TV & Media

Ένα τεράστιο ψηφιακό αρχείο με την αυθεντική «pulp fiction» είναι διαθέσιμο στο ίντερνετ

Δωρεάν προσβάσιμα τα περιοδικά που ενέπνευσαν τον Κουέντιν Ταραντίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Pulp Magazine Archive: Δημιουργήθηκε ψηφιακό αρχείο με χιλιάδες τεύχη περιοδικών «ευρείας κατανάλωσης» από το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα.
Χιλιάδες ψηφιοποιημένα τεύχη pulp περιοδικών είναι διαθέσιμα μέσω του Internet Archive © Unsplash

Pulp Magazine Archive: Δημιουργήθηκε ψηφιακό αρχείο με χιλιάδες τεύχη περιοδικών «ευρείας κατανάλωσης» από το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα

Στις σελίδες τους έγραψαν τα πρώτα τους αστυνομικά διηγήματα συγγραφείς σαν τον Ρέιμοντ Τσάντλερ και τον Ντάσιελ Χάμετ. Αντιμετωπίστηκαν ως παραφιλολογία και λογοτεχνία του σωρού, ωστόσο σήμερα έχουν κατακτήσει την αναγνώριση των αναγνωστών, ενώ αλλάζουν χέρια για μεγάλα ποσά ανάμεσα στους συλλέκτες κειμηλίων της ποπ κουλτούρας.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο τα τίμησε σε όλο του το έργο, αντλώντας υλικό από την εσκεμμένα αγοραία αισθητική τους, ενώ το περιεχόμενό τους δίνει ακόμη αφηγηματική τροφή σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και μυθιστορήματα.

Τα pulp magazines, ή «pulps», όπως λέγονταν στην εποχή τους, είχαν μεγάλη σημασία για τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας, της επιστημονικής φαντασίας, καθώς και των ιστοριών τρόμου και φαντασίας.

Κάνοντας την εμφάνισή τους στα τέλη του 19ου αιώνα, τα περιοδικά αυτά άνοιξαν τον εκδοτικό χώρο, που στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα πλημμύρισε με δημοφιλή μυθιστορήματα στο ύφος συγγραφέων σαν τον Στίβεν Κινγκ.

Το κοινό έχει πλέον τη δυνατότητα να εξερευνήσει τον τεράστιο πλούτο των έντυπων αυτών θησαυρών σε ψηφιοποιημένη μορφή.

Pulp Magazine Archive: Δημιουργήθηκε ψηφιακό αρχείο με χιλιάδες τεύχη περιοδικών «ευρείας κατανάλωσης» από το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα.
Το τεράστιο αρχείο του Pulp Magazine Archive περιέχει χιλιάδες ψηφιοποιημένα τεύχη © Unsplash

Pulp Magazine Archive: Ένα ψηφιακό αρχείο για τους λάτρεις της lowbrow κουλτούρας

Ξεφυλλίζοντας χιλιάδες παλιά τεύχη, τα οποία είναι προσβάσιμα στο Pulp Magazine Archive, μας δίνεται μια αίσθηση του πόσο ασυνήθιστα και σκανδαλιστικά υπήρξαν κάποτε τέτοια περιοδικά.

Το χαρακτηριστικό τους αυτό επέζησε στα αντεργκράουντ κόμικ και φανζίν της δεκαετίας του 1960 αλλά και αργότερα, καθώς και σε ταμπλόιντ σαν στο «Scream Queens».

Το τεράστιο αρχείο περιέχει χιλιάδες ψηφιοποιημένα τεύχη περιοδικών όπως τα «If», «True Detective Mysteries», «Whitchcraft and Sorcery», «Weird Tales», «Uncensored Detective», «Captain Billy's Whiz Bang» και «Adventure».

Στο Pulp Magazine Archive αρχειοθετούνται επίσης παλιές φυλλάδες για διασημότητες, όπως οι «Movie Pictorial» και «Hush Hush» και ρετροσπεκτίβες σαν το «Dirty Comics», ανατύπωση στη δεκαετία του 1990 της συχνά μισογυνικής τέχνης κόμικ της δεκαετίας του 1930.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ