Πολιτικη & Οικονομια

Λαφαζάνης για Τσίπρα: «Κυνικός, αδίστακτος – τον έβλεπα και φοβόμουν»

Τι λέει για το περιβόητο ταξίδι στη Μόσχα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λαφαζάνης για Τσίπρα: «Κυνικός, αδίστακτος – τον έβλεπα και φοβόμουν»

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς απαντά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο περιεχόμενο του νέου βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη», το οποίο κυκλοφόρησε τη Δευτέρα και έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Ο πρώην υπουργός Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «πολιτική αυτοκτονία» και «παραλήρημα» του τέως πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να ξεπλύνει τον εαυτό του ρίχνοντας την ευθύνη «σε όλους τους άλλους».

Στο βιβλίο του, ο Αλέξης Τσίπρας αφιερώνει αρκετές σελίδες στον πρώην στενό του συνεργάτη, σημειώνοντας ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης «βρισκόταν σταθερά σε άλλο μήκος κύματος» και δεν αντιλαμβανόταν την πραγματικότητα, ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τον εμφανίζει να θεωρεί δεδομένο πως το δημοψήφισμα δεν θα γινόταν δεκτό από τους εταίρους και ότι η χώρα έπρεπε να προετοιμαστεί άμεσα για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, με βήματα όπως ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απορρίπτει πλήρως αυτές τις περιγραφές. Μιλώντας στην εκπομπή «10 Παντού» του Open, χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «πανικόβλητο» και υποστηρίζει ότι η αφήγηση του βιβλίου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η πρωθυπουργική καρέκλα. Τίποτα άλλο. Ήταν κυνικός και αδίστακτος. Εγώ τον έβλεπα και φοβόμουν», σημειώνει.

Για το επεισοδιακό ταξίδι στη Μόσχα το 2015, στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός αφιερώνει ιδιαίτερο χώρο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνει λόγο για «σκηνές παραμορφωμένες» από τον Τσίπρα. Στο βιβλίο, ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει τον τότε Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ να αντιμετωπίζει με λεπτή ειρωνεία τους Έλληνες υπουργούς που τον προσφωνούσαν «σύντροφε», μιλώντας για «ταξιδιώτες στον χρόνο». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ωστόσο, τοποθετείται συνολικά απέναντι στη λογική του βιβλίου. «Αυτό που κάνει τώρα, να τα βάζει με όλους και να βγάζει λάδι τον εαυτό του περίπου, είναι πολιτική αυτοκτονία. Γελάει ο κόσμος», λέει.

Ο πρώην υπουργός επιμένει ότι πολλές από τις συμβουλές του προς τον Αλέξη Τσίπρα αγνοήθηκαν. Υποστηρίζει ότι τον είχε προειδοποιήσει πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 να μην υπόσχεται ότι «θα καταργήσει τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο», αλλά εκείνος του απαντούσε πως «αυτά θέλει ο λαός». Παράλληλα, δηλώνει ότι ο Τσίπρας «τον κρατούσε γιατί δεν μπορούσε να τον διώξει» και ότι τώρα επιχειρεί μια απεγνωσμένη προσπάθεια πολιτικής επανόδου. «Φαίνεται ότι είναι πανικόβλητος πλέον. Νόμισε ότι, αν αρχίσει να πυροβολεί όλους, θα φτιάξει προοπτική. Αυτό μόνο ένας πολιτικά ανώμαλος θα μπορούσε να το σκεφτεί. Είναι σκέψη πολιτικού βρυκόλακα», υπογραμμίζει.