Ελλαδα

Όμικρον: Στα 26 τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα

Πού εντοπίστηκαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Rapid test
Rapid test © Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

Στα 26 ανέβασε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στη διαδικτυακή  ενημερωτική εκδήλωση του  Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τις εξελίξεις που για την πανδημία Covid 19.

Οι μολύνσεις από τη νέα μετάλλαξη εντοπίζονται σε Κρήτη,  Λακωνία και Αττική με κάποιες από αυτές να είναι «ορφανές» δηλαδή να μην σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό ή συρροή. Αυτό σημαίνει, σημείωσε, πως η νέα μετάλλαξη έχει περάσει πλέον στην κοινότητα. Οι περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί θα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση ώστε να αξιολογηθεί με ελέγχους εάν τυχόν μεταβολή στην τοπική διασπορά οφείλεται στην Ομικρον με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση και ο κόσμος να προλάβει να εμβολιαστεί.

Η ανακοίνωση έγινε σε ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν στη πανδημία της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας "Γ. Κοτζιάς" της Ιατρικής Σχολής, με την παρουσία -μεταλύ άλλων- του Σωτήρη Τσιόδρα.

«Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης κσι ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή αν δεν είχε προκύψει η μετάλλαξη Όμικρον. 26 κρούσματα της μετάλλαξης έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα. Τα περισσότερα απο αυτα δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει τη διασπορά. Επίσης, εντοπίζονται σε Κρητη και Λακωνία. Υπάρχει πολυ μεγαλη μεταδοτικότητα της Όμικρον οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία σε αλλες χωρες», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι επί του παρόντος στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει τη δυναμική που παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο, εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα τον Ιανουάριο. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, δοκιμάζονται  έκτακτα σχέδια.

«Καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Όμικρον πίσω από την Δέλτα, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό. Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες. Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Όμικρον. Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά», επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ