Visual Browsing

Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια - «Οχυρώνεται» ο Πλατάνας

Δύσκολη νύχτα στην κεντρική Εύβοια με τις φλόγες να πλησιάζουν τον οικισμό Πλατανιά
Δύσκολη νύχτα στην κεντρική Εύβοια με τις φλόγες να πλησιάζουν τον οικισμό Πλατανιά/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ
Ερπυστριοφόρα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες - Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Επί ποδός ισχυρές επίγειες δυνάμεις
 • A-
 • A+
0
Κρίσιμη νύχτα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Εύβοια, με τον Πλατάνα να «οχυρώνεται» με αντιπυρικές ζώνες καθώς οι φλόγες πλησιάζουν.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα συνεχίζουν να δίνουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην κεντρική Εύβοια. Με τη συνολική έκταση της πυρκαγιάς να ξεπερνά τα 10 χλμ., διάσπαρτα ενεργά μέτωπα συνεχίζουν να καίουν τα πάντα στο πέρασμά τους, την ώρα που οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. «Σύμμαχος» στο έργο των εκατοντάδων πυροσβεστών είναι ο καιρός, καθώς οι άνεμοι πνέουν εδώ και ώρα ασθενείς. Η ύφεση των ανέμων, σε συνδυασμό με τις συντονισμένες ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη (ελληνικά, ιταλικά και ισπανικά) μέχρι να πέσει ο ήλιος, μείωσαν το θερμικό φορτίο, περιορίζοντας έτσι την ταχύτητα επέκτασης της φωτιάς.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στην περιοχή που βρίσκεται ο Πλατάνας. Η μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε νωρίτερα το απόγευμα σε δύσβατη χαράδρα απέναντι από τον οικισμό προκάλεσε νέο συναγερμό. Στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ελήφθη η απόφαση για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών περιμετρικά του χωριού, ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς, εφόσον οι φλόγες κινηθούν προς τα εκεί.

Ήδη, έξι βαριά ερπυστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα καθαρίζουν την περιοχή από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως καύσιμη ύλη. Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το χωριό, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα που είχαν εκκενωθεί την Τρίτη (σ.σ. Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Μακρυμάλλη τα υπόλοιπα). Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και είναι έτοιμοι να τα εγκαταλείψουν και πάλι αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. Σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η επιχείρηση κατάσβεσης, η αστυνομία έχει απαγορεύσει εδώ και ώρα την κίνηση πολιτών προς τα χωριά Πλατανιάς και Μακρυμάλλη.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα μάχονται τις φλόγες οι πυροσβέστες στην Κεντρική Εύβοια
Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα μάχονται τις φλόγες οι πυροσβέστες στην Κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ
Σχετικα
Πυρκαγιά στην Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση σε χαράδρα
Πυρκαγιά στην Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση σε χαράδρα

Όλο το βάρος της κατάσβεσης έχει πέσει πλέον στις επίγειες δυνάμεις
Όλο το βάρος της κατάσβεσης έχει πέσει πλέον στις επίγειες δυνάμεις/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν από το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στον οικισμό. Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Κομβική η παρουσία των εναέριων μέσων - Περιόρισαν το μέτωπο

Σχετικα
Εύβοια: Αυτοψία Μητσοτάκη στις καμένες εκτάσεις (εικόνες, video)
Εύβοια: Αυτοψία Μητσοτάκη στις καμένες εκτάσεις (εικόνες, video)

Οι τελευταίες ρίψεις από τα εναέρια μέσα έγιναν λίγο πριν από τις 20.30 το βράδυ. Όπως είπε ο κ. Βουρδάνος «τα 4 αεροσκάφη τα 2 ελικόπτερα έκαναν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν διασπάσει το πύρινο μέτωπο και το έχουν περιορίσει, γι' αυτό και αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στη νύχτα να ελέγξουμε την κατάσταση».

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, σε όλα τα ενεργά μέτωπα στην κεντρική Εύβοια επιχείρησαν από αέρος 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, δύο εκ των οποίων του Ελληνικού Στρατού. Παράλληλα, για τον καλύτερο συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης είχαν «σηκωθεί» δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Συνεχείς ρίψεις νερού για δεύτερη ημέρα από τα καναντέρ στη φωτιά της Εύβοιας
Συνεχείς ρίψεις νερού για δεύτερη ημέρα από τα καναντέρ στη φωτιά της Εύβοιας/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Στοχευμένες ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα στα πύρινα μέτωπα στην κεντρική Εύβοια
Στοχευμένες ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα στα πύρινα μέτωπα στην κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης από την περιοχή της Αγριλίτσας έχει κάνει στάχτη 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς μεγάλο μέρος των εκτάσεων που κάηκαν ήταν «παρθένο» δάσος και καταφύγιο άγριας ζωής.

 

 

«Παράταξη μάχης» σε δρόμο μετά τη χαράδρα

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν μεταφερθεί κοντά στον Πλατανιά, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς τόσο προς τα σπίτια όσο και προς τον δρυμό της Άτταλης. Οι πυροσβέστες εντόπισαν μετά τη χαράδρα έναν δρόμο που χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ και ο οποίος τους παρέχει πρόσβαση να αντιμετωπίσουν τις φλόγες. Σε αυτόν τον δρόμο έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 25 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών και εθελοντών.

Στόχος είναι -εφόσον δεν αλλάξουν πάλι οι καιρικές συνθήκες- να αντιμετωπιστεί η φωτιά σε αυτήν την οδική αρτηρία που διασχίζει το βουνό, την ώρα που ο Πλατανιάς θα είναι «θωρακισμένος» με αντιπυρικές ζώνες. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είχε δημιουργηθεί μέσα σε ελάχιστη ώρα αντιπυρική ζώνη με βαριά μηχανήματα κοντά στα Ψαχνά -μια καταλυτική όπως αποδείχτηκε κίνηση που απέτρεψε τα χειρότερα.

«Πρόκειται για παράταξη μάχης. Είναι πολύ δύσκολο τα αεροπλάνα μέσα στην επόμενη ώρα να σβήσουν τελείως το συγκεκριμένο μέτωπο. Αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν τους πυροσβέστες με την άπνοια που επικρατεί τώρα, θα μπορέσουν να σταματήσουν το κακό για να μη φτάσει στον πυρήνα του εθνικού δρυμού και να απειλήσει τα χωριά» είχε δηλώσει νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικος της περιοχής.

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού - Πού αλλού δίνεται έμφαση

Εκτός από το μέτωπο στον Πλατανιά, οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες να περιορίσουν τις φωτιές σε δύο ακόμη σημεία: Το πρώτο είναι στην περιοχή που βρίσκεται ο Σταυρός, όπου υπάρχουν χαράδρες με συμπαγές δάσος που έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Το δεύτερο είναι σε απόκρημνη περιοχή γεμάτη πεύκα κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ. Και στις δύο περιπτώσεις δεν απειλούνται μέχρι στιγμής κατοικίες.

Παρόλο που η εικόνα της φωτιάς ήταν καλύτερη το μεσημέρι, κάτι το οποίο επεσήμανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές, το συντονιστικό της Πυροσβεστικής βρισκόταν σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς ανά πάσα στιγμή η κατάσταση μπορεί να χειροτέρευε. Όπως και έγινε σε δύο περιπτώσεις. Η μία ήταν το μεσημέρι σε σημείο κοντά στο Μακρυμάλλη, όταν λόγω των ανέμων σημειώθηκε αναζωπύρωση και προς στιγμήν απειλήθηκαν σπίτια. Και πάλι όμως η επέμβαση των πυροσβεστών ήταν άμεση και έγκαιρη.

ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΓΡΙΛΙΤΣΑ ΕΥΒΟΙΑΣ 2

Η δεύτερη ήταν στη χαράδρα απέναντι από τον Πλατανιά, που πλέον έχει εξελιχθεί στο σημαντικότερο ενεργό μέτωπο. Αποκαλυπτικές οι εικόνες από στρατιωτικό ελικόπτερο Chinook για το πόσο επικίνδυνη ήταν η φωτιά στην κεντρική Εύβοια και το δεύτερο 24ωρο.

Εύβοια: Στρατιωτικό ελικόπτερο Chinook πάνω από το πύρινο μέτωπο
Εύβοια: Στρατιωτικό ελικόπτερο Chinook πάνω από το πύρινο μέτωπο/©EPA/INTIMENEWS/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Εικόνα μέσα από το κόκπιτ του Chinook: Δίπλα στα σπίτια οι φλόγες
Εικόνα μέσα από το κόκπιτ του Chinook: Δίπλα στα σπίτια οι φλόγες/©EPA/INTIMENEWS/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εξάλλου, μετά την αυτοψία στις καμένες εκτάσεις, είχε ξεκαθαρίσει σε δηλώσεις του πως «τα πράγματα, πλέον, είναι καλύτερα», ωστόσο «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Προς αυτήν την κατεύθυνση είχε ζητήσει από τους πολίτες να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες-εντολές της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής.

Επί ποδός οι επίγειες δυνάμεις

Αυτήν τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Εύβοιας επιχειρούν:

 • 235 πυροσβέστες,
 • 75 πυροσβεστικά οχήματα και
 • 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 1η, 2η, 6η, 7η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέχουν επίσης:

 • 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,
 • 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α.,
 • η Δασική Υπηρεσία,
 • το ΕΚΑΒ,
 • 38 εθελοντές πυροσβέστες και
 • 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Οικολογική καταστροφή

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή της Αγριλίτσας, σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο. Με το πρώτο φως της ημέρας την Τετάρτη και ενώ η πυρκαγιά είχε κάψει τα πάντα στο πέρασμά της για ένα 24ωρο, οι εικόνες που αντίκρισαν κάτοικοι και πυροσβέστες ήταν αποκαρδιωτική. Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη σε ένα από τα πιο «παρθένα» δάση της χώρας και καταφύγιο άγριας ζωής.

Ένα από τα αυτοκίνητα που κάηκαν από τη φωτιά στην κεντρική Εύβοια
Ένα από τα αυτοκίνητα που κάηκαν από τη φωτιά στην κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Στάχτη έγινε ένα από τα πιο «παρθένα» δάση στην κεντρική Εύβοια
Στάχτη έγινε ένα από τα πιο «παρθένα» δάση στην κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Το «Adventure Evia» ανέβασε στο Facebook δύο video από το οδοιπορικό στις καμένες εκτάσεις, που δείχνουν το μέγεθος της ζημιάς. Δεξιά και αριστερά από τον δρόμο υπάρχουν μόνο καμένα. Στάχτη και αποκαΐδια με την οσμή του καμένου να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, την ώρα που μικροεστίες καπνίζουν ακόμα.

 

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5