- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κ. Χατζηδάκης: Ο Τσίπρας επανέρχεται με τα ίδια στελέχη και τις ίδιες υποσχέσεις
Βιώσιμος τουρισμός, πρωτογενής τομέας, ανώτατη εκπαίδευση οι μοχλοί ανάπτυξης της Κρήτης
Χατζηδάκης: «Ο Τσίπρας μετατρέπει το πρώην κόμμα του σε προϊόν με ημερομηνία λήξης»
«Ο κ. Τσίπρας επανέρχεται με τους ίδιους βουλευτές, τα ίδια λόγια, τα ίδια στελέχη, τις ίδιες υποσχέσεις», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις σήμερα στο Forum «ΚΡΗΤΗ 2030: Ανάπτυξη, υποδομές, ενέργεια, βιομηχανία, τουρισμός, πρωτογενής τομέας», που διοργανώνει ο Ελεύθερος Τύπος στο Ηράκλειο.
Όπως τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης: «αναρωτιέται κανείς αν βρισκόμαστε στο 2015, το 2019 ή το 2023. Η μόνη διαφορά είναι ότι παραιτήθηκε το 2023 και γυρνάει σήμερα διεκδικώντας ένα μικρότερο ποσοστό από εκείνο που πήρε τότε. Και μετατρέποντας το πρώην κόμμα του σε προϊόν με ημερομηνία λήξης. Εν πάση περιπτώσει, το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Τσίπρα είναι δικό τους θέμα. Εμάς μας αφορά να κοιτάζουμε μπροστά, να ανακοινώσουμε νέα μέτρα στήριξης στη ΔΕΘ, να προχωρήσουμε την Συνταγματική αναθεώρηση. Και όσο καλύτερα τα κάνουμε όλα αυτά, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να διαψεύσουμε τις προβλέψεις για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις προσεχείς εκλογές».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι το 2023 αλλά και το 2019 ελάχιστοι φαντάζονταν την αυτοδυναμία της ΝΔ. «Δεν είναι η ευκολότερη υπόθεση, καθώς υπάρχει κόπωση σε μερίδα της κοινής γνώμης. Όμως οι πολίτες θα αποφασίσουν με βάση την προοπτική που δίνει κάθε κόμμα, το πού μπορούν να ακουμπήσουν τις ελπίδες τους. Το δίλημμα στις εκλογές του 2027 δεν θα είναι Μητσοτάκης ή χάος αλλά Μητσοτάκης ή Ανδρουλάκης, Τσίπρας, Βελόπουλος, Κωνσταντοπούλου. Οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν και είμαι βέβαιος ότι θα αποφασίσουν υπεύθυνα», τόνισε.
Υπενθύμισε δε ότι οι πολίτες τόσο το 2019 όσο και το 2023 στήριξαν το κόμμα που, όπως θα γίνει και τώρα, υποσχέθηκε τα λιγότερα γεγονός που αποτελεί δείγμα πολιτικής ωριμότητας. «Θα συνεχίσουμε με την ίδια φιλοσοφία, που είναι σταθερά βήματα μπροστά γιατί θέλουμε να είμαστε έντιμοι, καθαροί και νοικοκύρηδες. Να βλέπουμε τους πολίτες μετά τις εκλογές και να μην αισθάνονται ότι τους κοροϊδέψαμε. Δεν έχουμε υποσχεθεί θαύματα ποτέ, ούτε έχουμε υπάρξει δημαγωγοί και λαϊκιστές».
Αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε: «Προχωρούμε με συνθέσεις μέσα από τη διαφορετικότητα. Είναι αναγκαίο, ειδικά σε αυτή τη φάση να καταλάβουμε την ανάγκη της κομματικής συσπείρωσης που είναι και προϋπόθεση μιας θετικής εθνικής πορείας. Η Νέα Δημοκρατία είναι η βασική πολιτική δύναμη στην οποία μπορεί να ακουμπήσει τις ελπίδες του ο Έλληνας πολίτης. Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για μια σύγχρονη Νέα Δημοκρατία».
Σε σχέση με τα ζητήματα της Κρήτης, ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έδωσαν μεγάλη έμφαση την υλοποίηση μεγάλων έργων που συζητιόνταν επί δεκαετίες.
Ο ΒΟΑΚ, ανέφερε χαρακτηριστικά, «ήταν στα χαρτιά για πολλά χρόνια. Τώρα το ανατολικό κομμάτι κατασκευάζεται και στο δυτικό έχουν ξεκινήσει τα προπαρασκευαστικά έργα. Το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, στόχος είναι να παραδοθεί μέχρι τα μέσα του 2028 και θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ έχουν παραδοθεί δύο έργα μεγάλης ενεργειακής, οικονομικής και περιβαλλοντικής σημασίας, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης με Πελοπόννησο και Αττική, έργο στο οποίο είχα και προσωπικά συμμετάσχει. Έχουν προχωρήσει τα έργα για τη διαχείριση αποβλήτων, λειτουργούν δύο μονάδες στα Χανιά και το Ρέθυμνο και προχωρούν άλλες τρεις σε Ηράκλειο και Λασίθι. Και προχωρούν επίσης άλλα πολύ σημαντικά έργα όπως οι έρευνες υδρογονανθράκων. Και η διαχείριση των υδάτων που θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, με ολιστικό μοντέλο διαχείρισης. Διότι δεν είναι θέμα ιδεολογικής επιλογής αλλά κοινής λογικής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον ΟΑΚ να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Αναφερόμενος τέλος στο αναπτυξιακό μοντέλο της Κρήτης, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: «Παρά το μειονέκτημα της νησιωτικότητας, η Κρήτη είναι πάνω από το μέσο όρο της Ελλάδας. Αυτό οφείλεται στη δημιουργικότητα των Κρητικών, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην αντίληψη να μην τα περιμένει κανείς όλα από το κράτος, το οποίο φυσικά πρέπει να είναι παρόν. Θα στηριχθούμε στον τουρισμό, ο οποίος πρέπει να είναι βιώσιμος, να επεκταθεί περισσότερο χρονικά και να συνδυάζεται με το σεβασμό στο περιβάλλον. Να μην ξεχνάμε τον πρωτογενή τομέα όπου επίσης υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Στα βιολογικά προϊόντα, τα προϊόντα ΠΟΠ, τα θερμοκήπια, την υδροπονία. Θα στεκόμουν επίσης στα τρία Πανεπιστήμια της Κρήτης: σε συνδυασμό με το ΙΤΕ μπορούν να γίνουν βασικός μοχλός ανάπτυξης. Ιδιαίτερα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να δούμε πράγματα για τα οποία σε λίγα χρόνια θα τρίβουμε τα μάτια μας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικές λογικές», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής προτείνει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη
Μενδώνη: «Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες πολιτισμού στις Πρέσπες»
Στο Καστελλόριζο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ
«Ήταν ταγμένος στην αποστολή του δημόσιου λειτουργού»
Η ημερομηνία που περιμένουν πώς και πώς οι καταναλωτές
«Δεν πρέπει η πορεία αυτή να σταματήσει»
Τα κρίσιμα ζητήματα για τα πανεπιστήμια που μπαίνουν στην ατζέντα
Αυξήσεις έως και 55% στην ενέργεια - Έντονες πιέσεις σε στέγαση, μεταφορές και υπηρεσίες
Η απόφαση για την ένταξή του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι δικαιούχοι και τα ποσά που δίνονται
Γιατί τα λόγια του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Πνύκα δεν έχουν καμία σημασία
Ποιες μεταφορές μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Εφορίας
Η απάντηση για τα σχόλια που δέχθηκε
Γιατί πληρώνονται αρκετά νωρίτερα
«Το καλώδιο μπορεί να προχωρήσει χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» - Όσα τόνισε ο πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα επαναφέρει το ερώτημα πώς μπορούν να συνυπάρξουν η στρατηγική ισχύς, η ελευθερία και οι δημοκρατικές αξίες
Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, που φέρνει στο προσκήνιο τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.