Πολιτικη & Οικονομια

Φλωρίδης: Με εντολή Τσίπρα έγινε ο «νόμος Παρασκευόπουλου»

Tι είπε για την υπόθεση Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φλωρίδης: «Η κυβέρνηση επικύρωσε τις επιλογές των δικαστών» – Η απάντηση στον Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, με αφορμή τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο in.gr και τις αναφορές του στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών και υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς στο οποίο η ηγεσία της Δικαιοσύνης χειραγωγείται από την κυβέρνηση επειδή διορίζεται από αυτήν.

Ο Γιώργος Φλωρίδης απάντησε με εκτενή ανάρτηση, στρέφοντας τα πυρά του στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 και εστιάζοντας στον νόμο Παρασκευόπουλου, στην υπόθεση Novartis, στις τηλεοπτικές άδειες και στις αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων.

«Ο νόμος Παρασκευόπουλου ήταν εντολή Τσίπρα»

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης στον λεγόμενο «νόμο Παρασκευόπουλου».

Ο Φλωρίδης υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2015, δεν θα πρέπει να χρεώνεται αποκλειστικά στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούσε «εντολή Τσίπρα».

Κατά τον υπουργό, η εφαρμογή του είχε ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση μεγάλου αριθμού καταδικασμένων για σοβαρά αδικήματα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε επίσης ότι ποσοστό 80% όσων αποφυλακίστηκαν επέστρεψε στη βαριά εγκληματικότητα. Ο συγκεκριμένος αριθμός διατυπώνεται από τον Γιώργο Φλωρίδη στην πολιτική του επίθεση προς τον πρώην πρωθυπουργό.

Η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Ο υπουργός αναφέρθηκε παράλληλα στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων, απαντώντας στην κατηγορία περί κυβερνητικής χειραγώγησης.

Με το άρθρο 27 του νόμου 5123/2024 θεσπίστηκε η συμμετοχή των ολομελειών των ανώτατων δικαστηρίων στη διαδικασία, μέσω γνωμοδοτικής ψηφοφορίας πριν από την τελική επιλογή. Η σχετική μεταρρύθμιση είχε συνδεθεί και με συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη συμμετοχή του δικαστικού σώματος στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας του.

Ο Φλωρίδης υποστήριξε ότι στις φετινές επιλογές για την ηγεσία του Αρείου Πάγου το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε τα πρόσωπα που είχαν έρθει πρώτα στις σχετικές ψηφοφορίες των δικαστών και της Βουλής.

Κατά τον ίδιο, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση στην πράξη επικύρωσε τις προτάσεις που είχαν προηγηθεί.

Novartis και τηλεοπτικές άδειες

Στην ανάρτησή του ο Γιώργος Φλωρίδης επανέφερε και την υπόθεση Novartis, υποστηρίζοντας ότι επί κυβέρνησης Τσίπρα επιχειρήθηκε η ποινική εξόντωση πολιτικών αντιπάλων.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είχε επιχειρήσει να ασκήσει πίεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενόψει της κρίσης του για τη συνταγματικότητα του σχετικού νόμου.

Οι συγκεκριμένες αναφορές εντάσσονται στη συνολική πολιτική κριτική του υπουργού προς την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Ποινικοί Κώδικες του 2019

Ο Φλωρίδης χαρακτήρισε ως «τελευταία ωμή παρέμβαση» του Αλέξη Τσίπρα στη Δικαιοσύνη τη διαδικασία με την οποία ψηφίστηκαν, λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, οι νέοι Ποινικοί Κώδικες.

Όπως υποστήριξε, μέσα σε μία ημέρα ψηφίστηκαν περισσότερα από 1.100 άρθρα του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι αλλαγές εκείνης της περιόδου ευνόησαν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οδήγησαν σε παραγραφή σοβαρών υποθέσεων που βρίσκονταν ήδη ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Κλείνοντας την ανάρτησή του, ο Γιώργος Φλωρίδης άφησε ανοιχτή τη συνέχεια της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα, γράφοντας: «Αυτά προς το παρόν. Εδώ είμαστε για να επανέλθουμε».