Ελλαδα

Μυρτώ: Διεκδικεί αποζημίωση 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

«Θα είμαι η φωνή σου» ανέφερε η μητέρα της μέσω facebook

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΤΗΣ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ
ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΤΗΣ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ © (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στο ΣτΕ βρέθηκε η μητέρα της Μυρτώς της Πάρου διεκδικώντας αποζημίωση 200.000 ευρώ από το Δημόσιο για την κακοποίηση της κόρης της από Πακιστανό.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρέθηκε σήμερα το πρωί η μητέρα της Μυρτώς, του κοριτσιού που το 2012, σε ηλικία 15 χρονών, κακοποιήθηκε στην Πάρο από έναν Πακιστανό, με συνέπεια να έχει καταστήσει τετραπληγική.

Η μητέρα της κοπέλας η οποία σήμερα είναι 24χρονων, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την καταβολή ύψους 200.00 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, ως υπεύθυνο για την παράνομη είσοδο στη χώρα του καταδικασθέντος δράστη του εγκλήματος καθώς επίσης και την καταβολή μηνιαίας διατροφής για την κάλυψη των μηνιαίως εξόδων νοσηλείας, ύψους 2.997, 81 ευρώ.

Τέλος, η μητέρα και η μεγαλύτερη αδελφή του θύματος ζητούν ως αποζημίωση επιπλέον 50 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία, ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

Το μήνυμα της μητέρας της

«Θα είμαι η φωνή σου στο Συμβούλιο Επικράτειας. Μια φωνή που η Πολιτεία κωφεύει και αποποιείται την ευθύνη της για ό,τι σου συνέβη», έγραψε χθες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η Μαρία Κοτρώτσου, η οποία δήλωσε πως θα είναι παρούσα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά τη σημερινή διαδικασία.

«Μυρτώ μου !
αύριο στις Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 10:00πμ θα είμαι η φωνή σου στο συμβούλιο επικράτειας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 47-49
Μια φωνή που η Πολιτεία κωφευει και αποποιείται την ευθύνη της για ότι σου συνέβη. Καλώ όλους όσους σε αγαπούν, να δώσουν το παρόν!
Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτό το ΑΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ και αν η ΜΥΡΤΩ ανοίξει το δρόμο και σε άλλους θα σκέφτομαι ότι ο Θεός έχει λόγο που επιτρέπει να γίνονται κάποια πράγματα.,,,,», έγραψε στην ανάρτηση της η μητέρα της 24χρονης.

Τι ζητά η πλευρά της Μυρτώς

Ο δικαστικός αγώνας για την καταβολή αποζημίωσης ξεκίνησε το 2017, όταν η οικογένεια της Μυρτώς προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Στην αγωγή υποστήριζε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εισέλθει παράνομα στη χώρα ο δράστης της επίθεσης σε βάρος της Μυρτώς και πως θα έπρεπε όχι μόνο να τον έχει συλλάβει, αλλά να τον έχει επαναπροωθήσει στην πατρίδα του, το Πακιστάν.

Τόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο όσο και το Διοικητικό Εφετείο απέρριψαν την αγωγή με το σκεπτικό ότι οι όποιες παραλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την παράνομη είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος, «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν, η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».

Μετά την απόρριψη και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, η μητέρα της Μυρτώς προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή της αναφέρει ότι το γεγονός ότι ο θύτης δεν ήταν σεσημασμένος «δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση την Ελληνική Αστυνομία από τη γενικότερη υποχρέωσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και ειδικότερα την πρόληψη και την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών».

Θ. Πλεύρης για Μυρτώ: Η πολιτεία θα είναι δίπλα της

Προ ημερών, στο πλαίσιο τοποθέτησής του στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τη σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος για την αναβάθμιση υποδομών στον τομέα της Υγείας, ο αρμόδιος Υπουργός Θάνος Πλεύρης είπε «Θα ηθελα να αναφερθώ στην περιπτωση της Μυρτώς που μας εχει συγκλονίσει ολους. Ως υπουργός δεσμεύομαι να πράξω οτι ειναι δυνατο για να βοηθήσουμε την Μυρτω. Ως πολιτεία συνολικά  μας βαραίνει αφόρητα αυτο που συνέβη στην Μυρτω και ως υπουργός και άνθρωπος θα ειμαι διπλα στον αγώνα της. Προς τούτο ηδη εχω επικοινωνήσει με την οικογενεια και αμεσα θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες που χρειάζονται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου». 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 


 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ