Visual Browsing

Μητσοτάκης: Επαινώ τους πολίτες, ο Απρίλιος θα είναι καθοριστικός

Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Έχουμε κι άλλα όπλα στη φαρέτρα μας, στο χέρι όλων είναι να μην τα χρησιμοποιήσουμε»
  • A-
  • A+
0
Για τον κορωνοϊό, τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης αλλά και την υπακοή των πολιτών στην απαγόρευση κυκλοφορίας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για τον κορωνοϊό και την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής.

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση επεσήμανε ότι «θα καταθέσω έναν απολογισμό των πρώτων 30 ημερών της μάχης κατά της πανδημίας & έναν σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον. Όσα έρχονται, απαιτούν προσήλωση στο στόχο, σχεδιασμό και πειθαρχία. Και, πάνω από όλα, ενότητα και αλληλεγγύη. Γιατί όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στην απειλή. Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός μήνας για τον ιό. Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής.

»Θα επιμείνω στην δημοκρατκή λειτουργία, απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως αυτός που συνέβη στην Ουγγαρία. Στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις, Πολύ νωρίς διαχωρίστηκαν νοσοκομεία, έκλεισαν σχολεία & καταστήματα. Κι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονικά στιγμή, γιατί στον Έβρο δοκιμαζόταν η αντοχή των ευρωπαϊκών συνόρων. Φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες Ιταλίας, Ισπανίας, ΗΠΑ. Τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα που έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».

Όσο για τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας και την υπακοή των πολιτών σημείωσε πως «πήραμε αυστηρά μέτρα, πρωτόγνωρα σε συνθήκες ομαλότητας. Η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία τα στήριξε. Επαινώ την αντοχή, την υπευθυνότητα και την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας. 

Σχετικα
Ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για την οικονομία μετά την πανδημία
Ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για την οικονομία μετά την πανδημία

»Αντιλαμβάνομαι την κόπωση των πολιτών. Όμως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, προειδοποιούν οι ειδικοί. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε.

Μιλώντας για το ιατρικό υλικό που έχει φροντίσει η κυβέρνηση να χορηγηθεί υπογράμμισε πως «κινηθήκαμε και εξακολουθούμε να κινούμαστε ταχύτατα στην προμήθεια υγειονομικού υλικού. Ολες οι χώρες αυτή τη στιγμή διεκδικούν αυτά τα υλικά. Καθημερινά εξασφαλίζουμε το υγειονομικό προσωπικό, τις δυνάμεις ασφαλείας και τη Βοήθεια στο Σπίτι με προστατευτικό υλικό» ενώ έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς και τα ιδρύματα για τις δωρεές τους και κάλεσε ακόμα περισσότερους να μιμηθούν τέτοιες κινήσεις.

Για την οικονομική ενίσχυση που θα πραγματοποιηθεί σημείωσε πως «ανακοινώθηκαν 4 δέσμες οικονομικής ενίσχυσης. Κύριο μέλημά μας, η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα. Σε άλλες χώρες οι ενισχύσεις ήταν ποσοστιαίες ανάλογα με το εισόδημα. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια, γιατί οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι χαμηλόμισθοι. 

Σχετικα
Μητσοτάκης: Όλοι μαζί λύσαμε τη δύσκολη εξίσωση του κορωνοϊού
Μητσοτάκης: Όλοι μαζί λύσαμε τη δύσκολη εξίσωση του κορωνοϊού

»Τα μέτρα που ανακοινώσαμε έχουν κόστος αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια. Αυριο ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο χαλάρωσης των όρων του ΕΣΠΑ Όλα αυτά τα μέτρα απαντούν στα προβλήματα του χθες αλλά δεν αρκούν για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Η διαχείριση της κρίσης πρέπει να είναι μόνιμη και διαχρονική. Η Ελλάδα εισηγήθηκε μαζί με άλλες 8 χώρες την ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης, Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, δεν υπάρχει ηθικό μέτρο. Η κρίση χτυπά όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, χρειαζόμαστε κοινές πρωτοβουλίες. Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας. Στο χέρι όλων μας είναι να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε».

Από την παρέμβασή του πρωθυπουργού δεν έλειψαν οι απαντήσεις στην αντιπολίτευση, για την οποία δήλωσε ότι «Αυτό που δεν ανέχομαι είναι προειδοποιήσεις του στιλ "θα λογαριαστούμε". Δεν θα λογαριαστώ με κανέναν αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους.
Ας προσέχουν τι ζητούν κάποιοι σήμερα, γιατί μπορεί να στέλνουν την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο. Κάποιοι έσπευσαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα στην πανδημία. Αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας. Τα όπλα που σήμερα επιστρατεύουμε στην πρώτη γραμμή δεν θα σιγήσουν την επόμενη μέρα. Τα εργαλεία που αναπτύσσουμε θα γίνουν τα μέσα για την ανοικοδόμηση του αύριο όπως για παράδειγμα το gov.gr ή και οι άυλες συνταγογραφήσεις»
 
Τέλος, ως προς το φετινό Πάσχα και τους εορτασμούς συμπλήρωσε πως θα πρέπει «το Πάσχα της αγάπης να γίνει φέτος Πάσχα ευθύνης και Πάσχα της ζωής. Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης»

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5