TV & Media

Rupert Murdoch: Ποιος θα διαδεχτεί τον μεγιστάνα των media;

Στα χέρια του γιου του, Lachlan, τα κανάλια Fox και News Corp. μετά την παραίτησή του - Η άνοδός του στην κορυφή και τα σκάνδαλα παρακολούθησης τηλεφώνων

Ρούπερτ Μέρντοχ: Η άνοδος του μεγιστάνα των μίντια, τα σκάνδαλα, η παραίτησή του από την ηγεσία του Fox News και της News Corporation.
© Roger Ressmeyer/CORBIS/VCG via Getty Images

Ρούπερτ Μέρντοχ: Η άνοδος του μεγιστάνα των μίντια, τα σκάνδαλα, η παραίτησή του από την ηγεσία του Fox News και της News Corporation.

Ο αυστραλιανής καταγωγής μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Rupert Murdoch παραιτείται από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου τόσο της Fox Corp. όσο και της News Corp., όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη. Σε ένα σημείωμα προς τους υπαλλήλους του, ο Murdoch δήλωσε ότι «ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να αναλάβει διαφορετικούς ρόλους».

Ως πρόεδρος της Fox και της News Corporation, η οποία εκδίδει εφημερίδες με τεράστια επιρροή, όπως την Wall Street Journal και την ταμπλόιντ New York Post, ο Murdoch έχει για δεκαετίες σημαντική επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με ελάχιστους μόνο ανταγωνιστές.

Η συνταξιοδότησή του έρχεται σε μια κομβική στιγμή στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, καθώς οι κολοσσοί της ψυχαγωγίας αντιμετωπίζουν σαρωτικές αλλαγές στο παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, με όλο και περισσότερους καταναλωτές να στρέφονται στις streaming υπηρεσίες.

Η παραίτηση θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, όπως αναφέρει το CNBC, βάζοντας έτσι τέλος σε μια καριέρα στα μέσα ενημέρωσης που ξεκίνησε το 1952, όταν ο Rupert Murdoch ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας, The News. Πρόκειται για μια μικρή εφημερίδα της Αδελαΐδας στη Νότια Αυστραλία που ανήκε στον αείμνηστο πατέρα του, Sir Keith Murdoch, έναν από τους πιο διακεκριμένους δημοσιογράφους της Αυστραλίας.

Rupert Murdoch: Ποιος θα διαδεχτεί τον μεγιστάνα των μίντια;
Ο Rupert Murdoch, ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ John F. Kennedy και ο Zell Rabin στον Λευκό Οίκο, 1961 © Bettmann

Διάδοχος της αυτοκρατορίας ο Lachlan Murdoch, με την καθαρή περιουσία της οικογένειας στα 17,4 δισ. δολάρια

Ο Murdoch, θα κρατήσει προς το παρόν τον τίτλο του επίτιμου προέδρου και των δύο εταιριών, καθώς και πολλών μικρότερων μέσων ενημέρωσης σε τέσσερις ηπείρους. Ο Lachlan Murdoch, ένας από τους γιους του, θα αναλάβει πρόεδρος της News Corp. και θα συνεχίσει ως εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fox Corp.

Ο 52χρονος Lachlan Murdoch είναι γιος του Rupert Murdoch και της δεύτερης συζύγου του, Anna Maria dePeyster. Ο δισεκατομμυριούχος έχει παντρευτεί τέσσερις φορές και έχει έξι παιδιά - πολλά από τα οποία ακολούθησαν τον πατέρα τους στην οικογενειακή επιχείρηση.

Ο Lachlan αναδείχθηκε κληρονόμος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως στέλεχος στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, άφησε την επιχείρηση το 2005 μετά από μια κόντρα με τον τότε αφεντικό του Fox News, Roger Ailes. Ο Lachlan επέστρεψε στην αυτοκρατορία του πατέρα του το 2014 και έκτοτε κατέχει κορυφαίες θέσεις.

Rupert Murdoch: Ποιος θα διαδεχτεί τον μεγιστάνα των μίντια;
O Rupert Murdoch μαζί με τον γιο του Lachlan Murdoch σε περίπατο, Ιούλιος 2017 © Drew Angerer/Getty Images

Ο James Murdoch, ο πιο φιλελεύθερος γιος, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της News Corp. το 2020 λόγω «διαφωνιών σχετικά με συγκεκριμένο εκδοτικό περιεχόμενο» και άλλων διαφορών με τη διοίκηση της εταιρείας.

Η 55χρονη Elisabeth Murdoch είχε διάφορους υψηλόβαθμους ρόλους στην επιχείρηση, αλλά ξεκίνησε τη δική της τηλεοπτική εταιρεία, Shine, η οποία ήταν υπεύθυνη για εκπομπές όπως το MasterChef και το The Biggest Loser.

Η καθαρή περιουσία της οικογένειας Murdoch εκτιμάται επί του παρόντος στα 17,4 δισ. δολάρια σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ενώ ο 52χρονος Lachlan έχει προσωπική περιουσία περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Australian Financial Review. «Οι εταιρείες μας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, όπως και εγώ», επιβεβαίωσε ο Murdoch. «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τα επόμενα χρόνια και σκοπεύω να παραμείνω ενεργός για να συμμετάσχω όσο μπορώ. Ωστόσο, η μάχη για την ελευθερία του λόγου και, τελικά, την ελευθερία της σκέψης, δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη».

Ο πατέρας του Rupert Murdoch, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης εφημερίδων στην Αυστραλία και έβαλε τα θεμέλια της αυτοκρατορίας του Murdoch, «πίστευε ακράδαντα στην ελευθερία του λόγου», είπε, προσθέτοντας ότι ο διάδοχός του Lachlan «είναι απόλυτα αφοσιωμένος στον ίδιο σκοπό».

«Οι αυτοεξυπηρετούμενες γραφειοκρατίες επιδιώκουν να φιμώσουν εκείνους που αμφισβητούν την προέλευση και τον σκοπό τους. Οι ελίτ περιφρονούν ανοιχτά όσους δεν είναι μέλη της εκλεκτής κάστας τους», συμπλήρωσε. «Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης συνεργάζονται με αυτές τις ελίτ, διαδίδοντας πολιτική προπαγάνδα αντί να επιδιώκουν την αλήθεια».

Συμπτωματικά, σε λίγες μέρες ο συγγραφέας και βιογράφος του Murdoch, Michael Wolff, θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τίτλο «The Fall: The End of Fox News and the Murdoch Dynasty», προφητεύοντας το μέλλον του δικτύου, όταν ο Rupert Murdoch θα αποχωρήσει μετά από επτά δεκαετίες στο τιμόνι, όπως και συνέβη.

Rupert Murdoch: Ποιος θα διαδεχτεί τον μεγιστάνα των μίντια;
Ο Αυστραλός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Rupert Murdoch κρατά ένα αντίγραφο της εφημερίδας του News Of The World κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο, 25 Οκτωβρίου 1968 © Stan Meagher/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image

Rupert Murdoch: Η αρχή της καριέρας του και τα σκάνδαλα παρακολούθησης τηλεφώνων

Ο Rupert Murdoch ξεκίνησε την καριέρα του στην πατρίδα του την Αυστραλία τη δεκαετία του 1950, αγοράζοντας τελικά τις εφημερίδες News of the World και The Sun στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1969.

Αργότερα αγόρασε μια σειρά από εκδόσεις στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των New York Post και Wall Street Journal. Μέσω της News Corp., παραμένει ιδιοκτήτης εκατοντάδων τοπικών, εθνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης. Ο Rupert Murdoch, ξεκίνησε το Fox News το 1996 ως ανταγωνιστικό του CNN. Είναι πλέον το πιο δημοφιλές τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων στις ΗΠΑ. Το κανάλι, ωστόσο, απομακρύνθηκε από τις ρίζες του όσων αφορά στις συντηρητικές ειδήσεις, υποστηρίζοντας τον πρώην πρόεδρο Donald Trump όταν ανέβηκε στην εξουσία στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το 2015 και καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του.

Η καριέρα του Murdoch, ωστόσο, δεν ήταν χωρίς ατυχίες. Το 2005, αγόρασε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Myspace για περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Έχασε τη μάχη των social media από το Facebook και αργότερα αναγκάστηκε να το πουλήσει  για μόλις 35 εκατομμύρια δολάρια.

Η πιο καταστροφική στιγμή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το περιβόητο σκάνδαλο παρακολούθησης τηλεφώνων, το οποίο ξέσπασε αφού αποκαλύφθηκε ότι η εφημερίδα News of the World είχε χακάρει τα φωνητικά μηνύματα της δολοφονημένης μαθήτριας Milly Dowler. Ήταν μια ταπείνωση για τον Murdoch προσωπικά και είχε τεράστιο οικονομικό κόστος. Η εταιρεία του αναγκάστηκε να πληρώσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες σε αποζημιώσεις προς τα θύματα που είχαν παραβιασθεί τα τηλεφωνά τους.

Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι της εφημερίδας συμμετείχαν σε παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφώνων και δωροδοκίες αστυνομικών. Έρευνες που διεξήχθησαν από το 2005 έως το 2007 έδειξαν ότι η εφημερίδα στόχευε διασημότητες, πολιτικούς και μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Τον Ιούλιο του 2011 αποκαλύφθηκε ότι τα τηλέφωνα της δολοφονημένης μαθήτριας Milly Dowler, διαφόρων συγγενών νεκρών Βρετανών στρατιωτών και των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο της 7ης Ιουλίου 2005 είχαν επίσης παραβιαστεί.

Η δημόσια κατακραυγή που ακολούθησε κατά της News Corporation και του ιδιοκτήτη της, Rupert Murdoch, οδήγησε σε πολλές παραιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης του ίδιου του Murdoch από διευθυντής της News Corporation και του γιου του Murdoch, James από εκτελεστικός πρόεδρος, καθώς επίσης και της παραίτησης του επίτροπου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Sir Paul Stephenson. Ως αποτέλεσμα, πολλές διαφημιστικές εταιρίες και χορηγοί αποχώρησαν οδηγώντας στο κλείσιμο του News of the World στις 10 Ιουλίου 2011, μετά από 168 χρόνια λειτουργίας.

Rupert Murdoch: Ποιος θα διαδεχτεί τον μεγιστάνα των μίντια;
O Rupert Murdoch σε γραφεία εφημερίδας, Λονδίνο, 1980 © Kypros/Getty Images

Μία δύσκολη χρονιά για την Fox μετά από αποζημιώσεις εκατομμυρίων και την «απόλυση» του Tucker Carlson

Η πρόσφατη παραίτηση του Rupert Murdoch από πρόεδρος και η μετάβαση εξουσίας στον γιο του έρχεται κατά τη διάρκεια μιας ταραγμένης χρονιάς για την Fox, η οποία τον Απρίλιο συμφώνησε να πληρώσει αποζημίωση 787,5 εκατομμυρίων δολαρίων  μετά από μήνυση από την εταιρεία Dominion Voting Systems. Η καναδική εταιρία κατασκευάζει και πουλάει λογισμικό και μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις εκλογές. Η μήνυση της Dominion ζητούσε αποζημίωση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι πολλές εκπομπές της Fox είχαν μεταδώσει ψευδείς ισχυρισμούς ότι τα μηχανήματα της Dominion είχαν «πειραχθεί» για να κλέψουν τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών του 2020 από τον τότε πρόεδρο Donald Trump.

Το δίκτυο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια δεύτερη, παρόμοια μήνυση από μια άλλη εταιρεία λογισμικού, τη Smartmatic, που ζητά το ακόμη μεγαλύτερο ποσό των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 25 Απριλίου, η Fox ανακοίνωσε ότι «χωρίζει» τους δρόμους της με τον Tucker Carlson, τον τηλεοπτικό παρουσιαστή ειδήσεων με την υψηλότερη ακροαματικότητα στην χωρά, μία κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει πολλούς τηλεθεατές και να δει την μετοχή της να κατρακυλά.

Ωστόσο, οι μετοχές της Fox αυξήθηκαν σχεδόν 2% μετά την είδηση της αποχώρησης του Rupert Murdoch, ενώ οι μετοχές της News Corp. σημείωσαν άνοδο 0,6%. Ενώ ο Lachlan ήταν η αναμενόμενη επιλογή για να αντικαταστήσει τον πατέρα του, δεν είναι σαφές τι θα συμβεί όταν πεθάνει ο Murdoch.

Οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών από τον Murdoch στα έξι ενήλικα παιδιά του θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει τις κατάλληλες «πολεμικές συνθήκες» για το μέλλον της αυτοκρατορίας των ΜΜΕ.

WSJ Live Presents: Rupert Murdoch Interviewed

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ