Ελλαδα

O Guardian μαζί με Έλληνα πρώην υπουργό και ΜΚΟ σε ξεναγούν στην Ελλάδα της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης

Με κόστος 2.500 βρετανικές λίρες ανά άτομο

sgdi.jpg
Μαριάννα Μαρμαρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
guardian-holidays1280.jpg

Ταξίδια στην Ελλάδα της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης διοργανώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian έναντι 2.500 λιρών ανά άτομο.

Όπως περιγράφει η εφημερίδα το ταξίδι, «γνωρίστε την ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα Έλενα Σμιθ και τον τοπικό δημοσιογράφο Μάνο Στεφανάκη στην εκπαιδευτική τους ξενάγηση στη σύγχρονη Ελλάδα, εξερευνώντας τα μαθήματα που πήρε από την πρόσφατη οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με τον Guardian, «πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν είχε βαθύτερο αντίκτυπο η οικονομική κρίση από την Ελλάδα, ωστόσο οι Έλληνες κατάφεραν να αντέξουν.  (Στο ταξίδι) θα παρακολουθήσουμε τα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Το «πολιτικό» αυτό ταξίδι στην Ελλάδα έχει διάρκεια 8 ημερών, κόστος 2.500 βρετανικών λιρών ανά άτομο (στην τιμή δεν περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια, αλλά ούτε και όλα τα γεύματα) και ξεκινά από τους αμπελώνες της Σάμου και την τέταρτη ημέρα συνεχίζεται στην Αθήνα.

guardian-holiday.jpg

Οι ταξιδιώτες θα ξεναγηθούν στα μέρη του νησιού και της πρωτεύουσας που δεν θεωρούνται και τόσο τουριστικά, ωστόσο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καθημερινούς ανθρώπους με τους οποίους θα συνομιλήσουν, όπως επίσης και με εκπροσώπους ΜΚΟ, επιχειρηματίες αλλά και πολιτικούς. Μάλιστα, στο ταξίδι τους θα έχουν συνοδούς εκτός από τους προαναφερόμενους δημοσιογράφους και αναλυτές που θα είναι σε θέση να απαντούν στις ερωτήσεις σε θέματα που απασχολούν σήμερα την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ειδικότερα, κατά την επίσκεψη στη Σάμο, οι ταξιδιώτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την παραγωγή κρασιού, αλλά και το πώς το νησί πια θεωρείται πως είναι αποκομμένο από την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι περιφερειακές υπηρεσίες έχουν υποβαθμιστεί και ο τουρισμός και η γεωργία είναι τα μόνα εφόδια για τους κατοίκους να βγουν από την κρίση, σχολιάζει στην περιγραφή της η εφημερίδα η οποία έχει ήδη διοργανώσει ξενάγηση σε ένα οινοποιείο που παλεύει με τα χρέη του. Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως η εγγύτητα του νησιού με την Τουρκία συνεπάγεται πως η Σάμος έχει δεχθεί και μεγάλο αριθμό προσφύγων. Ένα ακόμη θέμα εκτός από το προσφυγικό και την οικονομική κρίση, που θα έχει ο επισκέπτης τη δυνατότητα να εξετάσει ιδίοις όμμασι κατά το ταξίδι του στο νησί είναι και οι μεγάλες αμυντικές δαπάνες.

Ερχόμενοι στην Αθήνα και την πλατεία Συντάγματος, οι ταξιδιώτες θα δουν, κατά την εφημερίδα, «εμφανή τα σημάδια των μαζικών διαδηλώσεων» από το 2010 έως το 2012. «Τα ιλιγγιώδη επίπεδα του χρέους και τα άνευ προηγουμένου επίπεδα λιτότητας έσπρωξαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού» σχολιάζει η εφημερίδα η οποία ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους πως για ο θέμα θα τους μιλήσει πρώην υπουργός και αναλυτές.

Η ξενάγηση στην Αθήνα συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες, όπου πολλές οικογένειες στηρίζουν τη σίτισή τους στα κοινωνικά συσσίτια, ενώ θα υπάρχει ξενάγηση και κοινότητες που έχουν αναλάβει δράση στον καθημερινό διαμοιρασμό φαγητού, αλλά και στην ιατρική φροντίδα και περίθαλψη.

Η εφημερίδα συνεχίζει να μιλά για την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίστηκε εν πολλοίς χάρη σε «στρατιές εθελοντών». Έτσι, κατά την ξενάγηση θα υπάρξουν και συναντήσεις με εκπροσώπους ΜΚΟ, αλλά και διεθνών οργανισμών και των ελληνικών αρχών.

Η εφημερίδα ολοκληρώνει την περιγραφή του «πολιτικού» ταξιδιού σχολιάζοντας πως «ενώ ο τουρισμός εκτοξεύεται και πάλι, δίνοντας ώθηση στην ελληνική οικονομία, τα μέτρα αυστηρής λιτότητας παραμένουν. Αναζητούμε τα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την κρίση. Πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται πως η Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο να ανακάμψει πλήρως χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ποια είναι τα διδάγματα για την υπόλοιπη Ευρώπη; Συναντάμε επίσης και ελληνικές οικογένειες στην Αθήνα για να κατανοήσουμε το πώς έχει αλλάξει η ζωή τους από την κρίση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ