Ελλαδα

Σύψας: Του χρόνου το καλοκαίρι θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό

Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες μετά μανίας, παντού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραλία με κοπέλες © Unsplash
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας προέβλεψε το τέλος της πανδημίας και προειδοποίησε για το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται © Unsplash

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας προέβλεψε το τέλος της πανδημίας και προειδοποίησε για το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται.

Ο  καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας προέβλεψε ότι του χρόνου το καλοκαίρι δεν θα ζούμε υπό την απειλή του Covid-19. Θα έχουμε αντισώματα «είτε από το εμβόλιο είτε από νόσηση».

Όσο για τη μετάλλαξη Δέλτα, είπε πως θα καλύψει όλη την Ελλάδα, ίσως και μέσα στον Ιούλιο. «Οι νέες ηλικίες αυτή τη στιγμή μολύνονται ταχύτατα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στέλεχος Δέλτα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, ίσως και εντός του Ιουλίου. Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει γύρω στα μέσα Αυγούστου» σημείωσε μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Covid 19: Η Αντιμετώπιση και η Επόμενη Μέρα».

Ωστόσο, ο κ. Σύψας τόνισε πως από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη κινδυνεύουν κυρίως όσους επιλέγουν να μην κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού: «Η μετάλλαξη Δέλτα θα προσβάλει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επομένως, του χρόνου τέτοιο καιρό ή θα έχουμε αντισώματα από το εμβόλιο ή από Δέλτα. Και κάπου εκεί θα τελειώσει το παραμύθι. Νομίζω πως όλες οι πανδημίες τελειώνουν στα τρία χρόνια», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως από τη μετάλλαξη Δέλτα θα πληγούν κυρίως οι μεγαλύτερες ηλικίες. «οι νέοι άνθρωποι μπορεί να μη χρειάζονται νοσηλεία», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά θα περάσει ταχύτατα στους ανθρώπους που είναι ευπαθείς, είναι άνω των 60 ή έχουν νοσήματα, οι οποίοι θα πάνε στο νοσοκομείο. Το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα θα γίνουν οι εμβολιασμοί».

Digital Ημερίδα: COVID-19 Αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα

Ο κ. Σύψας προβλέπει ένα δύσκολο φθινόπωρο

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Σύψας έκανε λόγο για ένα δύσκολο φθινόπωρο κατά τη διάρκεια του οποίου θα κολλήσουν οι ανεμβολίαστοι, κάποιοι θα καταλήξουν στο νοσοκομείο και ορισμένοι ενδέχεται να μην τα καταφέρουν. Το διαστημα που θα ακολουθήσει, ο πληθυσμός θα είναι προστατευμένος είτε από το εμβόλιο και την ανοσία που προσφέρει, είτε από τα αντισώματα που θα έχουν αναπτύξει οι ανεμβολίαστοι που νόσησαν. 

Παρόλα αυτά, «θα συνεχίζουμε να τις φοράμε μετά μανίας, παντού, με εξαίρεση τις περιοχές που είναι μια ερημιά ή έναν ερημικό δρόμο. Τώρα, στην πόλη μέσα δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα»είπε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε: «όσον αφορά τις μάσκες, είναι προφανές ότι συνεχίζουμε να τις φοράμε παντού, με την εξαίρεση βέβαια περιοχών χωρίς συνωστισμό, όπως σε έναν ερημικό δρόμο ή στο βουνό. Στην πόλη μέσα, όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι, δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα, ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί».

Τέλος, σύμφωνα με τον καθηγητή, η πανδημία ανέδειξε ένα σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα υγείας, που αφορά τόσο με την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης και επαρκών κλινών ΜΕΘ σε αριθμό και ποιότητα, όσο και με την εκπαίδευση και αξιολόγησης των γιατρών. Η υγειονομική κρίση κατέδειξε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διοίκησης των νοσοκομείων και της τοποθέτησης ατόμων με ειδική εκπαίδευση στη διοίκηση νοσοκομείων και τη διαχείριση κρίσεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ