- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Μητσοτάκης για Επιστολική Ψήφο: Προτείνω ειδική τριεδρική περιφέρεια απόδημου Ελληνισμού
Παραμένει στο 3% το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο απόδημος Ελληνισμός να αισθανθεί πως συμμετέχει ακόμη πιο ενεργά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο υπουργικό συμβούλιο αναφερόμενος στις εκλογικές διαδικασίες πρότεινε τη δημιουργία Ειδικής Τριεδρικής Περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού.
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται με αφορμή την επέκταση του δικαιώματος της Επιστολικής Ψήφου από Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές. Παράλληλα πρόσθεσε πως οι έδρες Επικρατείας επανέρχονται στις 12 ενώ επανέλαβε πως δεν θα αλλάξει το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, καθώς θα παραμένει στο 3%.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο απόδημος Ελληνισμός να αισθανθεί πως συμμετέχει ακόμη πιο ενεργά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «αυτονόητη εθνική επιλογή πέρα και πάνω από κομματικά τείχη», εκφράζοντας την ελπίδα να αποτελέσει κοινή απόφαση όλου του πολιτικού κόσμου καθώς προανήγγειλε ότι η διαβούλευση θα ξεκινήσει γρήγορα.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει σύντομα στη Βουλή και δεν θα προβλέπει μόνο την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, αλλά και τη ρύθμιση που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εκλογικής περιφέρειας «απόδημου Ελληνισμού». Δηλαδή οι απόδημοι Έλληνες δεν θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ελλάδας, αλλά θα έχουν ένα δικό τους ψηφοδέλτιο με υποψηφίους από όλο τον κόσμο και θα επιλέγουν όχι μόνο κόμμα, αλλά, μέσω σταυρού, και δικό τους βουλευτή. Ουσιαστικά το «ψηφοδέλτιο απόδημου Ελληνισμού» θα είναι κοινό.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα η εκπροσώπηση του απόδημου Ελληνισμού υπάρχει, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, γίνεται αυτοματοποιημένα μέσω του Επικρατείας, όπου υποχρεωτικά υπήρχε ένας απόδημος Έλληνας στο ψηφοδέλτιο.
Σημειώνεται πως για να εφαρμοστεί η ρύθμιση από τις αμέσως επόμενες εκλογές απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών με τον πρωθυπουργό να σημειώνει κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο υπουργικό συμβούλιο πως θα υπάρξει συναίνεση από κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ζητά τη διαγραφή Κωνσταντόπουλου μετά από τηλεοπτική κόντρα
Συζητήθηκε επίσης η διαχείριση των δικτύων εκμετάλλευσης άτυπων μεταναστών
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το 1ο ΚΑΠΗ Ιλίου και συνομίλησε με πολίτες και προσωπικό
«Η λύση του στεγαστικού είναι να κάνουμε την Αθήνα μπετόν πάνω στο μπετόν;»
«Κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης είναι κυρίως οι επενδύσεις»
Ο απολογισμός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την επίσκεψή του στην Αθήνα
Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Μετρήσιμα αποτελέσματα από τη μεταρρύθμιση του Δικαστικού Χάρτη -
Γιατί προχωρά σε έκτακτη πληρωμή ο ΟΠΕΚΑ
Ένα από τα βασικά μηνύματα της φετινής έρευνας είναι ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι προσαρμόζονται γρήγορα
Το κάλεσμα που απηύθυνε στους πολίτες
Ο πρώην διευθυντής της Washington Post και της Boston Globe μιλάει στην ATHENS VOICE
«Η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών»
Το νέο φορολογικό πλαίσιο και οι αλλαγές που φέρνει
Η τροπολογία που αφορά το Επίδομα Θέρμανσης
Τα πραγματικά στοιχεία για τα κτίρια
Μετά την ομιλία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Πνύκα, ο Έλληνας υπουργός εξήρε τον λόγο του ως ιστορικών διαστάσεων
554.000 Ελληνίδες και Έλληνες εντοπίστηκαν με ευρήματα ή συμπτώματα εγκαίρως
Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της διαχρονικής συνεργασίας τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.