεσμα των δράσεών μου και χαίρομαι όταν ακούω για ανθρώπους που προσφέρουν στον συνάνθρωπο με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. Σημαίνει ότι κοιτάμε πέρα από τον εαυτό μας, παραμερίζουμε για λίγο τις δικές μας ανάγκες, και ενδιαφερόμαστε να καλύψουμε την  ανάγκη που έχει ο διπλανός μας. 

Η Άννα από το Αρκαλοχώρι Κρήτης ποζάρει δίπλα στο καινούργιο της ποδήλατο.
Η μικρή Άννα από το Αρκαλοχώρι Κρήτης με το καινούργιο της ποδήλατο.

Στόχος μου είναι να χαμογελάσουν όσα περισσότερα παιδιά γίνεται. Η ομάδα μου κι εγώ περιμένουμε να ακούσουμε τις ευχές παιδιών που έχουν ανάγκη. Όποιος επιθυμεί μπορεί να στείλει την ευχή του στο Instagram και να παρακολουθήσει όλες τις ευχές που εκπληρώνουμε στο κανάλι μου στο YouTube».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ