Visual Browsing

Κορωνοϊός - Εμβολιασμοί στην Ελλάδα: Έφθασαν συνολικά τις 720.000

Eμβολιασμός κατά της Covid-19 στην Ελλάδα: Το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό
Eμβολιασμός κατά της Covid-19 στην Ελλάδα: Το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Μαρία Θεοδωρίδου: Ανέφικτη η εκρίζωση του ιού, στόχος να ζούμε ειρηνικά μαζί του
  • A-
  • A+
0
Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού και τα εμβόλια στην Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό στο Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κάνουν τις νέες ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 880 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 396 στην Αττική.

Στην αρχή της τοποθέτησής της η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα εμβόλια για άλλα λοιμώδη νοσήματα (γρίπη, πνευμονιόκοκκος, έρπης ζωστήρ) πρέπει να γίνονται και να μην αναβάλλονται εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού. Όπως είπε, η σύσταση είναι τα εμβόλια αυτά να γίνονται 14 ημέρες πριν ή μετά από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. Και προειδοποίησε ότι τα κενά σε εμβόλια για λοιμώδη νοσήματα αποτελούν ευκαιρία για να εμφανιστούν επιδημιολογικές εξάρσεις.

Σχετικα
Emvolio.gov.gr: 240.000 ηλικίας 65-69 ετών έκλεισαν ραντεβού
Emvolio.gov.gr: 240.000 ηλικίας 65-69 ετών έκλεισαν ραντεβού

Αναφορικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε παιδιά, διευκρίνισε ότι το σκεύασμα της Pfizer έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα άνω των 16 ετών, τα οποία μπορούν να το κάνουν εφόσον υπάρχει αυξημένος κίνδυνος (π.χ. υποκείμενο νόσημα). Ξεκαθάρισε, όμως, ότι ακόμα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες για το εμβόλιο σε παιδιά.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στα παιδιά που δεν έχουν προβλήματα υγείας, ανέφερε: «Για τα παιδιά που δεν έχουν άλλα προβλήματα αλλά και για τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 16 ετών, ναι μεν γίνονται μελέτες από όλες τις εταιρείες, αλλά ο χρόνος που θα μπει στα παιδιά δεν είναι στο άμεσο μέλλον. Και θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση για να εφαρμοσθεί στην παιδική ηλικία».

Επίσης, τόνισε ότι το εμβόλιο της Pfizer φαίνεται ότι είναι σταθερό και σε υψηλότερες θερμοκρασίες σαν «του ψυγείου του οικειακού» και δεν χρειάζεται η βαθιά ψύξη. Εφόσον, κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί και δοθεί η σχετική άδεια, τότε η μετακίνηση και χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου θα είναι ευκολότερη.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί και ραντεβού - Οι νέες ανακοινώσεις
Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί και ραντεβού - Οι νέες ανακοινώσεις

Κάνοντας αναφορά στο Ισραήλ, μίλησε για δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με την οποία σε 9.000 υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 85%, 15 - 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, δηλαδή με την πρώτη δόση. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οδηγεί και σε μείωση της μετάδοσης του ιού.

Μαρία Θεοδωρίδου για πανδημία Covid-19: Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί

Το κύριο ερώτημα, σύμφωνα με τη κα Θεοδωρίδου, είναι «τι θα γίνει στο μέλλον, ποιο είναι το μέλλον».

Όπως είπε, 100 ειδικοί κατέθεσαν τις απόψεις τους, επισημαίνοντας ότι η εκρίζωση του κορωνοϊού είναι ανέφικτη, όπως έγινε π.χ με τον ιό της ευλογιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, «μπορεί να παραμείνει μαζί μας και να συμβιώσει ειρηνικά, χωρίς να μας ταλαιπωρεί και να μας απειλεί». Αυτό μπορεί να γίνει από τον εμβολιασμό και τη φυσική νόσηση. «Να γίνει ενδημικός αλλά αβλαβής για την Οικουμένη» κατέληξε. Οι απόψεις αυτές δημοσιεύτηκαν σε κείμενο στο περιοδικό «Nature».

Μάριος Θεμιστοκλέους: Περισσότεροι από 30.000 εμβολιασμοί το τελευταίο 24ωρο

Παίρνοντας τον λόγο ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν εμβολιαστεί 30.000 πολίτες, με τους συνολικούς εμβολιασμούς να ξεπερνούν τις 725.000 στην ελληνική επικράτεια.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην Ευρώπη σε ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών, με αυξητική τάση των ραντεβού. Όπως είπε, έχουν κλειστεί 1.420.000 ραντεβού, εκ των οποίων οι 600.000 αφορούν εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Για τον μήνα Μάρτιο τόνισε ότι έχουν κλειστεί 720.000 ραντεβού, εκ των οποίων οι 170.000 είναι για την ηλικιακή ομάδα 60 - 64 ετών και οι 550.000 για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι η Pfizer παρέδωσε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 112.000 δόσεις, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παραδόθηκαν 24.000 από τη Moderna και τις 90.000 της AstraZeneca.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν όλοι οι εμβολιασμοί πολιτών που αναβλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5