Visual Browsing

Συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά στην Εύβοια: Όλα τα νεότερα

Συνεχίζει να καίει η φωτιά στην κεντρική Εύβοια
Συνεχίζει να καίει η φωτιά στην κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ
Προβληματίζουν οι αναζωπυρώσεις και οι εστίες σε δύσβατα σημεία - Συνεχείς ρίψεις από τα εναέρια μέσα
  • A-
  • A+
0
Μάχη για δεύτερο 24ωρο συνεχίζουν να δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στην κεντρική Εύβοια, με τη συνολική έκταση της φωτιάς να φθάνει τα 10 χλμ.

Επί ποδός παραμένουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στην κεντρική Εύβοια, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς η οποία έχει κάνει στάχτη τουλάχιστον 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Η κατάσταση είχε βελτιωθεί σε σχέση με ό,τι ίσχυε την Τρίτη, όταν χρειάστηκε να εκκενωθούν τέσσερις οικισμοί και να δημιουργηθεί μέσα σε ελάχιστη ώρα αντιπυρική ζώνη με βαριά μηχανήματα κοντά στα Ψαχνά -μια καταλυτική όπως αποδείχτηκε κίνηση που απέτρεψε τα χειρότερα. Ωστόσο, λόγω μεγάλης αναζωπύρωσης σε χαράδρα το απόγευμα της Τετάρτης, δημιουργήθηκε ένα ακόμη μέτωπο που προκάλεσε συναγερμό.

«Τα πράγματα, πλέον, είναι καλύτερα» είχε επισημάνει το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αυτοψία στις καμένες εκτάσεις και είδε από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά κοντά στον οικισμό Μακρυμάλλη (σ.σ. ένα από τα τέσσερα χωριά που εκκενώθηκαν). Σε δηλώσεις του, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης, με την πυρκαγιά να ξεπερνά σε συνολική έκταση τα 10 χλμ. Η ένταση των ανέμων στην περιοχή είναι αυξημένη από το μεσημέρι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή Μακρυμάλλη (όπου βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό), καθώς υπάρχουν πολλές εστίες μέσα σε δύσβατα σημεία. Το συντονιστικό της Πυροσβεστικής παραμένει σε απόλυτη επιφυλακή, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί η κατάσταση να χειροτερέψει. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη σε σημείο κοντά στον συγκεκριμένο οικισμό, όταν λόγω των ανέμων σημειώθηκε αναζωπύρωση και προς στιγμήν απειλήθηκαν σπίτια. Και πάλι όμως η επέμβαση των πυροσβεστών ήταν άμεση και έγκαιρη.

Για δεύτερη ημέρα δίνουν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες στην κεντρική Εύβοια
Για δεύτερη ημέρα δίνουν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες στην κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ
Σχετικα
Η φωτιά στην Εύβοια από ψηλά -Φωτογραφία από Chinook
Η φωτιά στην Εύβοια από ψηλά -Φωτογραφία από Chinook

Ξεπερνά τα 10 χλμ. η συνολική έκταση της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια
Ξεπερνά τα 10 χλμ. η συνολική έκταση της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Οι αναζωπυρώσεις δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης στην κεντρική Εύβοια
Οι αναζωπυρώσεις δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης στην κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Παράλληλα, σε απόσταση δύο χλμ. από τον οικισμό Σταυρός, υπάρχουν χαράδρες με συμπαγές δάσος που έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Παρόμοια η κατάσταση και σε διάσπαρτα δύσβατα σημεία μεταξύ των οικισμών Κοντοδεσπότι και Πλατανιά, χωρίς όμως να απειλούνται άμεσα κατοικίες. Ένα ακόμη σημείο που δίνουν έμφαση οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι η απόκρημνη περιοχή γεμάτη πεύκα κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ.

Σχετικα
Εύβοια: Το ατελείωτο μαύρο της επόμενης μέρας (εικόνες)
Εύβοια: Το ατελείωτο μαύρο της επόμενης μέρας (εικόνες)

ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΛΙΤΣΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Στόχος η οριοθέτηση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Και σημειώνει: «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Τόνοι νερού σε δύσβατα σημεία που έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ρίχνουν τα καναντέρ
Πυρκαγιά στην Εύβοια: Τόνοι νερού σε δύσβατα σημεία που έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ρίχνουν τα καναντέρ/© INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Με αυταπάρνηση εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στα διάσπαρτα μέτωπα
Με αυταπάρνηση εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στα διάσπαρτα μέτωπα/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Τόσο οι επιτελείς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας όσο και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος επιδιώκουν μέχρι το βράδυ (όταν και αναγκαστικά θα σταματήσουν τα εναέρια μέσα) να έχουν ελέγξει όλα τα επικίνδυνα περιφερειακά μέτωπα και να έχει οριοθετηθεί η φωτιά.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις - Καταλυτική η συνδρομή των ενάεριων μέσων

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν στο έδαφος 245 πυροσβέστες με 75 οχήματα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν και 80 άτομα, τα οποία έχουν χωριστεί σε πεζοπόρα τμήματα.

Από αέρος πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, δύο εκ των οποίων είναι του Ελληνικού Στρατού.

Συνεχείς ρίψεις νερού για δεύτερη ημέρα από τα καναντέρ στη φωτιά της Εύβοιας
Συνεχείς ρίψεις νερού για δεύτερη ημέρα από τα καναντέρ στη φωτιά της Εύβοιας/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Καίει ακόμα η πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια με τη συνδρομή των ελικοπτέρων να είναι πολύτιμη
Καίει ακόμα η πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια με τη συνδρομή των ελικοπτέρων να είναι πολύτιμη/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του πύρινου μετώπου, έχουν «σηκωθεί» δύο συντονιστικά ελικόπτερα, τα πληρώματα των οποίων παρέχουν συνεχή πληροφόρηση για την εξέλιξη της φωτιάς στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», που βρίσκεται στην κωμόπολη των Ψαχνών.

Οικολογική καταστροφή

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή της Αγριλίτσας, σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο. Με το πρώτο φως της ημέρας την Τετάρτη και ενώ η πυρκαγιά είχε κάψει τα πάντα στο πέρασμά της για ένα 24ωρο, οι εικόνες που αντίκρισαν κάτοικοι και πυροσβέστες ήταν αποκαρδιωτική. Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη σε ένα από τα πιο «παρθένα» δάση της χώρας και καταφύγιο άγριας ζωής.

Στάχτη έγινε ένα από τα πιο «παρθένα» δάση στην κεντρική Εύβοια
Στάχτη έγινε ένα από τα πιο «παρθένα» δάση στην κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Ένα από τα αυτοκίνητα που κάηκαν από τη φωτιά στην κεντρική Εύβοια
Ένα από τα αυτοκίνητα που κάηκαν από τη φωτιά στην κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Το «Adventure Evia» ανέβασε στο Facebook δύο video από το οδοιπορικό στις καμένες εκτάσεις, που δείχνουν το μέγεθος της ζημιάς. Δεξιά και αριστερά από τον δρόμο υπάρχουν μόνο καμένα. Στάχτη και αποκαΐδια με την οσμή του καμένου να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, την ώρα που μικροεστίες καπνίζουν ακόμα.

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5