- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μητσοτάκης: Στα 920 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου
Μηνιαία αύξηση 40 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους
Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 920 ευρώ από την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο
Στα 920 ευρώ ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό (σ.σ. η έκτη από το 2022) θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ το 2027. Προσοχή! Τα ποσά είναι μεικτά. Αυτό σημαίνει ότι τα καθαρά που βάζει στην τσέπη ο εργαζόμενος διαμορφώνονται χαμηλότερα.
Η νέα αύξηση συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, την ώρα που ο μισθός ενός νεοεισερχόμενου εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο μπορεί να αυξηθεί αρκετά παραπάνω, όταν υπάρχουν τριετίες και συλλογική σύμβαση εργασίας.
Σημειώνεται ότι από τα 650 ευρώ, που ήταν ο κατώτατος μισθός το 2019, έχει αυξηθεί 35,4% μέχρι σήμερα, στα 880 ευρώ. Σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με αύξηση 3.220 ευρώ μεικτά. Με τη νέα αύξηση από την 1η Απριλίου, το ποσοστό ανεβαίνει σωρευτικά στο 41,5% από το 2019, πάνω από τα 3.780 ευρώ τον χρόνο, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός το 2027
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «η νέα ενίσχυση δεν αφορά μόνο τον κατώτατο, αλλά συμπαρασύρει ανοδικά τριετίες, κλιμάκια στο Δημόσιο και επιδόματα». Παράλληλα, επανέλαβε ότι στόχος για το 2027 είναι ο μέσος μισθός να φθάσει στα 1.500 ευρώ και ο βασικός στα 950 ευρώ».
Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα Πέμπτη (26/3) το πρωί, υπογράμμισε με νόημα πως «στην Ελλάδα οι αυξήσεις και οι φοροελαφρύνσεις θα είναι μόνιμες και επαναλαμβανόμενες».
Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ σημαίνει ότι η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται λόγω του πολέμου στο Ιράν και της ενεργειακής κρίσης που αυτή η γεωπολιτική σύγκρουση προκαλεί, επέλεξε να ενεργοποιήσει το πιο «συντηρητικό» σενάριο, αφήνοντας στην άκρη την πρόταση για αύξηση έως 70 ευρώ (μεικτά) από την 1η Απριλίου -εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωνόταν θα έφερνε νωρίτερα κατά έναν χρόνο τη δέσμευση Μητσοτάκη για 950 ευρώ κατώτατο μισθό.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη που υπεγράφη στην εστίαση. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, «δημιουργήθηκαν 563.000 νέες θέσεις εργασίας (σ.σ. από το 2019), παραλάβαμε την ανεργία στο 18% και τον Ιανουάριο καταγράφηκε στο 7,7%, ενώ επίσης προστατεύουμε τους εργαζόμενους με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Παρών» το ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα
«Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο εαυτό σας;»
Ενώ η συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού παραμένει ανοιχτή
O στίχος του Θανάση Παπακωνσταντίνου
«Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»
Η Άγκυρα βγάζει ξανά το «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο
Η απάντηση στην αναφορά Κωνσταντοπούλου
Η παρουσία των δυο πολιτικών έδωσε τροφή για σενάρια στην πρόεδρο της Πλεύσης
Επί τάπητος και η διάθεση εθνικών δυνάμεων στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων
Μια ιστορική φιλία με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
«Δεν φαντάζομαι να φταίνε οι δημοκοπήσεις για τις 120 δόσεις… Λέτε;», δήλωσε σε ομιλία του στη Βουλή
«Δεν αρκεί να μιλάμε για ισότητα, πρέπει να μπορούμε να τη βλέπουμε στην πράξη», υπογράμμισε η υπουργός
Οι αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα και η προσδοκία για το ΠΑΣΟΚ
Έκκληση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας για έγκαιρη θωράκιση των ευάλωτων ομάδων
Στο επίκεντρο η προστασία του αρχαίου Περιβόλου και η δημιουργία μιας πλήρως προσβάσιμης διαδρομής 270 μέτρων
«Μη ρεαλιστικές και λαϊκίστικες οι προτάσεις Ανδρουλάκη για το ιδιωτικό χρέος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Κάθε μήνα κλείνουν 25 φούρνοι
Στη Λευκωσία για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.