- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε ποιες 7 νέες πόλεις θα φθάσει το φυσικό αέριο το 2026
Στόχος είναι η προσθήκη 258.000 νέων καταναλωτών και άνω των 2.000 χιλιομέτρων δικτύου
Η τροφοδοσία των νέων πόλεων γίνεται είτε μέσω αγωγών είτε με μικρής κλίμακας υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου
Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Πρέβεζα, Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργος, είναι οι πόλεις που θα τροφοδοτηθούν το 2026 με φυσικό αέριο, σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης των δικτύων enaon EDA, που ανακοινώθηκε σήμερα.
Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας φυσικού αερίου για την περίοδο 2026 - 2030, που έχει υποβληθεί στην Ρυθμιστική Αρχή, διαμορφώνεται σε 693 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 73% (507 εκατ.) θα διατεθούν για την ανάπτυξη του δικτύου, το 16% (108 εκατ.) για την ψηφιοποίηση του δικτύου και των διαδικασιών και το 11% για συντηρήσεις.
Στόχος για την ίδια περίοδο είναι η προσθήκη 258.000 νέων καταναλωτών, η προσθήκη άνω των 2.000 χιλιομέτρων δικτύου και η αντικατάσταση του συνόλου (568.000) των μετρητών κατανάλωσης από «έξυπνες» συσκευές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πάντως η υλοποίηση των επενδύσεων και το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η διευθύνουσα σύμβουλος της enaon Barbara Morgante, το πρόγραμμα οδηγεί σε μείωση των χρεώσεων δικτύου, εφόσον το κόστος επιμερίζεται σε μεγαλύτερο όγκο κατανάλωσης. Όμως η τελική διαμόρφωση των χρεώσεων θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, μεταξύ άλλων από την εκκαθάριση των προηγούμενων ετών.
Οι χρεώσεις δεν θα αλλάξουν το 2026 και η πρόταση της εταιρείας προς την Ρυθμιστική Αρχή για τα τιμολόγια, θα υποβληθεί τον Μάρτιο, προκειμένου να ισχύσει από την 1.1.2027.
Η τροφοδοσία των νέων πόλεων γίνεται είτε μέσω αγωγών είτε -αν δεν υπάρχει αγωγός κοντά στις πόλεις- με μικρής κλίμακας υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η επέκταση των δικτύων δημιουργεί προϋποθέσεις και για ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου που μπορεί να αποτελέσει μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τον αγροτικό τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, κατά την περίοδο 2023-2025 προστέθηκαν 1.500 χιλιόμετρα δικτύου, ενεργοποιήθηκε ο εφοδιασμός σε 13 πόλεις και οι πελάτες αυξήθηκαν κατά 67.000. Πλέον το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο σε 52 πόλεις στην Αττική, 14 στη Θεσσαλονίκη και 18 στη Θεσσαλία.
«Χάρη στις πρόσφατες ενεργοποιήσεις δικτύου, περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου (Φλώρινα, Καστοριά, Βέροια, Αλεξάνδρεια, Καρπενήσι, Άμφισσα, η βιομηχανική ζώνη της Πάτρας και εντός Δεκεμβρίου 2025 η βιομηχανική ζώνη της Ηπείρου) τροφοδοτούνται πλέον σταθερά με φυσικό αέριο», ανέφερε η εταιρεία.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής Italgas, Paolo Gallo: «Με την εnaon χτίζουμε στην Ελλάδα μια πλήρως ψηφιακή υποδομή, η οποία παρακολουθείται και διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του νέου Κέντρου Ελέγχου Άμεσης Επέμβασης της Αθήνας. Η ενσωμάτωση της πλατφόρμας DANA (τεχνητή νοημοσύνη για παρακολούθηση και συντήρηση του δικτύου) και η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, θα επιτρέψουν την ταχεία ανάπτυξη ανανεώσιμων αερίων. Αυτή η πορεία υποστηρίζεται από ένα σημαντικό επενδυτικό σχέδιο που ενισχύει την δέσμευσή μας για την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας».
Ο κ. Gallo εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για είσοδο της εταιρείας και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας/βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το Δημόσιο. Παρουσίασε εξάλλου την δραστηριότητα της εταιρείας στον τομέα της ύδρευσης στην Ιταλία, που επικεντρώνεται στον εντοπισμό και εξάλειψη των διαρροών νερού από τα δίκτυα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από επιθέσεις τύπου phishing
Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα για ογκολογικούς ασθενείς στο «Παπαγεωργίου»
Η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το νέο Ηχογραφικό Κέντρο και το Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας
Πώς διαμορφώνεται το πλαφόν σε τρόφιμα
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Η επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ για το πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στο Athens Alitheia Forum
«Ενσαρκώνει τις κοινές μας αξίες: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα, κοινωνική ένταξη» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκύπτουν βεβιασμένα συμπεράσματα ή δημόσιες κρίσεις»
«Κανένας καλύτερος από Μητσοτάκη» λέει το 54% των πολιτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.