Ελλαδα

Τρίτη δόση εμβολίου: Λιγότερες παρενέργειες και πιο ήπιες (video)

Τι ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τρίτη δόση εμβολίου για κορωνοϊό χορηγείται πλέον σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και σε πολίτες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β
Η τρίτη δόση εμβολίου για κορωνοϊό χορηγείται πλέον σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και σε πολίτες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β © EUROKINISSI

Τρίτη δόση εμβολίου, παρενέργειες και εμβόλιο της γρίπης, στις ανακοινώσεις που έγιναν για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Οι νέες ανακοινώσεις για την τρίτη δόση εμβολίουτον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τις παρενέργειες και τη γρίπη έγιναν σήμερα Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως κάθε εβδομάδα, η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 πραγματοποιήθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.383 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 41 νέοι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της Covid-19. Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 331.

Μιλώντας για την τρίτη δόση εμβολίου, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως έχει ξεκινήσει να χορηγείται εδώ και έναν μήνα περίπου (σ.σ. σε υγειονομικούς και ανοσοκατεσταλμένους), ενώ σειρά έχουν πάρει πλέον οι άνω των 65 ετών, αλλά και οι άνω των 50 ετών. Επικαλούμενη μελέτες του Ισραήλ και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σημείωσε πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση εμβολίου είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες από αυτές της δεύτερης δόσης.

«Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και πιο μακρά διάρκεια προστασίας» τόνισε, υπογραμμίζοντας: «Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι λιγότερες και ηπιότερες σε σχέση με αυτές της δεύτερης δόσης του εμβολίου».

Τρίτη δόση εμβολίου - Πόσες φορές μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης και νόσησης

«Θα πρέπει να πούμε ότι άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις» ανέφερε επίσης.

Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να διευκρινιστεί ότι, άτομα με ιστορικό νόσησης από κορωνοϊό συστήνεται να κάνουν μια δόση εμβολίου, ανεξάρτητα των εμβολίων που έχουν κάνει πριν από τη νόσηση. Εάν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μια ή δύο δόσεις, δεν χρειάζεται τρίτη δόση».

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει λιγότερες και ηπιότερες παρενέργειες
Η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει λιγότερες και ηπιότερες παρενέργειες © EUROKINISSI

Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης επανέλαβε ότι αυτό πρέπει να γίνει κανονικά. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της ότι η χαλάρωση των μέτρων κατά της διασποράς του ιού (μάσκα, αποστάσεις, αντισηπτικά) μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της γρίπης.

Η ορφάνια από την Covid: Ένα παιδί χάνει τον γονιό του

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στη μελέτη με τίτλο «η ορφάνια από την Covid», η οποία φέρνει στο φως μια κρυφή και επώδυνη συνέπεια της πανδημίας κορωνοϊού.

«Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει το γονιό του. Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το τραύμα απώλειας των γονιών τους και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης και την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας» τόνισε.

Και διευκρίνισε: «Σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονέα κι άλλα 25.000 παιδιά έχασαν τον άνθρωπο που φρόντιζε για την ύπαρξή του. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την ανάγκη πρόληψης, ενώ το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων. Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύνδρομο long-Covid, με μεγάλη διάρκεια ζωής».

Ποιοι κάνουν την τρίτη δόση - Πόσο χρονικό διάστημα μεσολαβεί από τη δεύτερη

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι έχουν διενεργηθεί 12.420.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Και πρόσθεσε ότι με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 62% του γενικού πληθυσμού και 71% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 59% του γενικού πληθυσμού και το 69% του ενήλικου πληθυσμού. Παράλληλα, επανέλαβε ότι την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση σε:

  • Άτομα άνω των 50 ετών και
  • πολίτες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β.

Όπως είπε, 120.000 πολίτες έχουν κάνει την 3η δόση και 50.000 έχουν κλείσει ραντεβού. Ανέφερε ακόμη ότι από την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 συνεργεία του ΕΟΔΥ με κινητές μονάδες εμβολιασμού μεταβαίνουν σε χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς, της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας και των Σερρών για τον εμβολιασμό πολιτών κατά της Covid-19.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι όσοι επιθυμούν να λάβουν την τρίτη δόση, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ