- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Χρυσοχοΐδης για διαχείριση της κυκλοφορίας: Έρχονται νέα drone που θα επιχειρούν και όταν βρέχει
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα των «έξυπνων καμερών»
Οι κάμερες διαθέτουν τη δυνατότητα να καταγράφουν το πρόσωπο του οδηγού, θολώνοντας αυτόματα την υπόλοιπη φωτογραφία για λόγους προσωπικών δεδομένων
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε για νέες παρεμβάσεις με στόχο την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, τονίζοντας ότι σε περίπου έναν μήνα θα τεθούν σε λειτουργία νέα drone, ικανά να επιχειρούν ακόμη και με βροχή, δίνοντας ζωντανή εικόνα της κίνησης. Τα υπάρχοντα drone, όπως σημείωσε, καθηλώνονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.
Παράλληλα, στον Κηφισό κάθε ώρα θα περιπολεί μία μοτοσυκλέτα της Ελληνικής Αστυνομίας ανά ρεύμα κυκλοφορίας, προσφέροντας ζωντανή ενημέρωση για την κατάσταση στους δρόμους, με στόχο την ταχύτερη και ασφαλέστερη ροή των οχημάτων. Στο Σχιστό, όπως τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η κατάσταση φτάνει συχνά στα όρια του χάους, με τον υπουργό να κάνει λόγο για μία «κόλαση».
Το σύστημα των «έξυπνων καμερών» στους δρόμους της Αττικής, που πλέον λειτουργεί με τη σφραγίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, θα καταγράφει αυτόματα τις παραβάσεις και θα αποστέλλει τα πρόστιμα απευθείας στους ιδιοκτήτες των οχημάτων, καταργώντας την ανάγκη για επιτόπιο έλεγχο από αστυνομικά όργανα.
Η επιχείρηση αστυνόμευσης θα εξελιχθεί σε δύο επίπεδα:
Οι 8 «έξυπνες» κάμερες: Πρόκειται για συστήματα υψηλής τεχνολογίας που καταγράφουν ένα ευρύ φάσμα παραβάσεων, όπως τη μη χρήση ζώνης ή κράνους, την υπερβολική ταχύτητα και την παράνομη χρήση κινητού τηλεφώνου.
Οι 388 κάμερες της περιφέρειας: Σταδιακά, μέχρι τον Ιούνιο, θα τεθούν σε λειτουργία συνολικά 388 κάμερες σε όλη την Αττική, οι οποίες επικεντρώνονται αποκλειστικά στην παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη.
Το νέο σύστημα βάζει οριστικό τέλος στη δυνατότητα των παραβατών να ισχυρίζονται ότι το όχημα οδηγούσε κάποιος υπερήλικας συγγενής για να αποφύγουν τις κυρώσεις.
Οι κάμερες διαθέτουν τη δυνατότητα να καταγράφουν το πρόσωπο του οδηγού, θολώνοντας αυτόματα την υπόλοιπη φωτογραφία για λόγους προσωπικών δεδομένων, καθιστώντας την ταυτοποίηση αδιαμφισβήτητη.
Πώς θα ενημερώνονται οι παραβάτες
Η διαδικασία βεβαίωσης γίνεται ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο:
Ενημέρωση με SMS: Αρχικά, οι οδηγοί θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους μέσω της πιλοτικής πλατφόρμας της Τροχαίας Αττικής.
Πρόσβαση σε video: Από το Πάσχα, με την πλήρη ενεργοποίηση του ενιαίου συστήματος, οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται σε ειδική πλατφόρμα και να βλέπουν το βίντεο της παράβασης.
Ταχυδρομική αποστολή: Για όσους δεν έχουν δηλωμένο κινητό, η ενημέρωση θα συνεχίσει να γίνεται με την κλασική επιστολή στη διεύθυνση κατοικίας.
Οι κυρώσεις είναι αυστηρές και προβλέπουν:
Χρήση κινητού: 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες.
Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: 700 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες.
Οι οκτώ παραβάσεις
Το σύστημα παρακολουθεί και αξιολογεί:
- Υπέρβαση ορίου ταχύτητας
- Παραβίαση κόκκινου
- Παράνομη στάση / στάθμευση
- Χρήση κινητού εν κινήσει
- Μη χρήση ζώνης / κράνους
- Κυκλοφορία σε λεωφορειόδρομο
- Κίνηση στη ΛΕΑ
- Παραποίηση / απόκρυψη πινακίδας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Προτιμώ να παραμείνω στα στοιχεία και στους ανθρώπους που χρειάζονται λύσεις»
Τι αλλάζει στο Λύκειο και πότε θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα Πανελλαδικών
Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα
Η ανεργία μειώθηκε και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό
«Ο Κάθετος Διάδρομος ενισχύει τις προοπτικές ανάδειξης της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου»
Τα μηνύματα από την αύξηση των υπερωριών
Το πανό ανάρτησαν οπαδοί της ομάδας ΜΖΤ Σκοπίων, στον αγώνα μπάσκετ με τον Ηρακλή
9 για παράνομη άσκηση επαγγέλματος μέσω social media
Αιτήσεις έως τα μέσα του 2027
Η δημοκρατία δεν μπορεί να εξαρτήσει την πορεία της από τις ερμηνείες θα δώσει ο Άρειος Πάγος στα νομικίστικα τερτίπια που θα εφεύρουν οι νεοφασίστες
«Θα κινηθώ δικαστικά για την προστασία της προσωπικότητάς μου», γράφει σε ανάρτησή του
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικές λογικές», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής προτείνει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη
Μενδώνη: «Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες πολιτισμού στις Πρέσπες»
Στο Καστελλόριζο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ
«Ήταν ταγμένος στην αποστολή του δημόσιου λειτουργού»
Η ημερομηνία που περιμένουν πώς και πώς οι καταναλωτές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.