Ελλαδα

Αττική: Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης λυμάτων

Απώτερος σκοπός αυτής της πρότασης είναι η παρακολούθηση της πανδημίας, η παρακολούθηση της διασποράς ηπατίτιδας Α και Ε και ιών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας
Στιγμιότυπο από τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας © EUROKINISSI

Μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης των λυμάτων θα εγκαινιάσει η Αττική προκειμένου να υπάρχει στο εξής έγκαιρη ειδοποίηση για σημαντικές ποιοτικές μεταβολές.

Σύντομα πρόκειται η Αττική να εγκαινιάσει έναν νέο μόνιμο μηχανισμό επιδημιολογικής παρακολούθησης των λυμάτων και έγκαιρης ειδοποίησης για σημαντικές ποιοτικές μεταβολές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες, το εργαστηριακό δίκτυο που θα αναπτυχθεί θα παρακολουθεί κορωνοϊούς, ιούς ηπατίτιδας και γρίπης, φάρμακα και ναρκωτικά, θα ασχολείται με τη μελέτη της μικροβιακής αντοχής στα λύματα και θα αναπτύξει ένα πληροφοριακό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια τα λύματα της Αττικής παρακολουθεί ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την επιστημονική ομάδα του. Η δουλειά που η ομάδα αυτή πραγματοποιεί ανέδειξε τη σημασία δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού, όπως σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. 

Για τον λόγο αυτό, πριν από λίγες ημέρες έγινε πρόσκληση μέσω του ΠΕΠ Αττικής για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μιας εργαστηριακής και πληροφοριακής υποδομής, με προϋπολογισμό 1,85 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Συγκεκριμένα, στο προτεινόμενο έργο καλούνται να χρηματοδοτηθούν τέσσερις διαφορετικού τύπου δράσεις, με γενικότερο στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών γνώσης σε θέματα πολιτικής δημόσιας υγείας (πανδημία COVID-19, ιώσεις, πολιτική εμβολιασμών, μικροβιακή αντοχή και αντιβιοτικά, φαρμακευτική πολιτική και πολιτική για τα ναρκωτικά) και ιδιαίτερα της Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας (μέσω παρεμβάσεων πρόληψης). Το έργο αφορά την ανάπτυξη εργαστηριακού δικτύου για την επιδημιολογική επιτήρηση καθώς και τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας με εργαλεία λήψης αποφάσεων και μέτρων σχετικά με: 

  • Εργαστηριακή παρακολούθηση SARS-CoV-2, ιών ηπατίτιδας, ιών γρίπης, φαρμάκων και ναρκωτικών στα λύματα. 
  • Εργαστηριακή παρακολούθηση μικροβιακής αντοχής στα λύματα. 
  • Ανάπτυξη ευφυούς συστήματος πρόβλεψης επιδημιών (τεχνητή νοημοσύνη). 
  • Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος και πλατφόρμας έγκαιρης προειδοποίησης για την αξιοποίηση δικτύου επιδημιολογικής επιτήρησης.

Απώτερος σκοπός αυτής της πρότασης είναι η παρακολούθηση της πανδημίας, η παρακολούθηση της διασποράς ηπατίτιδας Α και Ε (για την οργάνωση στοχευμένων εμβολιασμών) και ιών (ώστε, για παράδειγμα, να μπορεί να οργανωθεί ένα στοχευμένο πρόγραμμα εμβολιασμών), ο προσδιορισμός των επιπέδων και η αντιμετώπιση της κατάχρησης αντιβιοτικών (που αυξάνει την αντοχή των μικροβίων) και η παρακολούθηση των επιπέδων χρήσης ναρκωτικών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ