Κυρανάκης: Μετά από δεκαετίες η Ελλάδα εισέρχεται στη βιομηχανία παραγωγής και επισκευής τρένων
Ιστορική συμφωνία μεταξύ της ONEX και της κορεατικής Sung Shin
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία του «Εθνικού Κέντρου Υποστήριξης Τροχαίου Υλικού» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Μια νέα σελίδα για την σιδηροδρομική και βιομηχανική παραγωγή της χώρας άνοιξε σήμερα στην Ελευσίνα, με την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας μεταξύ της ONEX και της κορεατικής Sung Shin Rolling Stock Technology Ltd.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία του «Εθνικού Κέντρου Υποστήριξης Τροχαίου Υλικού» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μια επένδυση ύψους τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ που φέρνει 100 νέες θέσεις εργασίας, εισαγωγή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας στην τρενοεπισκευή και στρατηγική σιδηροδρομική σύνδεση με το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία κυβερνητικών στελεχών και της πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, υπογραμμίζοντας τον διεθνή και γεωστρατηγικό χαρακτήρα της επένδυσης. Μια «πραγματικά πολύ σημαντική ημέρα» για τον ελληνικό σιδηρόδρομο χαρακτήρισε τη σημερινή εξέλιξη ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, κάνοντας λόγο για ουσιαστική αλλαγή μοντέλου σε έναν τομέα που τα τελευταία χρόνια «πλήγωσε βαθιά την ελληνική κοινωνία» και έχει ανάγκη από ανάταξη και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Αλυσίδα θετικών εξελίξεων στον σιδηρόδρομο
Όπως τόνισε, «η σημερινή ημέρα προστίθεται σε μια αλυσίδα θετικών εξελίξεων, με αιχμή την ιστορική συμφωνία που υπεγράφη και ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή με τη Ferrovie dello Stato, φέρνοντας - ύστερα από είκοσι χρόνια - καινούργια τρένα στον ελληνικό σιδηρόδρομο». Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα έφτασε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δοκιμαστικό τρένο, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός, ακολούθησαν επαφές στη Σόφια με ομολόγούς του από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για την προώθηση του κάθετου σιδηροδρομικού άξονα, ενός διαδρόμου με ευρωπαϊκή και γεωστρατηγική σημασία».
Στο επίκεντρο της σημερινής ανακοίνωσης, ωστόσο, βρίσκεται - όπως είπε - κάτι περισσότερο από μια ακόμη καλή είδηση. «Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η Ελλάδα μπαίνει στον τομέα της τρενοεπισκευής και της συμπαραγωγής τροχαίου υλικού», ανέφερε, αποδίδοντας καθοριστικό ρόλο στις προσωπικές προσπάθειες του Πάνου Ξενοκώστα και στη συνεργασία της ONEX με τη νοτιοκορεατική SSRST.
Πρόκειται, όπως σημείωσε, για επένδυση που μεταφέρει τεχνογνωσία στη χώρα, δημιουργεί ελληνικές θέσεις εργασίας και αξιοποιεί εγκαταστάσεις που παρέμεναν ανενεργές για περισσότερα από τριάντα χρόνια. «Ένα απλό 'γιατί όχι;' γίνεται σήμερα πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης, εξηγώντας ότι μέσω αυτής της υποδομής, ένας γερασμένος στόλος μπορεί να ανακαινιστεί και να επανέλθει σε αξιόπιστη λειτουργία, με άμεσα οφέλη για επιβάτες και εμπορευματικές μεταφορές.
Γεωπολιτικό αποτύπωμα με «άρωμα» ΗΠΑ
Ο αρμόδιος υπουργός για τις Μεταφορές, στάθηκε ιδιαίτερα και στη σιδηροδρομική σύνδεση των ναυπηγείων Ελευσίνας με το Θριάσιο Πεδίο, κάνοντας λόγο για μια παρέμβαση που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή και γεωστρατηγική προοπτική στη χώρα, όπως έχει επισημάνει και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Παράλληλα, έστρεψε το βλέμμα στους εργαζόμενους των ναυπηγείων, ευχαριστώντας τους δημόσια για τη συμβολή τους «Η ανάπτυξη δεν χτίζεται με λόγια, αλλά με μέταλλο, βάρδιες και ιδρώτα». Στο ίδιο πλαίσιο, συνέδεσε τη σημερινή επένδυση με τη διεθνή τάση επιστροφής της παραγωγής εντός των κρατών, παραπέμποντας στη σχετική στρατηγική που έχει περιγράψει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός ευχαρίστησε θερμά τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσωπικά την πρέσβειρα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, υπογραμμίζοντας ότι οι ενέργειές της θα αποδειχθούν καθοριστικές για την ασφάλεια των τρένων.
Όπως αποκάλυψε, τις επόμενες ημέρες ο ελληνικός σιδηρόδρομος θα αποκτήσει νέο σύστημα αμερικανικής τεχνολογίας, ικανό να εντοπίζει τη γεωγραφική θέση των συρμών με ακρίβεια λίγων εκατοστών. «Μαζί με τη σημερινή επένδυση, ενισχύεται έμπρακτα η εμπιστοσύνη των πολιτών στον σιδηρόδρομο», κατέληξε, μιλώντας για μια θετική εξέλιξη που μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα μέσα από τη στενή συνεργασία κυβέρνησης και επενδυτών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από πού αντλούν ψήφους Καρυστιανού και Τσίπρας
Ιστορική συμφωνία μεταξύ της ONEX και της κορεατικής Sung Shin
«Όπλο» η ψηφιοποίηση και η διασύνδεση με την Ψηφιακή Κάρτα και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου η υπογραφή της πραγματοποιήθηκε μέσα σε λιγότερο από 5 μήνες
Σχολιάζοντας το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού
Ποιες είναι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπονται
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε δηλώσεις της βουλευτού της ΝΔ, Χριστίνας Αλεξοπούλου
Η κρίση που δίδαξε τι σημαίνει πολιτική ευθύνης σε καιρούς έντασης
Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Καλαμάτα
«Η αντιπολίτευση μας είναι σκληρή όταν χρειάζεται, αλλά είναι πάντα τεκμηριωμένη με θέσεις» τόνισε η πρώην υπουργός
Η ομιλία της τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη
«Οι νέοι μας μέσα από τη δωρεάν φοίτηση, πρόκειται να αποκτήσουν σύγχρονες δεξιότητες και πραγματικές προοπτικές απασχόλησης στον χώρο του φαρμάκου» σημειώνει η Σοφία Ζαχαράκη
Μαζικά παραπλανητικά μηνύματα εμφανίζονται ως MYaade ή GOV, ζητώντας πληρωμή φόρου
Ανάμεσά τους ο Νίκος Μπίστης - Τι αναφέρουν στην επιστολή
Τα τέσσερα σημεία - «Στόχος μας είναι να γίνει μια πιο διευρυμένη συζήτηση»
Η αντιπολίτευση αντί να συζητήσει και να προτείνει, έσπευσε να υιοθετήσει αμφισβητούμενα στοιχεία
Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός
Θα συνεχίσουμε να είμαστε οι «ηλεκτρονικές αποικίες» των ΗΠΑ και η «βιομηχανική αποικία» της Κίνας;
Πότε φαίνονται τα χρήματα των συντάξεων στα ΑΤΜ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.