Ελλαδα

Παναγιωτόπουλος: Πολύ δύσκολη η κατάσταση σε πολλές περιοχές

«Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθήνα
Αθήνα © EUROKINISSI

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε τις ανησυχίες του ως προς την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή», τόνισε αρχικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ως προς τις μεταλλάξεις του ιού, που έχουν σημάνει συναγερμό στη χώρα, σημείωσε πως η «βρετανική μετάλλαξη έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθει κανείς, αλλά μπορεί να επιβαρύνει το ΕΣΥ».

«Οι παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση», όπως σημείωσε, «είναι τόσο ο καιρός όσο και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων». Αλλά, τόνισε, «αυτό δε σημαίνει ότι το άνοιγμα δεν έπρεπε να γίνει. Χρειάζεται ισορροπία ‘μισοάνοιγμα’ δραστηριοτήτων, όπως τώρα, που δεν χρειάζεται να ακολουθείται από ένα κλείσιμο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να εκτιμηθεί στο τέλος εβδομάδας και να δούμε αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Πάντα πάμε προς τα εκεί. Εβδομάδα την εβδομάδα θα έχουμε επανεκτίμηση μέτρων». 

Στη συνέχεια, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος, εκφράζοντας τον προβληματισμό του. Να σημειωθεί πως το πρώτο τέτοιο κρούσμα στη χώρα αφορούσε έναν διάκονο στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μάλιστα είχε ασθενήσει από κορονοϊό και στο παρελθόν.  

«Ασφαλώς με προβληματίζει, και πολύ, που νόσησε εκ νέου ο ιεράς με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος» δήλωσε εξάλλου ο καθηγητής. Απ’ ό,τι φαίνεται το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα κατά τι (...) Άρα κάποιος που έχει αρρωστήσει με το κλασικό, ας το πούμε προηγούμενο στέλεχος, έχει πιο πολλές πιθανότητες να ξανααρρωστήσει με το νέο στέλεχος».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις πως είμαστε πίσω στην εποχή… Γουχάν έκανε λόγο για «άχρηστες υπερβολές. (…) Δεν ξεκινάμε από την αρχή, υπάρχει κατά ένα μέρος ανοσία, αυτό δείχνουν τα δεδομένα, το υπάρχον εμβόλιο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τουλάχιστον μερική αποτελεσματικότητα και απέναντι στο καινούργιο στέλεχος».

Τέλος, παρείχε διαβεβαιώσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι στη μετάλλαξη της Βρετανίας, αναφέροντας πως «φαίνεται τα εμβόλια ότι μας καλύπτουν με πληρότητα», ωστόσο, «έναντι της νοτιοαφρικανικής και της Βραζιλίας υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν μας καλύπτουν με πληρότητα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ