TV & Media

THISAM: Πώς το πάθος για τη δημοσιογραφία ένωσε ανθρώπους από 12 χώρες στη Θεσσαλονίκη

Η πρωτοπορία της Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Λαμπρινή Τρούγκου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

6η Διεθνής Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας (THISAM): 5-22 Ιουλίου στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ με θέμα «Νέες τάσεις στα Μέσα και τη Δημοσιογραφία»

Μια μπάλα, ένας κύκλος συζήτησης με ανθρώπους παθιασμένους για την δημοσιογραφία και η δυνατότητα σε όποιον κρατά την μπάλα να απαντήσει στην ερώτηση που του τέθηκε με τρεις μόνο λέξεις. Αυτή η διαδικασία αποτελεί μια νέα προσέγγιση του Christoph Schmidt στο workshop σχετικά με τις νέες τεχνολογίες στις δημοσιογραφικές πρακτικές των ΜΜΕ και μια μόνο από τις ποικίλες διαδραστικές δραστηριότητες της φετινής Θερινής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας. Διότι στη Θεσσαλονίκη, αυτή την περίοδο, φοιτητές δημοσιογραφίας από 12 χώρες του κόσμου και άλλοι ειδικοί του κλάδου των μέσων ενημέρωσης επέλεξαν να αξιοποιήσουν μια εβδομάδα από τον φετινό τους Ιούλιο με έναν πολύ συναρπαστικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Ⓒ Γιάννης Τριανταφυλλίδης

Για έκτη χρονιά φέτος πραγματοποιείται με επιτυχία η διοργάνωση της Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Thessaloniki International Media Summer Academy – THISAM) στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη, γεγονός μεγάλης σημασίας τόσο για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όσο και για τον δημοσιογραφικό επιστημονικό κλάδο. Σε μια εποχή, στην οποία η Δημοσιογραφία δέχεται συνεχείς και ποικίλες προκλήσεις, το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ΑΠΘ και η Έδρα Jean Monnet για τη Δημόσια Διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατορθώνει να συγκεντρώσει για ακόμη μια χρονιά ανθρώπους με πάθος για τη δημοσιογραφία και να επιδιώξει μια θετική αλλαγή.

Η συνεισφορά του Thessaloniki International Media Summer Academy στο πεδίο αυτό είναι αξιοσημείωτη, το ίδιο και η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε αυτό. Η Διεθνής Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας διοργανώνεται και συντονίζεται από τον Νίκο Παναγιώτου, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολή Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και υπότροφο της DAAD στην Deutsche Welle και τον Χρήστο Φραγκονικολόπουλο, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και κάτοχο της Έδρας Jean Monnet με γνωστικό αντικείμενο "Δημοσιογραφία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης". Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο Νίκος Παναγιώτου: «Οι προηγούμενοι απόφοιτοι του THISAM, οι οποίοι προερχόταν από την Αφρική, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία κάνουν από τότε συνεχώς αναφορές για την Ελλάδα και γίνονται ουσιαστικά πρεσβευτές της χώρας μας».

Ⓒ Γιάννης Τριανταφυλλίδης
Ⓒ Γιάννης Τριανταφυλλίδης

Η φετινή διοργάνωση του THISAM ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου και έχει ήδη συμπληρώσει τις τέσσερις πρώτες μέρες διεξαγωγής της. Οι συμμετέχοντες είχαν την πρώτη μέρα την ευκαιρία να παρακολούθησαν διαλέξεις και workshops σχετικά με την επιρροή που ασκούν οι νέες τεχνολογίες στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, την παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια του πολέμου και την διαχείριση και επικοινωνία ανθρωπιστικών κρίσεων. Τις επόμενες μέρες κέντρο των εργασιών αποτέλεσαν τα ζητήματα της παραπληροφόρησης, της επικοινωνίας κρίσεων, της φωτοδημοσιογραφίας, της ελευθερίας του λόγου και των σωστών δημοσιογραφικών πρακτικών προσέγγισης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ⓒ Thessaloniki International Media Summer Academy official twitter account

Όλα τα παραπάνω ενσωματώνονται στο επίκαιρο κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης «Νέες τάσεις στα Μέσα και τη Δημοσιογραφία». Η κρίση της πανδημίας, η ταχύτατα αυξανόμενη κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην δημοσιογραφία, καθώς  και οι νέες μέθοδοι επικοινωνίας δημιούργησαν την ανάγκη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης προς τους δημοσιογράφους. Το THISAM έχει αναπτύξει μια σειρά από διαδραστικές εμπειρίες, ώστε οι παρευρισκόμενοι να κατανοήσουν τις προκλήσεις και στη συνέχεια να μοιραστούν καινοτόμες ιδέες και στρατηγικές προόδου σχετικά με αυτά τα θέματα.

Οι φοιτητές που παρευρίσκονται φέτος στο κέντρο της CISCO δηλώνουν ότι το THISAM αποτελεί για αυτούς μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερο τον χώρο της Δημοσιογραφίας και ιδιαίτερα τις νέες τάσεις μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες των εξειδικευμένων ομιλητών. «Έχω για πρώτη φορά την ευκαιρία να συνεργάζομαι με καταξιωμένους δημοσιογράφους και επιστήμονες του κλάδου, άλλα και να συμβάλλω την ίδια στιγμή με την δική μου εμπειρία στη συζήτηση πάνω σε ποικίλα θέματα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Σπυριδούλα Γραμματικού φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ.

Ⓒ Γιάννης Τριανταφυλλίδης

Αυτό επικυρώνεται, άλλωστε, από την παρουσία διεθνών φορέων και οργανισμών στο THISAM, μεταξύ των οποίων βρίσκονται Deutsche Welle, Temple University USA, Hallym University, Corea, Beijing University of Foreign Studies, Xi’an Jiaotong-Liverpool University, University of Zagreb, University of Novi-Sad, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Proof organization: Media for Social Justice, IMedD, World Learning, Digital Communication Network Global. Πολλοί από τους επιστήμονες των παραπάνω ιδρυμάτων έχουν ήδη πραγματοποιήσει σχετικά workshops και διαλέξεις, τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου.

Ⓒ Γιάννης Τριανταφυλλίδης