- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σενάρια ανασχηματισμού φέρνει η σύγκλιση με τους δανειστές
O πρωθυπουργός θα είναι υποχρεωμένος να κάνει δραματικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα
Πυκνώνουν τα σημάδια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα καθώς η πιθανή συμφωνία με τους δανειστές φέρνει κλυδωνισμούς σε υπουργεία, αλλά και ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλούν ρωγμές που επιφέρουν παράλυση στο κυβερνητικό έργο.
Φαίνεται ότι οι αλλαγές ενδέχεται να προκύψουν τόσο από επιλογές του πρωθυπουργού για διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση όσο όμως και από ενδεχόμενο «ατύχημα» με παραιτήσεις ή αποχωρήσεις, εφόσον η συμφωνία με τους θεσμούς θα επιτείνει τα ρήγματα μεταξύ των «Προεδρικών» και της Αριστερής Πλατφόρμας.
Tην πιο κραυγαλέα εκκρεμότητα αποτελεί βεβαίως αυτή του οικονομικού επιτελείου. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Μοσκοβισί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και να είναι απών από τις διαβουλεύσεις ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βαρουφάκης σήμερα από το βήμα της Βουλής περιέγραψε κλίμα μη συμφωνίας στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και οι συνεργάτες του περιέγραφαν τα βήματα προσέγγισης προς μια τελική συμφωνία. Στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης βρίσκονται επίσης οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, η κ. Ν. Βαλαβάνη και ο κ. Κ. Μάρδας, ο οποίος βρίσκεται σε έναν ιδιότυπο παροπλισμό μετά το μοίρασμα…εκατομμυρίων ευρώ που έκανε πρόσφατα από κανάλι σε κανάλι.
Το ενδεχόμενο ατυχήματος αφορά σε υπουργούς που βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις κλειδιά, όπως ο υπουργός Ενέργειας Παν. Λαφαζάνης, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλης. Η πιθανή παραίτησή τους θα είναι αποτέλεσμα επώδυνων ρυθμίσεων για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά αλλά και το «σπάσιμο» της ΔΕΗ.
Σε ανεπίσημη καραντίνα βρίσκεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που έχει χρεωθεί τους χειρισμούς για θέματα τρομοκρατίας, με τον πρόσφατα διορισθέντα υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο να παίζει το ρόλο… ελεγκτή.
Κρίση ελλοχεύει και με την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, την παραίτηση του οποίου ζήτησε με ανακοίνωσή της και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
H κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη καθώς και οι δανειστές ασκούν πιέσεις στον πρωθυπουργό για την απομάκρυνση του κ. Βαρουφάκη, του Π. Καμμένου, αλλά και του Παν. Λαφαζάνη, που εξακολουθεί να παίζει δυνατά το χαρτί του ρωσικού αγωγού.
Ένα είναι σίγουρο: Εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία και εγκριθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τη Βουλή –χωρίς να χαθεί η δεδηλωμένη για την κυβέρνηση και πάμε σε πρόωρες εκλογές εξ ανάγκης–, ο πρωθυπουργός θα είναι υποχρεωμένος να κάνει δραματικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, έτσι ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των επώδυνων μέτρων που θα αποφασιστούν. Όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου οπότε θα έχει λήξει τόσο η επίτευξη συμφωνίας όσο και η εκκρεμότητα της δόσης των 1,6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.