Ελλαδα

Μανώλης Γλέζος - Ίμρε Νάγκυ: Ψυχρός πόλεμος σε γραμματόσημα

Σοβιετικό γραμματόσημο του 1959 με προσωπογραφία του έλληνα αντιστασιακού. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με άλλο γραμματοσημο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
glezos9.jpg
Μανώλης Γλέζος / Γραμματόσημο από την Σοβιετική Ταχυδρομική Υπηρεσία

Μετά τη δίκη και την καταδίκη του, ο Μανώλης Γλέζος γίνεται γραμματόσημο από τη Σοβιετική Ταχυδρομική Υπηρεσία. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά αμέσως.

Τον Αύγουστο του 1958 ο Μανώλης Γλέζος συναντήθηκε στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Κώστα Κολιγιάννη, που επισκεπτόταν παράνομα τη χώρα. Οι επαφές του Κολιγιάννη παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας και στις 5 Δεκεμβρίου ο Γλέζος συνελήφθη μαζί με συνεργάτες του στο σπίτι της αδερφής του Βασιλικής (Μπούμπας) Δημητροκάλλη για παράβαση του αναγκαστικού νόμου 375/1936 περί κατασκοπείας με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της ΕΣΣΔ.

Το παραπεμπτικό βούλευμα, οι καταθέσεις των οργάνων της Ασφάλειας και το κατηγορητήριο έτειναν στο να δώσουν στη δίκη χαρακτήρα κατ’ εξοχήν πολιτικό, ταυτίζοντας τη δράση των Ελλήνων κομμουνιστών με την κατασκοπεία.

Η δίκη κράτησε 14 ημέρες και στις 22 Ιουλίου το Στρατοδικείο ανακοίνωσε την απόφασή του, σύμφωνα με την οποία  ο Γλέζος καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, εξορία στον Αγ. Ευστράτιο για τέσσερα έτη και οκταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Μετά τη δίκη, τον Δεκέμβριο του 1959, η Σοβιετική Ταχυδρομική Υπηρεσία εξέδωσε αναμνηστική σειρά μ’ ένα γραμματόσημο με προσωπογραφία του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος εικονίζεται ανάμεσα στην Ακρόπολη και σε δάφνινο κλαδί, με την επιγραφή στα ρωσικά «Στον Μανώλη Γλέζο». Στο άνω μέρος υπάρχει επιγραφή, επίσης στα ρωσικά «Ελευθερία στον ηρωικό ελληνικό λαό».

glezos9.jpg
Μανώλης Γλέζος / Γραμματόσημο από την Σοβιετική Ταχυδρομική Υπηρεσία

Η Ελλάδα απαντάει πολύ γρήγορα. Στις 8 Δεκεμβρίου 1959 εκδίδεται μία ελληνική σειρά 2 γραμματοσήμων 4.50 και 6 δραχμών, που ήταν τότε τα ταχυδρομικά τέλη για την Ευρώπη και τον λοιπό κόσμο αντίστοιχα.

Στα γραμματόσημα αυτά εικονίζεται ο Ίμρε Νάγκυ, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατά την εισβολή των σοβιετικών στρατευμάτων το 1956, ο οποίος εκτελέστηκε μετά από απόφαση «λαϊκού δικαστηρίου». Στα γραμματόσημα αναγράφεται 1956-59 IMRE NAGHI / ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.

glezos10.jpg
Ιμρε Νάγκυ / Γραμματόσημο που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση

Στις 18 Δεκεμβρίου 1959 η Σοβιετική Ένωση αποσύρει το γραμματόσημο με τον Γλέζο και η Ελλάδα τα δυο γραμματόσημα με τον Νάγκυ, τα οποία κυκλοφόρησαν μόλις για δέκα ημέρες. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ