Ελλαδα

Ανέστης Βλάχος: Με δημοτική δαπάνη η κηδεία του ηθοποιού

Ο ηθοποιός διετέλεσε δημότικος σύμβουλος και αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος
Ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος © NDP

Πέθανε ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος - Με δημοτική δαπάνη η κηδεία του - Το βιογραφικό του αγαπημένου «κακού» του ελληνικού κινηματογράφου.

Με δημοτική δαπάνη θα τελεστεί στο Α' Κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων η κηδεία του ηθοποιού Ανέστη Βλάχου, που έφυγε από τη ζωή σήμερα (24/8) σε ηλικία 87 ετών.

Ο Ανέστης Βλάχος διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων επί Δημαρχίας Δημήτρη Μπέη εισφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στη μεταπολιτευτική ζωή της πρωτεύουσας.

Ο Ανέστης Βλάχος αντιμετώπιζε το τελευταίο χρονικό διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία δεν κατάφερε να νικήσει. Ο γιος του Ηρακλής, έκανε σήμερα Τρίτη (24/8) γνωστό ότι ο πατέρας του δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή, ανακοινώνοντας τον θάνατό του. «Να την προσέχεις την μαμά σε παρακαλώ εκεί που πας Πατέρα, βρες και την Σοφία μας και να με περιμένετε, σας αγαπώ όλους τόσο πολύ... Αντίο μπαμπά... Καλό ταξίδι!», έγραψε ο Ηρακλής Βλάχος. 

 

 

Ποιος ήταν ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος

Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934. Οι γονείς του ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα το 1946 και σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.

Ο Ανέστης Βλάχος και ο Νίκος Ξανθόπουλος σε σκηνή από ταινία
Ο Ανέστης Βλάχος και ο Νίκος Ξανθόπουλος σε σκηνή από ταινία © Facebook / Νίκος Ξανθόπουλος

Τη χρονιά της αποφοίτησής του ο Ανέστης Βλάχος ξεκίνησε την καριέρα στον κινηματογράφο παίρνοντας μέρος στην πρώτη ταινία του Ν. Κούνδουρου «Μαγική Πόλις». Το 1956 συμμετείχε σε δύο ακόμα από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «To Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μ. Κακογιάννη και στο «Δράκο» του Ν. Κούνδουρου.

Είχε λάβει μέρος σε 92 ταινίες. Είχε κερδίσει τιμητικές διακρίσεις στο ΦΕΚΘ το 1966 και το 1974, για τις ερμηνείες στις ταινίες «Με τη Λάμψη στα Μάτια» και «Κιέριον» αντίστοιχα. Επίσης κέρδισε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία στην ταινία του Κ. Μανουσάκη «Ο Φόβος» στο Φεστιβάλ Τυνησίας το 1966.

Ερμήνευσε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους, ενσαρκώνοντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» – «κακού». Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Έλλη Βλάχου, δημοσιογράφο και φιλόλογο, ενώ από τον πρώτο του γάμο με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη απέκτησε ένα γιο, τον Ηρακλή Βλάχο. 

Ο Ανέστης Βλάχος είχε τιμηθεί με τα εξής διεθνή βραβεία:

  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής - Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινια του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας - Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».
  • Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου - Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ