TV & Media

THISAM: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΑΠΘ ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Εκπρόσωποι 15 ιδρυμάτων, διακεκριμένοι Έλληνες και φοιτητές από 12 χώρες παρευρέθηκαν

Λαμπρινή Τρούγκου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Η 6η Διεθνής Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας πραγματοποιήθηκε επιτυχώς και φέτος από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ΑΠΘ

Τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η συζήτηση γύρω από την ανάγκη σωστής επιμόρφωσης των δημοσιογράφων, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά κρίσιμα ζητήματα. Μια τέτοια εξαιρετική προσπάθεια επιμόρφωσης ολοκληρώθηκε φέτος με επιτυχία στο πλαίσιο της 6ης  Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Thessaloniki International Media Summer Academy – THISAM). 53 συμμετέχοντες από 12 διαφορετικές χώρες παρευρέθηκαν στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησαν από τις 15 μέχρι τις 22 Ιουλίου 2022 το πρόγραμμα, που διοργανώθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ.

Η παραπληροφόρηση, η κυβερνοασφάλεια, η ελευθερία του τύπου και η επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων είναι ζητήματα που, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, αφορούν όλους. Αυτά ήταν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες του THISAM. Ακόμη, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν και για θέματα που αφορούσαν την φωτοδημοσιογραφία, τη δημοσιογραφία δεδομένων, τον γραμματισμό στα ΜΜΕ και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης. Σκοπός της φετινής διοργάνωσης ήταν να επιμορφώσει τους παρευρισκόμενους και να τους παράσχει τα κατάλληλα εφόδια για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και στις ανάγκες που ανακύπτουν στο χώρο της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας.

Ⓒ Γιάννης Τριανταφυλλίδης

Στις εργασίες της θερινής ακαδημίας συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές από συνολικά 15 Πανεπιστήμια, οργανισμούς και εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόκειται για εκπροσώπους επιφανών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπως το Πανεπιστήμιο George Washington (Thomas Miller), το Concordia University (Aphrodite Salas), το Temple University (Sherri Hope Culver), την Ακαδημία της Deutsche Welle (Christoph Schmidt) το Yale University (David J. Simon) το Duke University (Christopher Guess), και το Πανεπιστήμιο Hallym της Νότιας Κορέας (Shin Dong Kim).

Ακόμη, ομιλία παρέθεσε ο Ludovic Blecher, επικεφαλής του Google News Initiative, η Renate Schroeder, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημοσιογράφων, ο Aaron Sharockman εκτελεστικός διευθυντής στο PolitiFact και η Alicia Fawcett, ειδική σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας στη McKinsey & Co.

Στο πλαίσιο της Θερινής Ακαδημίας έκαναν παρουσιάσεις οι διακεκριμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί κ. Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, κ. Ανδρέας Βέγλης, κ. Μπέττυ Τσακαρέστου, και κ. Βασίλης Σύρος. Επίσης, οι  δημοσιογράφοι κ. Φάνης Παπαθανασίου, κ. Ανδρέας Παναγόπουλος και ο φωτοδημοσιογράφος και ανθρωπολόγος, κ. Δημήτριος Μπούρας.

Τέλος, την THISAM τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Δημήτριος Γαλαμάτης, η Γενική Πρόξενος του Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κ. Elizabeth K. Lee και ο Πρόεδρος της ομάδας Στρατηγικών Προβλέψεων και Προοπτικής Διερεύνησης υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος.

Οι φοιτητές που παρευρέθηκαν φέτος στο κέντρο της CISCO δήλωσαν ότι το THISAM αποτελεί για αυτούς μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερο τον χώρο της Δημοσιογραφίας και ιδιαίτερα τις νέες τάσεις μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες των εξειδικευμένων ομιλητών.

Ⓒ Γιάννης Τριανταφυλλίδης

Την Διεθνή Θερινή Ακαδημία υποστηρίζει το Konrad Adenauer Stiftung, το Freedom House, η CISCO-Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Δεξιοτήτων, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Xanthi Tech Lab και η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων.

Περισσότερες πληροφορίες: https://joursummerschool.org/