Ελλαδα

6 φράσεις που δεν θέλω να ξανακούσω τη νέα χρονιά

Και ευχές για τη νέα χρονιά

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cartoon με ένα αγόρι και μια ντουντούκα

Οι ευχές για τη νέα χρονιά και τα 6 φράσεις που δεν θέλουμε να ξανακούσουμε.

«6 φράσεις που δεν θέλω να ξανακούσω τη νέα χρονιά αλλά δεν πρόκειται να τις γλιτώσω και θα τις υποστώ ξανά και ξανά» θα έπρεπε να είναι ο τίτλος για να είναι πλήρης, αλλά μιας και την παραμονή της μέρας που έχουμε ορίσει ως «αρχή του χρόνου» συνηθίζεται να κάνουμε ευχές, ας ευχηθώ κανένας συμπολίτης να μην ξαναπεί ή ξαναγράψει...

«Ο κόσμος έχει κουραστεί» (ή πιο σωστά «ο κόΖμος έχει κουραστεί»)
Καταλαβαίνω ότι η πρωτοφανής στην ιστορία της ανθρωπότητας ευημερία και η πολυετής ειρήνη  που έχει κυριαρχήσει στις χώρες τις Δύσης έχει μετατρέψει ένα μεγάλο αριθμό των κατοίκων τους σε κακομαθημένους εγωκεντρικούς βουτυρομπεμπέδες, αλλά και πάλι το να λες ότι ο «κόσμος» έχει κουραστεί επειδή υφίσταται ελάχιστους περιορισμούς προκειμένου να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή του, είναι το αντίστοιχο του να λες ότι ένας τριαντάχρονος ανέβηκε 10 σκαλιά και του κόπηκε η ανάσα. Δεν αποκλείεται να συμβεί, αλλά όταν συμβαίνει είναι δείγμα σοβαρού προβλήματος αυτού που ανεβαίνει τα σκαλιά και όχι της δυσκολίας που στ’ αλήθεια έχει η ανάβαση.

«Εγώ γιατί εμβολιάστηκα τότε;»
Ερώτηση που κάνουν κάποιοι εμβολιασμένοι συμπολίτες όταν μαθαίνουν ότι και αυτοί πρέπει λίγο να προσέξουν και να υποστούν κάποιους περιορισμούς. Και την κάνουν επειδή δεν έχουν καταλάβει ότι ο εμβολιασμός είναι ένα προνόμιο που απολαμβάνουν και όχι μια παραχώρηση που κάνουν. Είναι το προνόμιο το οποίο αν ζούσαμε σε κάποιο φτωχότερο μέρος του κόσμου ή μερικά χρόνια πιο πριν θα το βλέπαμε στον ύπνο μας και θα προσευχόμασταν γι’ αυτό στον ξύπνιο μας. Το να πιστεύεις ότι επειδή εμβολιάστηκες πρέπει να σε απαλλαγείς από κάθε περιορισμό είναι τόσο αυθαίρετο όσο το να πιστεύεις ότι πρέπει να περνάς ελεύθερα με κόκκινο επειδή φοράς ζώνη ασφαλείας, είσαι νηφάλιος και καλός οδηγός. Εν κατακλείδι: εμβολιάστηκες για να προστατεύσεις την υγεία σου και τη ζωή σου (και κατ’ επέκταση την κοινωνία) και υφίστασαι κάποιους περιορισμούς για να προστατεύσεις την κοινωνία (και κατ’ επέκταση τον εαυτό σου).

«Αυτοί είναι ικανοί να μας βάλουν να εμβολιαζόμαστε κάθε τόσο»
Ναι, καταλαβαίνω πόσο οδυνηρό είναι να ξοδεύεις μερικά λεπτά κάθε 4, 5 ή 6 μήνες για να προστατεύσεις τη ζωή σου, αλλά κάνε υπομονή. Κάποια στιγμή θα πεθάνεις και κανείς δεν θα σε ταλαιπωρεί προσφέροντας σου οποιουδήποτε είδους προστασία. 

«Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε....»
Η φράση που προσφέρει το καλύτερο άλλοθι στην ανυπαρξία αστυνόμευσης και επιβολής του νόμου. Είναι η καλύτερη δικαιολογία για να μην είναι πουθενά και ποτέ κανένας αστυνομικός και βασίζεται στο ότι πολλοί συμπολίτες δεν καταλαβαίνουν ότι η αστυνομία για να είναι αποτελεσματική δεν χρειάζεται ούτε να είναι παντού ούτε να συνοδεύει τον καθένα από μας. Όχι μόνο επειδή δεν είμαστε όλοι παραβατικοί, αλλά και επειδή αρκεί απλώς να εμφανίζεται τακτικά ώστε να καταλάβει ο παραβατικός ότι η πιθανότητα να πληρώσει την παράβαση του δεν είναι μηδενική. Η τρίτη μεγαλύτερη (αναλογικά) αστυνομία στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι διαρκώς απούσα. Με λίγα λόγια, αυτό που δεν μπορεί να συμβαίνει είναι να μην υπάρχει ένας αστυνομικος ποτέ και πουθενά. 

«Δηλαδή πριν τις 12 δεν κολλάει;»/«Δηλαδή χωρίς μουσική δεν κολλάει» κ.λπ.
Κολλάει όλες τις ώρες, με ή χωρίς μουσική κι αν μετα από δύο χρόνια πανδημίας δεν μπορείς να καταλάβεις σε τι βοηθούν αυτοί οι περιορισμοί δεν υπάρχει κανένας τρόπος να στο εξηγήσω. Γι’ αυτό τουλάχιστον προσπάθησε να αποδεχτείς αυτό: καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, πουθενά στον κόσμο, δεν θέλει οι κάτοικοι της χώρας που κυβερνά να μην βγαίνουν και να μην διασκεδάζουν. Στην πραγματικότητα τη συμφέρει να το κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Φαντάσου λοιπόν πόσο απαραίτητοι είναι οι περιορισμοί ώστε να τους επιβάλει.

«Θα ψήσουμε αρνί το Πάσχα;»
Αυτή είναι ερώτηση που κάποια στιγμή θα αρχίσουν (και φέτος) να την κάνουν οι δημοσιογράφοι στους καλεσμένους τους υπουργούς και η οποία δυστυχώς δεν θα πάρει ποτέ την απάντηση που τις αξίζει: «αν εν μέσω πανδημίας και θανατικού αυτό που σε απασχολεί είναι το ψήσιμο του αρνιού πάρ’ το και βάλ’ το...». Και μπράβο σου. Και καλή χρονιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ