Πολιτικη & Οικονομια

Podcast Συναντήσεις με τον Μάκη Προβατά | Έντι Ζεμενίδης

Συναντήσεις: Ο Μάκης Προβατάς συνομιλεί με κορυφαίους επιστήμονες: Έντι Ζεμενίδης (επ. 1)

prov2.jpg
Μάκης Προβατάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη νέα σειρά Podcast Συναντήσεις o γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάκης Προβατάς συνομιλεί με κορυφαίους επιστήμονες και προσωπικότητες στον τομέα τους, οι οποίοι μοιράζονται με γλαφυρό και συναρπαστικό τρόπο τις γνώσεις τους με τους ακροατές των ATHENS VOICE PODCAST. Στο πρώτο επεισόδιο θα ακούσετε τη συζήτησή του με τον Έντι Ζεμενίδη.

Έντι Ζεμενίδης: Ποιος είναι ο Ελληνοκύπριος δικηγόρος

Ο Έντι (Αυξέντης) Ζεμενίδης (Endy Zemenides), κυπριακής καταγωγής ομογενής από το Σικάγο είναι Εκτελεστικός Διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (HALC). Με την ιδιότητά του αυτή επιβλέπει πρωτοβουλίες υπεράσπισης και δημόσιας εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ζεμενίδης έλαβε το πτυχίο του στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο DePaul, το μεταπτυχιακό του στη Θεωρία και Πράξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ (Ηνωμένο Βασίλειο) και το διδακτορικό του από το Georgetown University Law Center. Ενώ βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, ήταν συνεργάτης στο Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Harrison και συντάκτης του Journal of International Law Georgetown.

Πριν από την ένταξή του στο HALC, ο Έντι Ζεμενίδης άσκησε τη δικηγορία στο Σικάγο και υπηρέτησε ως Ανώτερος Σύμβουλος για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για τη Γερουσία των ΗΠΑ, Αλέξη Γιαννούλια. Ο Έντι ήταν μέλος των Αναδυόμενων Ηγετών του Chicago Council on Global Affairs όπου τώρα υπηρετεί ως non resident Fellow. Η εμπειρία του στην πολιτική περιλαμβάνει επίσης συμμετοχή στο Πρόγραμμα Socrates του Ινστιτούτου Aspen, στη συντακτική επιτροπή και στην επιτροπή συμβούλων του National Strategy Forum και είναι λέκτορας στις διεθνείς σχέσεις και την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο τμήμα πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου DePaul. Ο Έντι είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Spring Bank της Νέας Υόρκης και στο Διοικητικό Συμβούλιο για το College Year στην Αθήνα.

Ο πατέρας του Δημήτριος Ζεμενίδης γεννήθηκε στο χωριό Αμίαντος. Σε ηλικία 14 ετών πολέμησε στις τάξεις της ΕΟΚΑ και μετά την ανεξαρτησία μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ. Μετά την αποφοίτησή του, το 1973, ξαναγύρισε με τη γυναίκα του Ειρήνη (καταγωγή Φιλιατρά Μεσσηνίας) και τον μικρό Έντι στην Κύπρο. Ένα χρόνο μετά στην εισβολή του Αττίλα, η οικογένεια χώρισε, γιατί ο Δημήτρης Ζεμενίδης παρέμεινε στο νησί για να πολεμήσει τους εισβολείς. Ο Ζεμενίδης ξανασυνάντησε αργότερα την οικογένειά του στις ΗΠΑ και από τότε διαμένει μόνιμα στο Σικάγο, πρωτοστατώντας μαζί με το γιο του στις παρεμβάσεις της κοινότητας για μια ελεύθερη Κύπρο.

Μάκης Προβατάς, Έντι Ζεμενίδης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ