Visual Browsing

Φωτιά στο Μάτι: Υπό εξέταση η άσκηση δίωξης για κακούργημα

Φωτιά στο Μάτι: Επανεξετάζεται το αίτημα του ανακριτή για άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος
Φωτιά στο Μάτι: Επανεξετάζεται το αίτημα του ανακριτή για άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Νέο αίτημα από τον ανακριτή - Πού το στηρίζει - Τα καινούργια στοιχεία
  • A-
  • A+
0
Φωτιά στο Μάτι: Επανεξετάζεται η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς - Γιατί το ζήτησε εκ νέου ο ανακριτής.

Εντός των επόμενων ημερών θα κριθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών αν θα αποδοθούν κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες για την φωτιά στο Μάτι.

Η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για τη φωτιά στο Μάτι θα ασκηθεί σε βάρος προσώπων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εφόσον γίνει δεκτό το νέο αίτημα του ανακριτή.

Ο ανακριτής ζήτησε την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για τη φωτιά στο Μάτι με την άσκηση δίωξης για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο πολιτών. Ειδικότερα, ο ανακριτής του 6ου Ανακριτικού τμήματος επανέρχεται για δεύτερη φορά, με αίτημα του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που αρνήθηκε αντίστοιχο αίτημα που κατέθεσε ο ανακριτής της υπόθεσης Αθανάσιος Μαρνέρης πριν από έναν μήνα, με το οποίο ζητά την απαγγελία κακουργηματικού βαθμού κατηγορίας σε βάρος 12 προσώπων, ήδη εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Στο νέο αίτημα ο ανακριτής επικαλείται τα στοιχεία που ήδη έχει συγκεντρώσει από την πολύμηνη έρευνα του αλλά και τα όσα είδαν πλέον το φως της δημοσιότητας μετά τις καταγγελίες του επιπυραγού Δημήτρη Λιότσου, πραγματογνώμονα της Εισαγγελίας κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τη φωτιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς.

Σχετικα
Φωτιά στο Μάτι: Πρώτη τοποθέτηση Ματθαιόπουλου
Φωτιά στο Μάτι: Πρώτη τοποθέτηση Ματθαιόπουλου

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Μαρνέρης παραθέτει τους λόγους για τους οποίους, κατά την εκτίμηση του, προκύπτουν ενδείξεις ενδεχόμενου δόλου για τη διάπραξη του αδικήματος της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και αντίστοιχα της έκθεσης από την οποία προήλθαν βαριές βλάβες.

Φωτιά στο Μάτι: Τα απανωτά λάθη στην επιχείρηση κατάσβεσης - Γιατί δεν ήρθαν αεροσκάφη και ελικόπτερα

Ο ανακριτής τονίζει πως έγινε κάκιστη διαχείριση των επίγειων και εναέριων μέσων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίζει ότι ενώ είχαν στην διάθεση τους 20 πτητικά, είτε δεν τα χρησιμοποίησαν καθόλου, είτε τα διέθεσαν σε περιοχές που δεν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, είτε τα «καθήλωσαν», διατάσσοντας τη μεταστάθμευσή τους στην Ελευσίνα όπου όμως το αεροδρόμιο είχε κλείσει.

Σχετικα
Φωτιά στο Μάτι: Οδύνη στο μνημόσυνο για τους 102 νεκρούς
Φωτιά στο Μάτι: Οδύνη στο μνημόσυνο για τους 102 νεκρούς

Φωτιά στο Μάτι: Βαρύτατες ευθύνες που δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης για κακούργημα διαπιστώνει ο ανακριτής μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις
Φωτιά στο Μάτι: Βαρύτατες ευθύνες που δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης για κακούργημα διαπιστώνει ο ανακριτής μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας που είδαν τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας ο ανακριτής φαίνεται να ζητούσε από μάρτυρες και κατηγορούμενους απαντήσεις για το περιστατικό όπου εναέριο το οποίο ξεκίνησε για το Μάτι τελικώς χρησιμοποιήθηκε σε ελεγχόμενη «έρπουσα φωτιά» στον περίβολο των εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων Ασπροπύργου.

Φωτιά στο Μάτι: Υπήρχαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που δεν έκαναν τίποτα και «επέδειξαν θρασύτητα»

Διαχωρίζοντας τη θέση των πυροσβεστών που πάλεψαν για να σώσουν ζωές στη φωτιά στο Μάτι, ο ανακριτής κάνει ειδική μνεία σε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Όπως υποστηρίζει, αυτοί οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής όχι μόνο δεν διακινδύνευσαν με πράξεις τους, ευρισκόμενοι οι περισσότεροι εκτός ζώνης κινδύνου, αλλά αντίθετα, μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, κάποιοι από αυτούς «επέδειξαν θρασύτητα και προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων ακόμη και με εκβιαστικούς τρόπους».

Ανακριτής για φωτιά στο Μάτι: Υπήρχαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά επέδειξαν και θρασύτητα
Ανακριτής για φωτιά στο Μάτι: Υπήρχαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά επέδειξαν και θρασύτητα © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εφόσον το αίτημα Μαρνέρη για τη φωτιά στο Μάτι γίνει δεκτό από την Εισαγγελία, τότε οι 12 προτεινόμενοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής θα είναι πλέον υπόλογοι όταν κληθούν σε απολογίες και για κακούργημα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5