Ελλαδα

Κορωνοϊός:Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα - Ποια μέτρα εξετάζονται

Οι τρεις άξονες που απασχολούν την κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας
Πολίτες με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας © Eurokinissi

Νέα μέτρα αποφασίζουν κυβέρνηση και ειδικοί μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων σημείωσε η Ελλάδα με τα 5.449 περιστατικά που κατέγραψε χθες ο ΕΟΔΥ, αναγκάζοντας τους ειδικούς και την κυβέρνηση να κάτσουν στο τραπέζι και να λάβουν αποφάσεις για μέτρα αρκετά νωρίτερα απ' όσο υπολογιζόταν.

Το ΕΣΥ βρίσκεται σταθερά υπό πίεση, οι κλίνες ΜΕΘ ολοένα και ελαχιστοποιούνται ενώ τα ποσοστά ανεμβολίαστων στις «κόκκινες» περιοχές παραμένουν εξαιρετικά υψηλά.

Υπό αυτό το πρίσμα, κατέστη σαφές στην κυβέρνηση πως το πλαίσιο των μέτρων που ισχύουν αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετό και θα πρέπει να ληφθούν νέα, αυστηρότερα προκειμένου να οδηγηθεί και πάλι σε ύφεση η μετάδοση του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021, έγινε η καταγραφή των δεδομένων  και συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις με τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής ειδικών, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν σήμερα, σε νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιστρέφει από την Γλασκώβη.

Σε τρεις άξονες οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα του κορωνοϊού

Η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί σε τρεις άξονες όσον αφορά το επόμενο χρονικό διάστημα. Αρχής γενομένης από την ενίσχυση του ΕΣΥ, όπου σκοπός της είναι να προσελκύσει ιδιώτες γιατρούς μέσω των κινήτρων που περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης. Ταυτόχρονα, αναμένεται να αναδιαρθρωθεί το προσωπικά από τα κέντρα υγεία και τα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να καλυφθούν απαραίτητες θέσεις σε νοσοκομεία που βιώνουν μεγάλη πίεση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Ακόμα, όπου κρίνεται αναγκαίο θα υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να μην γίνει ξανά το ΕΣΥ αποκλειστικά για covid περιστατικά.

Ως προς τον δεύτερο άξονα, αυτός αφορά την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στη χώρα. Η κυβέρνηση δεν έχει τεράστιες βλέψεις όσον αφορά το εγχείρημα του να μεταπείσει τους αρνητές αλλά προς το παρόν δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην τρίτη δόση για όσους έχει περάσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό. Η κυβέρνηση θεωρεί εξίσου σημαντική την αναμνηστική δόση, που θα «θωρακίσει» άτομα που ήταν εν δυνάμει κρούσματα.

Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά τα νέα μέτρα που θα θεσπιστούν για την αποφυγή νέας έξαρσης στα κρούσματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι «οι προσαρμογές αυτές δεν μπορεί παρά να αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους». Εδώ, η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους και αύξηση των υποχρεωτικών τεστ στα οποία υποβάλλονται για την εργασία τους. Στο τραπέζι, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση, είναι και ο αποκλεισμός από περισσότερες δραστηριότητες. Κάτι το οποίο θα γίνει σε πρώτο στάδιο από την δραστική μείωση των μεικτών χώρων.

Κορωνοϊός: Αποκλείστηκε το σενάριο του lockdown

Κυβερνητικά στελέχη έχουν αποκλείσει εντελώς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Μερίδα ειδικών μπορεί να το θεωρεί αποδοτικό μέσο και να προάγει τη χρήση του, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να το σκέφτεται ή να το συζητάει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ