marseaux_
Ελλαδα

Next Big Thing: Το 2022 θα είναι η χρονιά τους

Ποια πρόσωπα πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν την επόμενη χρονιά
62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 810
22’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
  • ΤΕΥΧΟΣ 810
  • 62222-137653.jpg
    A.V. Team
  • 22’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23 φρέσκα πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν το 2022

Το 2021 είδαμε να ξεπετάγονται νέα, φρέσκα πρόσωπα στην πόλη. Η έντασή τους δυνατή, μετά από την πανδημία. Πρόσωπα δημιουργικά, όμορφα, έξυπνα, με χιούμορ και στιλ. Θα τα δούμε να φτιάχνουν ωραία πράγματα μέσα στο 2022. Κι εδώ, τους δίνουμε την αρχή.

Των Κατερίνα Καμπόσου - Γιάννη Χ. Παπαδόπουλου - Ευτέρπη Μουζακίτη

Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου
Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Rockefeller. Ο σκοπός της είναι να βοηθήσει τους επιστήμονες να «μιλήσουν την ίδια γλώσσα», δημιουργώντας μια παγκόσμια ονοματολογία γονιδίων για όλα τα σπονδυλωτά του κόσμου. Βρέθηκε στη λίστα «30 Under 30» του περιοδικού Forbes για το έργο της στην επιστήμη.

«Το 2021 με βρήκε στο σταυροδρόμι τριών χωρών: Ισπανίας, Η.Π.Α. και Ελλάδας, εξ ου η ποικιλία τοποθεσιών στις αναμνήσεις μου. Δεν θα ξεχάσω την παιδική έκπληξη που μου προκάλεσε το εντονότατο χιόνι της Cuenca τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2021· την ηρεμία κατά την παρατήρηση πτηνών (bird watching) στο Δέλτα του Llobregat· τον αισθητικό θαυμασμό που ένιωσα στον Κινέζικο Κήπο του Staten Island· την ευγενή άμιλλα παίζοντας ping pong στο Brooklyn Bridge Park· τη γαλήνη κάθε φορά που ξύπνησα με ελάφια έξω από το παράθυρό μου στο Upstate New York, όπου πηγαίνω για έρευνα πεδίου· την ανακούφιση για την επιστροφή μου στο φλαμένκο· το άγχος μου πριν από την πρώτη (μετά το lockdown) δημόσια απαγγελία ποίησής μου στο Snug Harbor Cultural Center· την χαρά και δικαίωση όταν έμαθα ότι δύο μελέτες μου δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature και ότι συμπεριελήφθην στη λίστα Forbes 30 Under 30· τη γαλήνη του φρέσκου αέρα του Πηλίου· την αίσθηση απεραντοσύνης του ουρανού της Κέας· και την ευγνωμοσύνη για κάθε ματιά, λέξη, πράξη αγάπης μου πήρα από και έδωσα στους αγαπημένους μου ανθρώπους. 

Για το 2022 δεν έχω όνειρα, έχω μικρούς, απλούς, καθημερινούς στόχους: να νιώθω έντονα το κάθε συναίσθημα και να το αφήνω να ωριμάζει μέσα μου, να μην ζω δηλαδή καμία στιγμή της ζωής σαν να βλέπω ταινία. Να σχετικοποιώ τα προβλήματα και τις δυσκολίες· συχνά λέω στον εαυτό μου να σκέφτεται τι θα έλεγε η 80χρονη Κωνσταντίνα -αν ζήσει μέχρι τότε- αν με έβλεπε από κάπου. Ελπίζω το 2022 να καταφέρω να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες σαν να είχα την αντικειμενικότητα που συχνά δίνει η τοπική κι η χρονική απόσταση. Να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στην ποίηση, στο φλαμένκο και στον διαλογισμό. Κυρίως να δείχνω πολλή αγάπη στους αγαπημένους μου ανθρώπους». -Γ.Χ.Π.

Φίλιππος Αβραμίδης
Φίλιππος Αβραμίδης

Φίλιππος Αβραμίδης
Γραφίστας-εικονογράφος, δουλειές του κοσμούν συσκευασίες γνωστών προϊόντων και συχνά τα εξώφυλλα και τις εσωτερικές σελίδες περιοδικών. Σχεδίασε εξώφυλλο για την ATHENS VOICE.

«Ο απολογισμός μου για το 2021 είναι 4 περιοδικά, 2 φεστιβάλ, 1 βιβλίο και 1 ταξίδι. Μετά από ένα μουδιασμένο 2020 απραξίας και αντιπαραγωγικότητας, το 2021 με βρήκε να αναλαμβάνω την εικονογράφηση 4 περιοδικών της «Καθημερινής» και να κάνω ένα καλοκαιρινό roadtrip στη Μάνη. Τη μεγαλύτερη χαρά όμως μου την έδωσαν η Ραφαέλα Καραγιάννη και η Αναστασία Τερζίδου, που με κάλεσαν ως ομιλητή στο πρώτο Φεστιβάλ Εικονογράφησης illustradays  2021. Από project ξεχωρίζω το 4ο Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Αθήνας (k2design) και το πρώτο μου εικονογραφημένο παραμύθι «Η ηχώ» (Kωνσταντίνα Ντόμπρου, ΚeyΒooks).Όνειρα για το 2022... εκτός από παγκόσμια ειρήνη, να ολοκληρωθούν κάποια πράγματα που ξεκίνησα και πάγωσαν με το ξέσπασμα της πανδημίας. Γενικά έχω σταματήσει να βάζω προσωπικούς στόχους, για να μην απογοητεύομαι πολύ όταν δεν τους πιάνω. Αφήνω τα πράγματα να έρθουν (με λίγη πίεση), άλλωστε όλα τα καλά ήρθαν ξαφνικά. Σαν ουτοπικούς στόχους θα έβαζα να ξεκουράζομαι περισσότερο, να μην εκνευρίζομαι, να πάω ένα εξωτικό ταξίδι (κλισέ) και κανένα εξώφυλλο... Μonocle, ακούς;»

Φίλιππος Αβραμίδης
Φίλιππος Αβραμίδης

Φίλιππος Αβραμίδης

Γιάννης Λουλούδης
Σχεδιαστής του viral παπουτσιού ΜΠΑΣΟΚ

«Τη φετινή χρονιά τολμάω, παρά το νεαρό της ηλικίας μου, να τη χαρακτηρίσω ορόσημο. Αν με ρωτούσε κάποιος πριν από δύο χρόνια, δεν θα μου πέρναγε από το μυαλό ότι στα 17 μου θα κατάφερνα όχι μόνο να σχεδιάσω αλλά να παράγω ένα ζευγάρι παπούτσια, που αγαπήθηκαν, φορέθηκαν κι έγιναν επίκεντρο συζητήσεων στα ΜΜΕ αλλά και στο πολιτικό προσκήνιο. Τα ΜΠΑΣΟΚ LOWS δεν είναι απλά ένα sneaker, είναι η απόδειξη ότι κανένας στόχος δεν είναι ανεπίτευκτος και ότι όλα είναι θέμα επιμονής, υπομονής, αγάπης, πίστης στον εαυτό σου και προσήλωσης στη διαδικασία και στο τελικό αποτέλεσμα. Η δημιουργία των ΜΠΑΣΟΚ ήταν κυριολεκτικά μόνο η αρχή, καθώς αναμένονται να γίνουν πολλά μέσα στο 2022 με πρώτο και κυρίαρχο το άνοιγμα του πρώτου μου φυσικού καταστήματος που θα είναι ταυτόχρονα και το πρώτο resell κατάστημα στην Ελλάδα. Είναι ένα project με το οποίο ασχολούμαι καιρό και ανυπομονώ να δω τελειοποιημένο, γιατί δούλεψα και αφιερώθηκα πολύ πάνω σε αυτό. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον κι ελπίζω η δικιά μου ιστορία να παρακινήσει κι άλλα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους και να τολμήσουν να κάνουν αυτό που αγαπάνε.» -Κ.Κ.

Rosey Blue
Τραγουδίστρια-τραγουδοποιός, φέτος κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «Swans»

«Η χρονιά που μας πέρασε, το 2021 είχε πολλά: ομορφιά μα συνάμα πίεση και ανασφάλεια για τον καλλιτεχνικό κλάδο. Προσπάθησα και κατάφερα, νομίζω, να υπενθυμίσω στον εαυτό μου πως πρέπει να είναι χαρούμενος με αυτά που έχει και αυτά που κατέκτησε. Έβγαλα τον πρώτο μου δίσκο, το «Swans» από την Inner Ear Records, έγινα δασκάλα yoga και ξεκίνησα να διδάσκω, ισορρόπησα εσωτερικά, απόλαυσα στιγμές με τη γιαγιά μου και γενικότερα την οικογένειά μου, έβγαλα από τη ζωή μου τα άσχημα πράγματα και απόλαυσα φίλους, φίλες, θάλασσες, ήλιο, κολύμπι και ηλιοβασιλέματα. Και ήταν όλα υπέροχα. Το 2022 θέλω να είμαι καλά ψυχολογικά και ανυπομονώ για τη στιγμή που θα παρουσιάσω ζωντανά τον δίσκο μου με την μπάντα μου. Να δω κόσμο, να τους τραγουδήσω, να ταξιδέψω. Να ακούγονται τα κομμάτια μου στο ραδιόφωνο και να ταξιδεύουν τον κόσμο που τα ακούει στα μέρη που ο καθένας έχει στο μυαλό του. Να εξελιχθώ πνευματικά και πρακτικά στην ενασχόλησή μου με τη διδασκαλία της yoga. Θέλω να γελάω και να αγκαλιάζω σφιχτά τους φίλους μου και την οικογένειά μου, να τους δίνω τον χρόνο που τους αξίζει αλλά και τον χρόνο που αξίζει ο εαυτός μου σε αυτόν. -Γ.Χ.Π. »

Ιάσονας Λάιος
Ιάσονας Λάιος

Ιάσονας Λάιος
Διεθνές μοντέλο από τη μεσσηνιακή Μάνη. Έχει περπατήσει στις πασαρέλες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας

«Το 2021 ήταν αδιαμφισβήτητα μια ιδιαίτερη χρονιά για όλους. Αν και η καθημερινότητα ήταν πολύ διαφορετική, εγώ ήμουν από τους τυχερούς, καθώς η καραντίνα δεν με επηρέασε αρνητικά. Αρχικά, λόγω του επαγγέλματός μου στον χώρο της μόδας, συνέχισα να κυκλοφορώ και να δουλεύω. Παρόλα αυτά περιορίστηκα στην Ελλάδα, καθώς οι πτήσεις ακυρώθηκαν. Δεν ένιωσα όμως ότι στερήθηκα τις κοινωνικές επαφές. Το 2021 ήταν μια χρονιά που με έκανε να σκεφτώ καλύτερα τα μελλοντικά μου πλάνα και σε τι χρειάζεται να εστιάσω. Φτάνοντας προς το καλοκαίρι, υπήρξε για μένα μια σημαντική επαγγελματική ανέλιξη, μέσα από μια μεγάλη συνεργασία στην Ισπανία. Φέτος, κάτι που πραγματικά χάρηκα ήταν οι καλοκαιρινές διακοπές, γύρισα στα νησιά του Αιγαίου βλέποντας ωραία τοπία και απολαμβάνοντας τη χαλάρωση στις παραλίες.  Αυτό που περιμένω και θέλω από το 2022, και εφόσον η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται κάπως με τις μετακινήσεις στο εξωτερικό, είναι να ταξιδέψω για επαγγελματικούς λόγους και για αναψυχή, να δω νέα πράγματα, να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να δημιουργήσω νέες εμπειρίες. Ίσως το 2022 να είναι η ευκαιρία να ξεκινήσω χορό, που τον θεωρώ έναν όμορφο τρόπο έκφρασης και νιώθω ότι θα με βοηθήσει γενικότερα.» -Ε.Μ.

Ιάσονας Λάιος
Ιάσονας Λάιος

Ιάσονας Λάιος

Νίκος Παπαγγελής
Παραολυμπιονίκης στην ποδηλασία

«Για εμένα το 2021 ήταν ίσως η καλύτερη χρόνια της ζωής μου! Είχε προηγηθεί ένα περίεργο έτος με ακυρώσεις παραολυμπιακων αγώνων, παγκόσμιων πρωταθλημάτων, προγραμματισμένων ταξιδιών. Ανυπομονούσα να έρθει το νέο έτος! Μέσα στη χρονιά πραγματοποίησα τον μεγαλύτερο στόχο μου, τη συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο για πρώτη φορά καταλαμβάνοντας την 6η θέση στην ποδηλασία πίστας. Είχε προηγηθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Πορτογαλία όπου κατέλαβα την 7η θέση. Γνώρισα ανθρώπους που με στήριξαν και είμαι ευγνώμων. Το 2021 γνώρισα καλύτερα τον Νίκο μέσα από κάποιες εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετώπισα. Πώς το πέτυχα αυτό; Γυρνώντας από τους αγώνες είχα την τρελή ιδέα να ανέβω στην κορυφή του Ολύμπου! Ήταν η κατάλληλη ευκαιρία και έτσι έγινα ο πρώτος άνθρωπος με ακρωτηριασμό που καταφέρνει να πατήσει το πόδι του στα 2.917 μέτρα! Δυστυχώς δεν κατάφερα να ταξιδέψω για διακοπές αλλά νιώθω τυχερός που έζησα αυτές τις εμπειρίες και ανυπομονώ να έρθει το 2022, να κυνηγήσω νέους στόχους, νέα όνειρα και να κατακτήσω νέες κορυφές!» -Κ.Κ.

Vassilina
Μουσικός παραγωγός/ songwriter με βάση την Αθήνα. Τα κομμάτια της εξισορροπούν αισθητικά στοιχεία της ποπ με σκοτεινές ηλεκτρονικές επιρροές. Φέτος κυκλοφόρησε ο νέος της δίσκος «Fragments».

«Το 2021 είχε και του πουλιού το γάλα. Μετακόμισα μόνιμα από Λονδίνο στην Αθήνα, προσαρμόστηκα, γύρισα το πρώτο μου video clip, συνεργάστηκα με φοβερούς ανθρώπους. Κυκλοφόρησα τον νέο μου δίσκο «Fragments» με την Inner Ear Records. Γνώρισα και δημιούργησα την dream live μπάντα μου, που αποτελείται από τρεις υπέροχες γυναίκες (Καλλιόπη Μητροπούλου, Αλίκη Λευθεριώτη, Weronika Kijewska), ανέβηκα και πάλι στη σκηνή μετά από ένα χρόνο σχεδόν. Είχα τη χαρά να ανοίξω τις συναυλίες των Kadebostany στην Αθήνα. Πάνω απ’ όλα όμως γνώρισα, κατανόησα και αγάπησα την Αθήνα. Ελπίζω το 2022 να μου φέρει νέες συνεργασίες, έμπνευση, ψυχική ηρεμία και φυσικά πολλά πολλά live. Αν όλα πάνε έτσι όπως ελπίζουμε και κανονίζουμε, ο πρώτος μου στόχος είναι να γίνει επιτέλους αυτό το πολυπόθητο international tour του «Fragments» που πήρε τέτοια μεγάλη αναβολή. Τέλος, έχω ήδη ξεκινήσει να δουλεύω τον δεύτερό μου δίσκο και έρχονται νέες κυκλοφορίες γεμάτες νέες συνεργασίες.» -Γ.Χ.Π.

Γιώργος Καλλίγερος
Επιστήμονας, τεχνικός διευθυντής στην TIER Mobility. Πριν την TIER είχε ιδρύσει την Pushme, μια ελληνοβρετανική startup που παρήγαγε τεχνολογίες επαναφόρτισης ηλεκτρικών σκούτερ, την οποία και η TIER εξαγόρασε το 2020. Το 2021 βρέθηκε στη λίστα του Forbes «30 Under 30».

«Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά μέσα στην οποία υπήρξαν και πολλές όμορφες στιγμές. Η ζωή εν μέσω lockdown στο Λονδίνο αρχικά ήταν πολύ διαφορετική. Αφιέρωσα πολλή ενέργεια στη δουλειά μου και η χρονιά ήταν επαγγελματικά έντονη, κάτι για το οποίο είμαι ευγνώμων γιατί απορροφήθηκα εκεί και ο χειμώνας πέρασε γρήγορα. Μιας και δεν μπορούσαμε να απολαύσουμε τη ζωή στην πόλη και τα ταξίδια στο εξωτερικό ήταν επίφοβα, αποφάσισα να αγοράσω αυτοκίνητο και έτσι εξερευνήσαμε την πανέμορφη βρετανική ύπαιθρο. Επίσης μετακομίσαμε με τη σύντροφό μου σε πιο μεγάλο διαμέρισμα, οργανώσαμε τον χώρο μας και απολαύσαμε περισσότερο τον χρόνο που περάσαμε στο σπίτι. Για το 2022 ελπίζω να καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε μια πιο ξέγνοιαστη κατάσταση, γιατί θα ήθελα πολύ να μπορώ να ταξιδεύω. Σε επαγγελματικό επίπεδο τα όνειρα είναι πολλά, είμαι τυχερός που η εταιρεία στην οποία δουλεύω πάει καλά και μαζί με την εταιρεία μεγαλώνει και ο δικός μου ρόλος. Για το ’22 έχουμε μεγάλους στόχους, τα προϊόντα τα οποία σχεδιάζουμε βγαίνουν στον δρόμο και έχουν αληθινή επίδραση στους χρήστες μας. Το όνειρο για το νέο έτος συνεχίζει να είναι η TIER, δεν βλέπω την ώρα να λανσάρουμε ένα πρωτοποριακό όχημα που δουλεύουμε καιρό μέσα στην ερχόμενη χρονιά.» -Γ.Χ.Π.

Ηλιάνα Καρίμαλη
Ιδιοκτήτρια οινοποιείου Καρίμαλη στην Ικαρία

«Το να διευθύνεις ένα μικρό οινοποιείο σε καθιστά ένα άτομο πολυμηχάνημα. Οι ειδικότητες που καλούμαι να βγάλω εις πέρας κυμαίνονται από εργάτης γης μέχρι και social media manager. To 2021 ήταν μία χρονιά με πολλή προσωπική εργασία ξεπερνώντας τις ανθρωποώρες που αναλογούν σε ένα άτομο. Αυτό συνέβη γιατί το 2020 δεν μας άφησε πολλά περιθώρια και κάπως έπρεπε να εξισορροπηθούν τα πράγματα. Θυσιάστηκε λοιπόν στον βωμό της επαγγελματικής επιβίωσης και προόδου, η προσωπική ζωή και το λεγόμενο «selfcare». Το γεγονός αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι το οποίο θα συνιστούσα, καθώς η ψυχική υγεία και η φροντίδα του εαυτού μας είναι πάνω από όλα. Χωρίς αυτά καμιά δουλειά δεν έχει νόημα. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι υπήρχε μεγάλη αναγνώριση και προβολή της δουλειάς μου σε διάφορα μέσα, με αποτέλεσμα όλη αυτή η πίεση και η κούραση, αντί να με ακινητοποιήσουν, με έκαναν πιο δυνατή. Για το 2022 οι προσωπικοί μου στόχοι είναι να βρω τη χρυσή τομή της πολλής δουλειάς με ταυτόχρονο «selfcare» και μαζί με αυτά να κινούμαι με κατεύθυνση την πρόοδο, την εξέλιξη και την επιτυχία. Ένας ακόμη στόχος είναι το να παραμείνω ταπεινή, ποτέ δεν μου άρεσε να βλέπω ανθρώπους να νομίζουν πως είναι κάποιοι! Ακόμα και όταν καταφέρω κάτι σπουδαίο ποτέ δεν το παίρνω πάνω μου κι ο λόγος είναι γιατί ξέρω πως, πρώτον, δεν υπάρχει ταβάνι στην επιτυχία και, δεύτερον, οτιδήποτε αποκαλείται επιτυχία παραμένει προσωρινό και χάνεται αν δεν συνεχίσεις να προσπαθείς για αυτό. Έτσι λοιπόν ο σκοπός είναι να προσπαθώ κάθε μέρα για το καλύτερο, οι κόποι πάντα ανταμείβονται και αναγνωρίζονται, χωρίς να το επιδιώξω χωρίς να το ζητήσω και χωρίς καν να το περιμένω.» -Κ.Κ.

Φοίβος Οικονομίδης
Συγγραφέας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Βορράς» κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις Εστία

«Είναι λες και το 2021 παραμορφώθηκε ο χωροχρόνος. Στη μνήμη μου υπάρχουν μέρες της χρονιάς που ξεχωρίζουν σαν κεφάλαια και μήνες ολόκληροι που προσπαθούν να με πείσουν πως δεν υπήρξαν καν. Ήταν μια δύσκολη, περίεργη, τρομακτική χρονιά. Κατάφερε όμως να είναι και όμορφη, εδώ κι εκεί. Κρατάω τα λόγια που άκουσα και τους ανθρώπους που γνώρισα χάρη στον «Βορρά», το βιβλίο μου. Κρατάω τις βραδιές της καραντίνας, που κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να τις κρατήσουμε ζεστές, κι εκείνο το Σάββατο που παίζαμε μουσικές, κι εκεί που ήμασταν βέβαιοι πως μας χτυπούσε το κουδούνι η αστυνομία, τελικά ήταν ο γείτονας με το σαξόφωνο στο χέρι. Κρατάω αυτό που πάντα άκουγα, όμως τώρα έμαθα: το μόνο που έχουμε είναι το να είμαστε μαζί. Το 2022 θέλω να μαγειρεύω περισσότερο – και να μαγειρεύω μακαρόνια λιγότερο. Να ξεκινήσω πλήκτρα. Να γράψω, να γράψω, να γράψω πολύ. Να ταξιδέψω. Να είμαι κοντά στους ανθρώπους μου, όσο περισσότερο μπορώ, και να είμαστε καλά. Περισσότερο φως, και λιγότερο τέλος του κόσμου.» -Γ.Χ.Π.

Joanne
Τραγουδίστρια, νικήτρια The Voice οf Greece

«Η χρόνια που μας πέρασε ήταν πολύ έντονη και σημαντική για μένα, σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Συνέβησαν παρά πολλά τα οποία όσο και αν είχα ονειρευτεί, ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν. Όλα ξεκίνησαν με το The Voice. Πέρα από το γεγονός πως ήταν μια υπέροχη εμπειρία, με έφερε πιο κοντά στο όνειρό μου που είναι η μουσική. Θυμάμαι τόσες όμορφες στιγμές από τις πρόβες με τα παιδιά. Με την Έλενα Παπαρίζου έμαθα τόσα πράγματα αυτό τον χρόνο, εξελίχθηκα μουσικά και πνευματικά. Νιώθω πως έμαθα να πιστεύω λίγο περισσότερο στον εαυτό μου. Γνώρισα πολύ όμορφους ανθρώπους, κι έχω κάνει καινούργιους φίλους. Υπέγραψα στη Minos EMI / Universal και ξεκίνησα τα βήματά μου στη δισκογραφία, κάτι που το ήθελα όλη μου τη ζωή. Ακόμα θυμάμαι να μπαίνω πρώτη φορά στο στούντιο για το πρώτο μου single, τη διασκευή στο «Twist In My Sobriety» της Tanita Tikaram. Για μένα ήταν τόσο πρωτόγνωρη η εμπειρία που δεν θα την ξεχάσω ποτέ, όπως και την πρώτη στιγμή που το άκουσα στο ραδιόφωνο. Χαίρομαι πολύ που αγαπήθηκε τόσο από τον κόσμο, λαμβάνω μέχρι και σήμερα μηνύματα γι’ αυτό. Αυτή η χρόνια, παρά τις δυσκολίες της, ήταν ίσως η πιο κρίσιμη χρόνια της ζωής μου μέχρι τώρα και δεν θα άλλαζα τίποτα. Έχω πολλά όνειρα για το 2022. Μ’ αρέσει να έχω φιλοδοξίες, αλλιώς δεν θα είχε και νόημα. Θέλω να βγάλω καινούργια μουσική, να δημιουργήσω και να εκφραστώ μέσα από αυτήν, έχω όρεξη να δουλέψω και να γίνω καλύτερη με κάθε πιθανό τρόπο. Ανυπομονώ να βρεθώ πάνω σε ένα stage, να βιώσω το feeling του κόσμου και να μπορέσω να έχω αυτή την ιδιαίτερη επικοινωνία μαζί τους. Πέρα από όλα αυτά όμως έχω την ανάγκη να ταξιδέψω, να ανακαλύψω τον κόσμο, να δω καινούργια μέρη, να γνωρίσω ανθρώπους. Μ’ αρέσει στη ζωή μου να βλέπω και να ζω καινούργια πράγματα. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την προσωπική μας εξέλιξη.» -Κ.Κ.

Εvangelia
Εvangelia

Εvangelia
Τραγουδίστρια, τα τραγούδια της ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο views

«Πέρασα μια χρονιά μεγάλης ανασυγκρότησης τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ξεκίνησε με lockdown και αβέβαιες συνθήκες για το πότε θα μπορέσω να έρθω στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2021, εν μέσω καραντίνας, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα βρίσκομαι εδώ για να προωθήσω συνεργασία με την Ελένη Φουρέιρα. Είμαι πολύ χαρούμενη και ευγνώμων για όλα όσα μου έχουν συμβεί φέτος. Σιγά σιγά τα όνειρά μου γίνονται πραγματικότητα, νιώθω ότι είμαι σε σωστό δρόμο για να συνεχίσω μπροστά.

Για το 2022 θέλω να συνεχίσω να δημιουργώ, να βγάζω τραγούδια, να μοιράζω τη μουσική μου με τον κόσμο και να τη γνωρίσουν περισσότεροι. Θέλω το «Φωτιά» να συνεχίσει να ανεβαίνει ψηλά και να γίνει ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του καλοκαιριού. Εύχομαι υγεία πάνω από όλα για να μπορώ και εγώ αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος να ζήσουμε τα όνειρά μας, χωρίς μια παγκόσμια πανδημία να κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας και να δυσχεραίνει την καθημερινότητά μας. Βέβαια, οι δυσκολίες αποτελούν μέρος της δημιουργικής διαδικασίας, βλέπε για παράδειγμα το νέο άλμπουμ της Αντέλ, οπότε ακόμα και τότε ελπίζω όλοι μας να αναδυθούμε από τις (μεταφορικές) στάχτες μας.» -Κ.Κ.

Εvangelia
Εvangelia

Εvangelia

Θωμάς Γιαννακόπουλος
Ο νεαρότερος δημοφιλής σαξοφωνίστας στη χώρα

«Αν και το 2021 κλήθηκα να εκτελέσω τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, η χρόνια ήταν γεμάτη νέες εμπειρίες και δυνατές συγκινήσεις ιδιαίτερα όσον αφορά την καριέρα μου ως σαξοφωνίστας. Κατά τη διάρκεια του lockdown ηχογράφησα το πρώτο μου cover στο οποίο πέρα από το σαξόφωνο ανέλαβα και το τραγουδιστικό μέρος. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική και τους ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Τον Μάρτιο μπήκα στον στρατό αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να ασχολούμαι συνεχώς με το σαξόφωνο. Μιας και είχα ήδη οργανώσει διάφορα live μου για το καλοκαίρι, εκμεταλλευόμουν όσο ελεύθερο χρόνο είχα μεταξύ των υπηρεσιών, για να προετοιμάσω το πρόγραμμά μου και να γράψω καινούργια cover. Το καλοκαίρι δεν άργησε να έρθει και ειλικρινά πέρασα μία μαγική σεζόν με πολλά live, γνωριμίες, ξενύχτια (δεν είμαι τύπος που θα πει όχι στη διασκέδαση) και όμορφες στιγμές. Σεπτέμβρης μήνας και παίρνω μετάθεση για Αθήνα. Επιστροφή στην έδρα μου, δηλαδή, και στη γλύκα της πρωτεύουσας. Μπήκα πάλι στη ρουτίνα μου και επιτέλους βρήκα χρόνο να ασχοληθώ πιο ουσιαστικά με την παραγωγή δικών μου κομματιών. Βασικός μου στόχος για το επόμενο έτος είναι να παρουσιάσω στο κοινό δικά μου κομμάτια, τα οποία με πολλή αγάπη τα ετοιμάζω τα τελευταία χρόνια. Το 2022 πιστεύω ότι θα είναι δημιουργική χρονιά, έχω ήδη κανονίσει διάφορα ταξίδια στο εξωτερικό –Γερμανία και Αγγλία για αρχή– όπου εάν πάνε όλα καλά θα κάνω και κάποιες εμφανίσεις εκεί. Εύχομαι σε όλους ένα ευτυχισμένο νέο έτος γεμάτο υγεία.»  -Κ.Κ.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Pastry chef, το κανάλι του στο youtube έχει 237K subscribers

«Τα τελευταία δύο χρόνια ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Αν κάτι έμαθα από την όλη κατάσταση είναι ότι δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Πρέπει να προσαρμοστούμε. Η φετινή χρονιά ήταν μια αρκετά δημιουργική χρονιά για εμένα. Κατάφερα μετά από τρία χρόνια να δημιουργήσω το νέο επαγγελματικό στούντιο για το κανάλι μου στο YouTube και να συνάψω συμβόλαια με μεγάλες εταιρίες. Όλα αυτά έγιναν με τη βοήθεια του Θεού και φυσικά τη στήριξη από το κοινό μου. Ωστόσο, φέτος έχασα και τον αγαπημένο μου παππού ο οποίος ήταν ένας από τους δύο λόγους που αποφάσισα να γίνω ζαχαροπλάστης. Μου στοίχισε αλλά έτσι ήταν γραφτό. Στόχους μεγάλους για το 2022 δεν έχω. Προσπαθώ να κάνω μικρά σχέδια κάθε φορά ώστε να μπορώ να τα υλοποιώ. Πάντα ονειρεύομαι βέβαια να αγοράσω ένα βανάκι, να ταξιδεύω στη φύση και να μαγειρεύω. Εύχομαι το νέο έτος να υπάρχει υγεία σε όλο τον κόσμο και να γίνει η πανδημία ανάμνηση, ώστε να μη χαθούν άδικα άλλες ζωές και να επιστρέψουμε σε μία καλύτερη κανονικότητα από πριν.» -Κ.Κ.

Λευτέρης Αραπάκης
Ιδρυτής Εναλείας - πρέσβης ΟΗΕ για τη Μεσόγειο

«Το 2021 ήταν μια τρελή χρονιά. Ένα απίστευτο roller coaster εμπειριών, συναισθημάτων, καταστάσεων, συγκινήσεων. Αρχικά, μου φαίνεται λίγο απίστευτο που μπορέσαμε και μεγαλώσαμε ως Εναλεία τόσο πολύ, μέσα σε τόσο λίγο διάστημα. Από εκεί που συνεργαζόμασταν με 40 ψαράδες, πλέον συνεργαζόμαστε με 1.500, από εκεί που ήμασταν σε 4 λιμάνια, τώρα είμαστε σε 28, σε 3 χώρες, σε 2 ηπείρους. Από εκεί που είμασταν 4 άτομα, είμαστε πια περίπου 30! Είναι λίγο συγκινητικό όταν το βλέπεις εκ των υστέρων, και κάνεις έναν απολογισμό με ψυχραιμία. Νιώθω πλέον ότι κάνουμε έναν πραγματικό αντίκτυπο, από τις βραδιές στο Κερατσίνι και στη Μηχανιώνα, μέχρι τις συνελεύσεις στο Ρίμινι και την Ανκόνα, αλλά και τις συναντήσεις με τις κοινότητες των ψαράδων (και τους σαμάνους τους) στο Κουάλε στην Κένυα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα βρισκόμασταν με ανθρώπους των Ηνωμένων Εθνών και να συνομιλούμε στην Αθήνα, το Ναϊρόμπι και την Αττάλεια, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θάλασσές μας. Πολύ δε περισσότερο δεν φανταζόμουν ότι θα μας βράβευβε ποτέ ο ΟΗΕ για τις δράσεις που κάνουμε, ήταν ένα σοκ, αλλά και μια μεγάλη ευθύνη. Είναι πολύ δύσκολο, όμως, να συνειδητοποιήσεις τι κάνεις, και τι περνάς, τη στιγμή που βιώνεις την εμπειρία. Σαν highlight, δεν θα ξεχάσω ποτέ που ήμασταν με τον Νίκο και τον Κωνσταντίνο στην Ιθάκη, καλυμμένοι με πλαστικά στην παραλία μέχρι τα γόνατα να ατενίζουμε τους λόφους πλαστικού που κάλυπταν τις παραλίες του νησιού. Ή που εργαζόμασταν για 6 μήνες εξ αποστάσεως και θυμάμαι να γελάμε όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά από κοντά, γιατί δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το ύψος των υπόλοιπων μετά από τόσους μήνες σε calls! Μου έχει μείνει, που έκανα τη δεύτερη δόση του εμβολίου, και επί τόπου πήγα οδικώς στην Ηγουμενίτσα, και από εκεί με το πλοίο για την Ανκόνα, για να προλάβω να βρεθώ με τους ψαράδες, πριν ξανοιχτούν πάλι στη θάλασσα. Έπαθα και μια ωραία υπερκόπωση τότε, αλλά την ξεπέρασα με ένα οδοιπορικό και αρκετά τοπικά κρασιά στην Τοσκάνη. Επιτέλους έκοψα και δώρισα τα μαλλιά μου, αν και μεγαλώνουν πάλι γρήγορα. Κυρίως όμως είμαι ευγνώμων που οι άνθρωποί μου είναι υγιείς, που έχουν εμβολιαστεί κατά του γνωστού ιού, και ελπίζω πως τώρα, σιγά σιγά, αρχίζει να αχνοφαίνεται φως στο τούνελ της πανδημίας. Για το 2022, ο στόχος μου είναι να μπορέσουμε να καθαρίσουμε περισσότερο πλαστικό από τις θάλασσες, να πάμε σε περισσότερα νησιά, σε περισσότερες χώρες. Να φροντίσουμε ώστε αυτό το πλαστικό να ενταχθεί στην κυκλική οικονομία, να γίνει νέα βιώσιμα προϊόντα, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήξει εκ νέου στη θάλασσα. Να περνάμε καλά ενώ εργαζόμαστε και να έχουμε πολύ και ποιοτικό χρόνο με τους σημαντικούς μας ανθρώπους. Θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω και να γνωρίσω τις παράκτιες κοινότητες στη Β. Αφρική, τη Λατινική Αμερική, ή να επιστρέψω στην Κένυα. Θα ήθελα να διαβάσω περισσότερα βιβλία, να δω πολλές ταινίες και σειρές, να γνωρίσω ανθρώπους.» -Κ.Κ.

Μαριάννα Καψετάκη
Γιατρός, ερευνήτρια, κλασική πιανίστρια. Φέτος είδε το όνομά της να φιγουράρει στη λίστα «30 Under 30» του περιοδικού Forbes για το έργο της στην επιστήμη. Διεξάγει μία από τις μεγαλύτερες μελέτες αναφορικά με τη χωρική μνήμη σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Τέλειωσα το διδακτορικό μου στο Imperial College London και ξεκίνησα να εργάζομαι ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο University College London (μελετώντας την ανθρώπινη μνήμη). Μεγάλη χρονιά με πολλά πρότζεκτ και δουλειές, συμμετοχές σε επιτροπές και βραβεύσεις. Συμπεριλήφθηκα στην ευρωπαϊκή λίστα του περιοδικού Forbes «30 κάτω των 30». Λόγω της πανδημίας, η φυσική μου κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο (προσωπικό ρεκόρ 1.000 χιλιόμετρα ποδηλασίας σε ένα καλοκαίρι)! Ένα από τα όνειρά μου για το 2022 είναι να έχω υγεία και δύναμη να συνεχίσω να προχωράω παρ’ όλες τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας! Σχετικά με τη μουσική μου καριέρα, στοχεύω να πραγματοποιήσω τις προγραμματισμένες συναυλίες που είχαν αναβληθεί λόγω κορωνοϊού, να τις ηχογραφήσω, να έχω την ευκαιρία να εμπλουτίσω τα πρότζεκτ στα οποία συνδυάζω τις νευροεπιστήμες με τη μουσική, και να αυξήσω τις συνεργασίες μου με κορυφαίους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σχετικά με την ερευνητική μου καριέρα, την επόμενη χρονιά θα ήθελα μέσω των πειραμάτων που κάνω να προσφέρω καινούργια γνώση στο πεδίο της ανθρώπινης μνήμης.» -Γ.Χ.Π.

Γιάννης Ασσαέλ
Γιάννης Ασσαέλ

Γιάννης Ασσαέλ
Ερευνητής στην Deep Mind, επιστημονικός συνεργάτης στην Google, φέτος είδε το όνομά του στη λίστα «30 Under 30» του περιοδικού Forbes για το επιστημονικό του έργο. Ο ίδιος χρησιμοποιεί μια μηχανή προκειμένου να απευθυνθεί στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

«Για πρώτη φορά δούλεψα παρατεταμένα εξ αποστάσεως, κάτι που συνδύασε ιδιαίτερη έμπνευση και φυσικά το ότι ήμουν κοντά στα αγαπημένα μου πρόσωπα. Με την ερευνητική ομάδα μας κάναμε μεγάλα βήματα σε καινοτόμες προεκτάσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Συγκεκριμένα δημιουργήσαμε ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης που βοηθάει Ιστορικούς στη μελέτη της τοποθεσίας και της περιόδου γραφής αρχαίων ελληνικών κειμένων, και παράλληλα μαζί με μια ομάδα ειδικών εργάζομαι πάνω στην πρόβλεψη της γονιδιωματικής έκφρασης σε διαφορετικά είδη κυττάρων, μια σημαντική καινοτομία για την παρασκευή εξατομικευμένων φαρμάκων και την αποδοτικότερη αντιμετώπιση ασθενειών. Κάποια από αυτά τα βήματα συνέβαλαν και στην τιμητική διάκρισή μου στους «30 Under 30» επιστήμονες της Ευρώπης από το περιοδικό Forbes. Για το 2022 εύχομαι με σύμμαχο την επιστήμη να μπορούμε να αισθανθούμε ξανά ασφάλεια στον κόσμο… και ίσως οι αποδράσεις να γίνουν λίγο πιο εύκολες. Την ίδια στιγμή, αισθάνομαι ότι η συνειδητοποίηση της προσαρμοστικής δύναμης που έχει ο άνθρωπος αυτή τη χρονιά, έχει λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη για να διευρύνω τους γνωστικούς ορίζοντές μου. Συγκεκριμένα με ενθουσιάζει η απόκτηση και εμβάθυνση της γνώσης γύρω από άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα. Έτσι, τον επόμενο χρόνο θα ήθελα να συνεχίσω την έρευνά μου σε καινοτομίες της Τεχνητής Νοημοσύνης με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και ιδιαίτερα στον πολιτισμό.»  -Γ.Χ.Π.

Γιάννης Ασσαέλ
Γιάννης Ασσαέλ

Γιάννης Ασσαέλ

Ελίζα Σκολίδη
Ηθοποιός, ξεχώρισε στη σειρά «Σχεδόν ενήλικες» και στο «Τρίτο Στεφάνι» του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Παίζει στη νέα μίνι-σειρά της ΕΡΤ «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη».

«Ήταν Νοέμβρης του ’20 και άρχισε να μυρίζει lockdown round 2. Παίζαμε πάλι στο Παλλάς το «Τρίτο στεφάνι», δεν είχαμε διανύσει ούτε δύο εβδομάδες παραστάσεων και ανακοινώνεται το κλείσιμο των θεάτρων. Εγώ ακόμα έμενα στο πατρικό μου, οπότε είχα κάποια χρήματα στην άκρη. Αυτό που μ’ αρέσει είναι ότι όταν μου ’ρθει μια αυθόρμητη ιδέα, την ακολουθώ. Σκέφτηκα ότι αν μείνω ξανά στην Αθήνα κλεισμένη θα αποτρελαθώ, οπότε πρέπει να δραπετεύσω κάπου που να μην ξέρω κανέναν και να μη με ξέρει κανείς. Πήρα ΚΤΕΛ και κατέληξα στη Ζαγορά Πηλίου. Δεν είχα ξαναπάει πάρα μόνο για στάση 5 λεπτών το ίδιο καλοκαίρι και είχα πει «τι όμορφη πλατεία... αν γίνει ποτέ ξανά lockdown, εγώ εδώ θα έρθω να το περάσω». Ε και το πέρασα. Είναι το ωραιότερο δώρο που μου ’χω κάνει. Για το 2022 εύχομαι επιτέλους να κάνω πράξη μια ταινία που γράφω, βασισμένη σε ένα έργο ενός πολύ αγαπημένου μου λογοτέχνη, του Παντελή Μπουκάλα. Είμαι 25. Άφησα τη Νομική, άφησα τη Φιλολογία και τελικά σπούδασα Θέατρο. Μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία που αν δεν έχεις βγάλει πανεπιστήμιο, θεωρείσαι αποτυχημένος. Θέλω να πω στους επαγγελματίες που κουνάνε με ύφος από μακριά το πτυχίο, πως εγώ νιώθω ευτυχής. Οι πιο λαμπρές παραστάσεις αυτή τη στιγμή είναι νέων: «Οι ναυαγοί» της Ηρώς Μπέζου και του Γιάννη Παπαδόπουλου και οι «Παίκτες» του Γιώργου Κουτλή. Νέοι καλλιτέχνες όλοι τους. Δώστε χώρο στους νέους.» -Γ.Χ.Π.

Μarseaux
Τραγουδίστρια, πρέσβειρα Ελλάδας και Κύπρου στην καμπάνια του Spotify

Το 2021 κατέληξε να είναι μια πολύ δημιουργική χρονιά για μένα, γεμάτη μουσική. Δεν ήμουν πολύ αισιόδοξη λόγω COVID, με στεναχωρούσε το ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε lives, ή τουλάχιστον όσα και όπως θέλαμε. Σταθμός της χρονιάς που θα αποχαιρετήσουμε ήταν η μετακόμιση - συγκατοίκηση με τον Solmeister, τον Brando και τον dPans. Φροντίσαμε πολύ το σπίτι μας και σχεδιάσαμε ο καθένας το δωμάτιό του. Το 2021 συνέβησαν πράγματα τα οποία δεν πίστευα ποτέ, όπως η συνεργασία με την  Έλενα Παπαρίζου, το είδωλό μου. Η διαδικασία της ηχογράφησης, τα VMA, το κλιπ, ήταν όλα μοναδικές εμπειρίες. Καλλιτεχνικά νιώθω πιο ολοκληρωμένη από ποτέ, εφόσον κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός μου δίσκος το «Chica», όπως πάντα σε στίχους και μουσική του Solmeister. Είμαι πανευτυχής διότι ο κόσμος το αγάπησε πολύ. Φέτος δίνω και το επαγγελματικό πτυχίο μου στο flamenco. Έχω αρχίσει και προετοιμασία για το πτυχίο στο κλασικό τραγούδι αλλά και μαθήματα για δίπλωμα οδήγησης. Επίσης το 2021 ερωτεύτηκα, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να το συγκαταλέξω στα καλά ή στα κακά του απολογισμού.

Το 2022 θα είναι χρονιά γεμάτη διπλώματα, αν τα καταφέρω! Με το WNC ετοιμάζουμε πολύ δυνατά κομμάτια, οπότε η βασική μου έννοια είναι να σκίσουμε. Θα ήθελα να προσέξω λίγο παραπάνω τον εαυτό μου, όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση αλλά και την ψυχική μου ευεξία. Να αξιοποιήσω τον ελεύθερο χρόνο μου, να κοιμάμαι περισσότερο, να εντάξω τη γυμναστική και τη διατροφή στο πρόγραμμα. Γενικώς είμαι θλιμμένο κοριτσάκι, οπότε έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην αφήσω το άγχος να με καταβάλει και να απολαύσω τις στιγμές μου όσο μπορώ. Από τον Άγιο Βασίλη θα ζητήσω να φέρει τόση έμπνευση στον Σολ το 2022, ώστε μουσικά να ρίξουμε την Ελλάδα! -Κ.Κ.

Steve Stivaktis
Καλλιτέχνης κόμικς που εμπνέεται από τη μυθολογία, την παράδοση, ενώ η queer θεματολογία είναι συχνά παρούσα στις δουλειές του. Φέτος εξέδωσε το πρώτο του κόμικ.

«Φέτος κυκλοφόρησε από την Jemma Press η «Σπαζοραχούλα», το κόμικ που έγραψα και εικονογράφησε η Έλενα Γώγου. Το ComicDom Con πήγε εξαίσια, κι ανυπομονώ να μάθουμε νέα για το πότε θα έχουμε τα επόμενα κομιξοφεστιβάλ. Ακόμα, παρά την κλεισούρα μηνών, κατάφερα να πάω ένα σύντομο ταξιδάκι στο Λονδίνο, που το αγαπώ πολύ. Όχι μόνο ήταν ό,τι πρέπει για να γεμίσω μπαταρίες και να γυρίσω έτοιμος να μπω στο λούκι της επόμενης σεζόν, αλλά, με κάποιο περίεργο τρόπο, όσο ήμουν εκεί δεν έβρεξε και καθόλου, που πιστεύω ήταν ξεκάθαρα δουλειά κάποιου μικρού θεού που είπε να μ’ αφήσει να κάνω διακοπές μετά από ενάμιση χρόνο πήξιμο. Για το 2022, ελπίζω να τελειώσω μερικές ιστορίες που έχω στα σκαριά και να μπορέσω να εξασκήσω παραπάνω την τέχνη του τατουάζ με την οποία καταπιάστηκα πρόσφατα. Είμαι στη φάση που ψάχνομαι για ένα μεταπτυχιακό, το οποίο πραγματικά ελπίζω να συμβεί, καθώς είναι κάτι που με ενθουσιάζει και νιώθω πως θα με βοηθήσει πολύ στο να γίνω καλύτερος συγγραφέας, εκτός από σκιτσογράφος. Πέρα από τα επαγγελματικά, υπάρχει μια μεγάλη μεν, εύθραυστη δε πιθανότητα να κάνω ένα ταξίδι στο Seattle το ερχόμενο καλοκαίρι και πραγματικά ελπίζω να τα καταφέρω, γιατί θέλω να ταξιδέψω εκτός Ευρώπης πολλά χρόνια τώρα και δεν έχει συμβεί. Τέλος, ονειρεύομαι να επιστρέψουν τα σοκολατάκια Τζοκόντα, γιατί κουράστηκα να υπάρχω σ’ έναν κόσμο που δεν έχει σοκολατάκια Τζοκόντα.»-Γ.Χ.Π.

Τα κορίτσια της «Κυψέλης»
Είναι το νέο φρέσκο αεράκι που φέρνουν στην ελληνική τηλεόραση τα τρία κορίτσια της «Κυψέλης». Μια νεανική εκπομπή που παρουσιάζει με ανάλαφρο τρόπο την ποπ κουλτούρα της πόλης και τους ήρωές της. Η «Κυψέλη» προβάλλεται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 13.00-15.00 στην ΕΡΤ2. Τι ονειρεύονται για τη νέα χρονιά οι πρωταγωνίστριες της εκπομπής;

Τζένη Μελιτά
Δημοσιογράφος

Το θυμάμαι σαν και τώρα. Πρωτοχρονιά του 2021 έκανα στο μπαλκόνι μου με 2 μπουφάν το ένα πάνω από το άλλο, αισχρό κρύο, τη σπιτονοικοκυρά μου που μένει από κάτω με το γιο της, μια σόμπα και λίγο από Pulp στη διαπασών σε ένα ηχειάκι παραλίας. Κάπως έτσι ξεκίνησε η χρονιά και -μην νομίζεις- δεν άλλαξαν πολλά στη συνέχεια. Δεν είχε πολλά parties, ούτε πολλούς φίλους, ούτε πολλές αγκαλιές, ούτε πολλά- πολλά, γενικώς. Το μόνο ευτύχημα είναι ότι τα τελευταία 2 χρόνια της πανδημίας συνέπεσαν με την αρχή μιας προσωπικής μου εμβάθυνσης μέσω της ψυχοθεραπείας και μπορώ να πω ότι τώρα στα 30φεύγα μου (ασχολιάστο) αρχίζω να με κατανοώ καλύτερα, να με φροντίζω καλύτερα, να καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλω και -κυρίως- τι δεν θέλω, να αγαπώ και να με αγαπώ πιο πολύ.  
Δεν μου αρέσει να βάζω τεράστιους στόχους για τη νέα χρονιά. Με πιάνει η αγωνία να τους πετύχω και χάνω τη χαρά της ημέρας. Αν έκανα μια ευχή, όμως, για μένα και για σας, που με διαβάζετε τώρα, αυτή θα ήταν να στοχεύουμε προς την αποδοχή και την ελευθερία σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο αυτήν και την κάθε νέα χρονιά. 
Ας ζούμε, όπως ακριβώς θέλουμε να ζούμε. 
Α! Και να βλέπετε την «Κυψέλη» μας καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή 13.00-15.00 στην ΕΡΤ2 μαζί με τις αδερφές-ψυχές Δάφνη Καραβοκύρη και Ξένια Ντάνια! 

Δάφνη Καραβοκύρη
Δημοσιογράφος

Μόλις χθες έλεγα σε έναν πολύ αγαπημένο μου άνθρωπο, πως θέλω να περάσει το 2021. Ξεστομίζοντάς το, το σκέφτηκα εις βάθος. Μα γιατί θέλω να περάσει; Ήταν ναι μεν μια χρονιά διαφορετική από όλες τις άλλες λόγω της πανδημίας που άλλαξε τα μέτρα και τα σταθμά μου/μας αλλά ήταν και μια χρονιά εξαιρετικά δημιουργική και ανοδική σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Επένδυσα αρκετά στον εαυτό μου - μου έθεσα νέες βάσεις και επαναπροσδιορίστηκα. Αυτό είναι ωραίο όταν συμβαίνει αλλά για να συμβεί χρειάζεται πολλή προσωπική δουλειά, μόχθος και δεν είναι πάντα όσο, επιτρέψτε μου, «πιασάρικο» ακούγεται. Μάλιστα, πέραν του επαναπροσδιορισμού μου, θα έρθει και η επανασύστασή μου, μέσω της νέας ζωντανής καθημερινής «Κυψέλη» μας. Ένα πρότζεκτ που μαζί του φέρνει 3 νεαρά κορίτσια, μια εξ´ αυτών, εμένα, για να κάνουμε στην τηλεόραση, αυτά που θα θέλαμε εμείς να δούμε. Μια τηλεόραση μακριά από κλισέ, κιτρινίλα και την σταθερή πεπατημένη οδό. Φυσικά υπάρχει άγχος, (νομίζω πως ήδη ακούω την καρδιά μου να τρέχει) φυσικά και θέλω να πετύχει μα πάνω απ´ όλα ειλικρινά, θέλω να απολαύσω αυτό το νέο ταξίδι μαζί με τα κορίτσια. Καλή η δουλειά και απαραίτητη αλλά κάτι που σε απασχολεί και σε απορροφά τόσο όσο αυτό το πρότζεκτ πρέπει να σε ανακουφίζει όπως μια λαχταριστή κοτόσουπα μια κρύα μέρα του χειμώνα και να σου δίνει χαρά όπως η απόλαυση του αγαπημένου σου παγωτού το καλοκαίρι!
2022 δεν γνωριζόμαστε ακόμη αλλά σε θέλω και σε ονειρεύομαι, ζεστά και χουχουλιάρικα. Θέλω 2022, να κάνουμε μαζί πράγματα δημιουργικά και ουσιώδη, να παραμείνουμε αληθινοί στα πιστεύω μας και στις αξίες μας, να αφήσουμε 22 μου αποτύπωμα, προσωπικό και κοινωνικό. Θέλω και έχω ανάγκη να γελάμε, να αγαπάμε, να εξελισσόμαστε. Σε θέλω, έντονο, με χρώμα και αίσθημα πληρότητας. 2022 είμαι έτοιμη! Εσύ;

Ξένια Ντάνια
Τραγουδίστρια - ηθοποιός

Το 2021 ήταν ένας μπουφές συναισθημάτων που είχε πραγματικά τα πάντα. Χαρά, λύπη, επιτυχίες, αποτυχίες, κλάμα, γέλιο. Έφαγα το 2021 με το κουτάλι. Νομίζω ότι ήταν από τις πιο συναρπαστικά άβολες χρονιές που γενικά σαν ανθρωπότητα έχουμε ζήσει αφού έπρεπε μέσα στο 2021 να ζήσουμε και το 2020 και να προσαρμοστούμε σε μια καινούργια πραγματικότητα που μέσα σε αυτή καλούμαστε να δημιουργήσουμε ο καθένας τη δίκη του αλήθεια και  να μάθουμε να αναπνέουμε μέσα σε αυτή.
Να σας πω κάτι δεν περιμένω τίποτα για το 2022. Κάθε χρόνο περιμένω κάτι και πάντα κάτι άλλο έρχεται. Όποτε αυτό που θα ήθελα από το 2022 είναι να περιμένω να δω τι θα φέρει στο δρόμο μου και να το αντιμετωπίσω με περισσότερο ενθουσιασμό, ψυχραιμία και δύναμη ότι τελικά κι αν είναι αυτό.

Δειτε περισσοτερα