Ελλαδα

Podcast Criminal minds - Μιμή Φιλιππίδη | Οι Σατανιστές της Παλλήνης

Criminal minds: H συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Οι Σατανιστές της Παλλήνης: Ασημάκης Κατσούλας, Μάνος Δημητροκάλης, Δήμητρα Μαργέτη (επ. 5)

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη νέα σειρά Podcast Criminal Minds, η συγγραφέας Μιμή Φιλιππίδη ερευνά τα εγκλήματα και τις τραγικές ιστορίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο. Στο πέμπτο επεισόδιο θα ακούσετε για την υπόθεση των «Σατανιστών της Παλλήνης».

Από τη δεκαετία του 1980, η λατρεία του Σατανά είχε συνδεθεί με πολλά φρικτά εγκλήματα διεθνώς, κυρίως «θυσίες» παιδιών και ζώων, που συνεχίζονταν και στη νέα δεκαετία. 

Τα Χριστούγεννα του 1993 αποκαλύφθηκε η δράση μιας ομάδας Σατανιστών που δρούσε στην περιοχή της Παλλήνης και είχε αφήσει πίσω της δυο νέες νεκρές γυναίκες: τη Δώρα Συροπούλου και τη Γαρουφαλιά Γιούργα.

Μετά από σχεδόν διετείς έρευνες, η αστυνομία συνέλαβε τον Ασημάκη Κατσούλα, 23 ετών, τον Μάνο Δημητροκάλη, 21 ετών, και τη 16χρονη Δήμητρα Μαργέτη. Οι τρεις τους ήταν φίλοι. 

Τα θύματα των Σατανιστών της Παλλήνης: Δώρα Συροπούλου - Γαρουφαλιά Γιούργα

Τον Αύγουστο του 1992, ο Κατσούλας σκόπευε να κάνει την πρώτη ανθρωποθυσία, με τη βοήθεια του Μάνου Δημητροκάλη. Στη Μαργέτη είπαν απλώς ότι θα οδηγούσαν μια νέα κοπέλα, τη 14χρονη Δώρα Συροπούλου που ήδη είχαν γνωρίσει, σε μια ερημική τοποθεσία και μετά την τελετή, θα την έπαιρνε ο Σατανάς. Ο Κατσούλας λέει στη Μαργέτη να μείνει στο αυτοκίνητο. Μαζί με τον Δημητροκάλη οδηγούν την Συροπούλου σε μικρή απόσταση για την «τελετή». Τη γδύνουν και της δένουν τα χέρια. Μετά τη βάζουν να γονατίσει και να κρατάει ένα κερί. Επιχειρούν με μια σανίδα να τη σκοτώσουν, αλλά η ξύλινη σανίδα σπάζει στο κεφάλι της. Τη θανατώνουν με στραγγαλισμό και στη συνέχεια ασελγούν στο άψυχο σώμα της. Όταν τελειώνουν, του ρίχνουν βενζίνη και το καίνε.

Δεύτερο θύμα ήταν η Γαρουφαλιά Γιούργα, 28 ετών και μητέρα δύο παιδιών, σχεδόν ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 1993. Ο Κατσούλας πίστευε ότι αν πρόσφεραν θυσία στον Σατανά τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα έπαιρναν πιο μεγάλη δύναμη από τους δαίμονες. Η Μαργέτη δε θέλει να συμμετάσχει και μένει στο σπίτι της. Η Γιούργα εργαζόταν ως καμαριέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και όταν εκείνο το απόγευμα επέστρεφε στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά, ο Κατσούλας και ο Δημητροκάλης παρέστησαν τους αστυνομικούς και με τις πλαστές ταυτότητες που είχε εφοδιαστεί ο Κατσούλας την πήραν με κάποια δικαιολογία στο αυτοκίνητο. Την οδήγησαν στο Σέσι Κορωπίου, την έγδυσαν, της πέρασαν χειροπέδες και τη βίασαν. Στο τέλος, ο Κατσούλας πολτοποίησε το κεφάλι της με μια μεγάλη πέτρα για να μην αναγνωρίζεται. 

Οι τρεις «Σατανιστές της Παλλήνης» συνελήφθησαν την προπαραμονή των Χριστουγέννων του 1993. Οι λεπτομέρειες που έδωσαν για τις σατανιστικές τελετές ήταν ανατριχιαστικές και οι φόνοι ειδεχθείς. Η ελληνική κοινή γνώμη σοκαρίστηκε.

Σατανιστές της Παλλήνης: Ο Ασημάκης Κατσούλας
Ο Ασημάκης Κατσούλας © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ '97)

Σατανιστές της Παλλήνης: Μάνος Δημητροκάλης, Δήμητρα Μαργέτη
Μάνος Δημητροκάλης, Δήμητρα Μαργέτη © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ '97)

Σατανιστές της Παλλήνης: Δήμητρα Μαργέτη
Δήμητρα Μαργέτη © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ '97)


 

Συντελεστές
Έρευνα - Κείμενο: Μιμή Φιλιππίδη
Αφήγηση: Αργυρώ Θεοδωράκη, Στέλιος Μοίρας
Sound design: Δάφνη Γερογιάννη
Ηχοληψία: Δημήτρης Ντάφης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ