- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης για Επιστολική Ψήφο: Προτείνω ειδική τριεδρική περιφέρεια απόδημου Ελληνισμού
Παραμένει στο 3% το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο απόδημος Ελληνισμός να αισθανθεί πως συμμετέχει ακόμη πιο ενεργά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο υπουργικό συμβούλιο αναφερόμενος στις εκλογικές διαδικασίες πρότεινε τη δημιουργία Ειδικής Τριεδρικής Περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού.
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται με αφορμή την επέκταση του δικαιώματος της Επιστολικής Ψήφου από Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές. Παράλληλα πρόσθεσε πως οι έδρες Επικρατείας επανέρχονται στις 12 ενώ επανέλαβε πως δεν θα αλλάξει το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, καθώς θα παραμένει στο 3%.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο απόδημος Ελληνισμός να αισθανθεί πως συμμετέχει ακόμη πιο ενεργά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «αυτονόητη εθνική επιλογή πέρα και πάνω από κομματικά τείχη», εκφράζοντας την ελπίδα να αποτελέσει κοινή απόφαση όλου του πολιτικού κόσμου καθώς προανήγγειλε ότι η διαβούλευση θα ξεκινήσει γρήγορα.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει σύντομα στη Βουλή και δεν θα προβλέπει μόνο την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, αλλά και τη ρύθμιση που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εκλογικής περιφέρειας «απόδημου Ελληνισμού». Δηλαδή οι απόδημοι Έλληνες δεν θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ελλάδας, αλλά θα έχουν ένα δικό τους ψηφοδέλτιο με υποψηφίους από όλο τον κόσμο και θα επιλέγουν όχι μόνο κόμμα, αλλά, μέσω σταυρού, και δικό τους βουλευτή. Ουσιαστικά το «ψηφοδέλτιο απόδημου Ελληνισμού» θα είναι κοινό.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα η εκπροσώπηση του απόδημου Ελληνισμού υπάρχει, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, γίνεται αυτοματοποιημένα μέσω του Επικρατείας, όπου υποχρεωτικά υπήρχε ένας απόδημος Έλληνας στο ψηφοδέλτιο.
Σημειώνεται πως για να εφαρμοστεί η ρύθμιση από τις αμέσως επόμενες εκλογές απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών με τον πρωθυπουργό να σημειώνει κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο υπουργικό συμβούλιο πως θα υπάρξει συναίνεση από κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ιστορικό των αυξήσεων και το πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος
Το μήνυμα της Αμερικανίδας πρέσβειρας για την 25η Μαρτίου
Το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης
«Η Ελλάδα προχωρά μπροστά παρά τις δυσκολίες»
«Χρόνια πολλά για τη μεγάλη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!»
Τι ισχύει με την προσαύξηση, ποιοι τη δικαιούνται
«Η χώρα είναι προετοιμασμένη να ανταπεξέλθει στο κλίμα διεθνούς αστάθειας», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup
Στην εισήγησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΟΕΣ
Στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς εξοπλισμού
«Ο κόσμος είναι οργισμένος και κάθε μέρα οργίζεται και περισσότερο με αυτά που βλέπει»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί γιατί δεν προκρίθηκε η μείωση του ΕΦΚ
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν
Μετά την παραίτηση Χαρίτση
Δεν παραιτείται από βουλευτής
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γιώργου Φλωρίδη για τις συνθήκες στην αίθουσα που ξεκίνησε η δίκη των Τεμπών
Με βάση ποια κριτήρια αξιολογείται η αίτηση στην πλατφόρμα
«Φωτιά» οι τιμές στα βενζινάδικα
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της αίθουσας του δικαστηρίου στη Λάρισα
Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας, επηρεάζοντας και το Δώρο Πάσχα ΔΥΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.