- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης στο Foreign Policy: Μία η διαφορά με την Τουρκία, χαμηλός ο κίνδυνος κλιμάκωσης
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ελληνοτουρκικά, άμυνα, ενέργεια, ευρωατλαντικές σχέσεις και το ναυάγιο στη Χίο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, την άμυνα, την ενέργεια, το ναυάγιο της Χίου και τις ευρωατλαντικές σχέσεις
Σε συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του περιοδικού Foreign Policy, Ravi Agrawal , ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο επίκεντρο τις ευρωατλαντικές σχέσεις, την ευρωπαϊκή άμυνα, τη δημοσιονομική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά, τα ενεργειακά και το πρόσφατο ναυάγιο στη Χίο.
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ατζέντα των συνομιλιών με την Τουρκία δεν διευρύνεται πέρα από «τη μία και μοναδική διαφορά», τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια αποκλιμάκωσης, με στόχο μια λειτουργική σχέση σε επιμέρους ζητήματα, ακόμη κι αν το βασικό πρόβλημα παραμένει άλυτο επί δεκαετίες.
Δήλωσε πως θα μεταβεί στην Άγκυρα «με σαφείς θέσεις για τη διαφορά μας», επιδιώκοντας να χτίσει πάνω στην πρόοδο που έχει καταγραφεί, ενώ εκτίμησε ότι σήμερα δεν διακρίνει «σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης», σημειώνοντας πως η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια. Υπογράμμισε παράλληλα ότι βασικός στόχος παραμένει η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, επισημαίνοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρότερες σε σχέση με έξι χρόνια πριν.
Κ. Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά, άμυνα και ενέργεια
Αναφερόμενος στον διεθνή ρόλο της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός θιασώτης του διεθνούς δικαίου και, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτάσσει διαχρονικά την επίλυση των περιφερειακών διαφορών βάσει κανόνων. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε αφελείς», υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης τόσο της οικονομικής όσο και της αμυντικής και ήπιας ισχύος της χώρας σε ένα πιο «συναλλακτικό» διεθνές περιβάλλον.
Στα ενεργειακά, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στη μείωση εκπομπών, με τις ανανεώσιμες να καλύπτουν περίπου τη μισή ηλεκτροπαραγωγή και τη χώρα να έχει εξελιχθεί σε εξαγωγέα ηλεκτρισμού. Τόνισε ωστόσο ότι οι ΑΠΕ δεν επαρκούν από μόνες τους και ότι η Αθήνα φιλοδοξεί να γίνει «αρχιτέκτονας» της νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής αρχιτεκτονικής, επισημαίνοντας πως η ενέργεια αποτελεί πλέον κρίσιμο γεωπολιτικό εργαλείο. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι σύντομα ξεκινούν εξορύξεις, με μεγάλους ενεργειακούς ομίλους ήδη παρόντες.
Για τις ευρωατλαντικές σχέσεις, αναγνώρισε ότι οι δεσμοί που συγκρότησαν τη δυτική τάξη έχουν εξασθενήσει, «αλλά είναι ακόμη εκεί», υπογραμμίζοντας την προνομιακή αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δηλώνοντας πως μιλά «ως περήφανος Ευρωπαίος» που εργάζεται για τη γεφύρωση των ρηγμάτων.
Μητσοτάκης για το Ναυάγιο στη Χίο και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα
Για το τραγικό ναυάγιο στη Χίο, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, ανέφερε ότι το Λιμενικό έσωσε 25, υπογραμμίζοντας πως «αυτές οι βάρκες δεν θα έπρεπε ποτέ να φεύγουν από τις ακτές της Τουρκίας» και ότι υπάρχει συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για την αποτροπή νέων απωλειών. Ζήτησε πλήρη διερεύνηση, σημειώνοντας ότι οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από μικρότερο σκάφος, χωρίς ακόμη να είναι γνωστά τα ακριβή αίτια. Τόνισε τον διττό ρόλο του Λιμενικού —προστασία συνόρων και διάσωση ανθρώπων— δεσμευόμενος για διαφάνεια εφόσον υπάρξει οπτικό υλικό.
Στο ευρωπαϊκό σκέλος, στάθηκε στη σημασία της ανταγωνιστικότητας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση εισοδημάτων και τη χρηματοδότηση αυξημένων αμυντικών δαπανών, ενόψει και του επερχόμενου Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήδη δαπανά περίπου 3% του ΑΕΠ για την άμυνα, παράγοντας ταυτόχρονα πρωτογενή πλεονάσματα και μειώνοντας φόρους, ενώ επανέφερε την ανάγκη για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό κοινής χρηματοδότησης της άμυνας, αναγνωρίζοντας ότι η Ένωση δεν βρίσκεται ακόμη σε αυτό το σημείο αλλά η συζήτηση είναι κρίσιμη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφιχτοχέρηδες οι τουρίστες - Τα στοιχεία που προβληματίζουν
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Μαρία Σάκκαρη θα παντρευτούν το 2027
«Είμαστε εδώ για την Αριστερά και τους ανθρώπους»
Η λίστα με τις πληρωμές των δικαιούχων
Οι αντιρρήσεις ενοικιαστών που δέχονται ήδη πιέσεις από ιδιοκτήτες για πληρωμή «μισό-μισό»
Τελευταίο παράδειγμα αυτό της πλατείας Συντάγματος
Γνωστικές προκαταλήψεις και τα παράλληλα σύμπαντα
Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής ανά ταμείο
Με αφορμή την αυριανή συμπλήρωση 22 ετών από την έναρξη των Ολυμπιακών του 2004
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ συζήτησαν τον 6ο γύρο στρατηγικού διαλόγου και τις κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις
Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση και ορίστηκε ήδη Ανάδοχος Αποκατάστασης
Αφορά αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ 25-54 ετών με 12μηνη σύμβαση και μισθό έως 1.250 ευρώ
Οκτάμηνες συμβάσεις για την άμεση εκτίμηση ζημιών από φυσικές καταστροφές
Στο επίκεντρο μεσαία τάξη, οικογένειες και νέοι - Τι δήλωσε για το Ταμείο Ανάκαμψης
Καμιά συνεργασία της Χαριλάου Τρικούπη με ΝΔ - Τι απάντησε για τα «μυστικά δείπνα»
Συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο
«Ας αντιδρούσατε τότε να είχατε αξιοπιστία», τόνισε ο Υπουργός Υγείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.