TV & Media

Σαρλότ Γκένσμπουργκ: Το πολιτικά ορθό είναι παντού και είναι βαρετό

Η διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια θυμάται τον πατέρα της και σχολιάζει τις αντιδράσεις για το «Lemon Incest»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαρλότ Γκένσμπουργκ
Σαρλότ Γκένσμπουργκ/ ©EPA/SALVATORE DI NOLFI

Αποκαλυπτική η Σαρλότ Γκένσμπουργκ μιλά στον Guardian για τον πατέρα της και τις αντιδράσεις για το «Lemon Incest».

Έχοντας μεγαλώσει στη σκιά των γονιών της και έχοντας πρωταγωνιστήσει στις πιο ακραίες ταινίες του Λαρς Φον Τρίερ, η ίδια δηλώνει ότι πλέον αισθάνεται άνετα με τον εαυτό της. Ο λόγος για τη Σαρλότ Γκένσμπουργκ. Γεννημένη το 1971 στο Λονδίνο είναι η πρώτη κόρη ενός διάσημου ζευγαριού: Η μητέρα της είναι η Αγγλίδα ηθοποιός Τζέιν Μπίρκιν ο πατέρας της ο Γάλλος τραγουδιστής Σερζ Γκενσμπούργκ.

Οι διάσημοι (και αντισυμβατικοί) γονείς της λίγο έλειψε να γίνουν η αφορμή για να πέσει θύμα απαγωγής στα 16 της. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», μια συμμορία εφήβων σχεδίαζε να σκοτώσει έναν αστυνομικό και να του κλέψει τη στολή. Στη συνέχεια θα οδηγούσαν τη Σαρλότ Γκένσμπουργκ σε εξοχική κατοικία και θα ζητούσαν λύτρα 5 εκατ. γαλλικά φράγκα. Η συμμορία είχε προμηθευτεί μέχρι και φτυάρια για να θάψει το πτώμα του αστυνομικού. Ευτυχώς, τους πρόλαβε η αστυνομία.

«Νόμιζα ότι δεν έγινε κάτι σημαντικό. Θυμάμαι τους, όμως, γονείς μου να έχουν τρομοκρατηθεί. Ο πατέρας μου με ανάγκασε να πηγαίνω στο σχολείο με σωματοφύλακα. Αισθανόμουν μεγάλη ντροπή» ανέφερε η ηθοποιός και τραγουδίστρια, καθώς ανακαλεί το συγκεκριμένη ανάμνηση.

Σαρλότ Γκένσμπουργκ
Σαρλότ Γκένσμπουργκ/ ©EPA/VALENTIN FLAURAUD

Η Σαρλότ Γκένσμπουργκ δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι είχε πέσει θύμα bullying στο σχολείο. «Μου πήραν το τετράδιο και το έκαψαν» θυμάται.

Η σχέση με τον πατέρα της - Το «Lemon Incest»

Ο πατέρας της πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1991, όταν εκείνη ήταν 19 ετών. «Θα ήθελα να ήταν εδώ για να τον ρωτώ πράγματα για τη μουσική» αναφέρει, αποκαλύπτοντας ότι -αν και μικρή σε ηλικία- ο πατέρας της συνήθιζε να ζητά τη γνώμη της για τα τραγούδια του. «Βάζαμε αστερίσκους δίπλα από μελωδίες που συμφωνούσαμε ότι μας αρέσουν» τονίζει.

Στο πλευρό του πατέρα της έκανε σε ηλικία 13 ετών το καλλιτεχνικό της ντεμπούτο. Το video clip του τραγουδιού «Lemon Incest» άφησε εποχή, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, αφού οι δυο τους εμφανίζονται μαζί στο κρεβάτι, σχεδόν γυμνοί, την ώρα που οι στίχοι είναι γεμάτοι υπονοούμενα. Παρά τις αντιδράσεις το τραγούδι σκαρφάλωσε στο Νο2 των γαλλικών charts.

«Όταν ακούς τους στίχους, καταλαβαίνεις ότι μιλά για την αιώνια αγάπη του πατέρα προς την κόρη του και της κόρης προς τον πατέρα της. Είναι κάτι που δεν μπορείς να το καταδικάσεις» υποστηρίζει. Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει τίποτα φυσιολογικό. Πράγματι αναφέρει τη λέξη "αιμομιξία". Αλλά μέχρι εκεί. Το βρίσκω τρομερό που δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για πράγματα που είναι/συμβαίνουν. Ακούμε τη λέξη "αιμομιξία" και η συζήτηση τελειώνει. Δεν υπάρχει διάλογος».

Charlotte Gainsbourg & Serge Gainsbourg  - Lemon Incest (Vidéo clip, 1984)

Στην ερώτηση αν οι αντιδράσεις για το video clip και το περιεχόμενο των στίχων θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες σήμερα, στην εποχή των social media, η ηθοποιός και τραγουδίστρια απαντά καταφατικά. Και εξηγεί ότι ο πατέρας της θα ήταν ένοχος για οτιδήποτε έκανε.

«Τα πάντα σήμερα είναι τόσο πολιτικά ορθά. Τόσο βαρετά, τόσο αναμενόμενα. Και ο καθένας φοβάται για το τι θα συμβεί αν τα πράγματα ξεφύγουν. Ειδικά οι άνδρες έχουν λόγο να φοβούνται. Μερικά tweets και η καριέρα τους τελείωσε» υποστηρίζει.

Μπορεί ο πατέρας της να έμεινε γνωστός ως ένας προβοκάτορας ωστόσο, όπως λέει, ήταν ένας άνθρωπος με ευαισθησίες. «Τον ένοιαζε πραγματικά τι αισθάνονταν οι άνθρωποι και τι σκέφτονταν όταν του ασκούσαν κριτική» τονίζει, αποκαλύπτοντας ότι ο πατέρας της πληγώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ