- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στουρνάρας για Novartis: «Μία από τις χυδαιότερες σκευωρίες που έχουν υπάρξει»
Τι κατέθεσε στη δευτεροβάθμια δίκη
Στουρνάρας για Novartis: «Μία από τις χυδαιότερες σκευωρίες που έχουν υπάρξει»
Με στόχο να απαξιωθεί «το παλιό πολιτικό σύστημα και να ελεγχθούν οι τράπεζες» στήθηκε «η σκευωρία Novartis» στο πλαίσιο της οποίας οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες «εκβιαζόμενοι από την τότε κυβέρνηση είπαν ψέματα», κατέθεσε στη δευτεροβάθμια δίκη για τους ψευδείς ισχυρισμούς των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας, μηνυτής στην υπόθεση, κατέθεσε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ότι οι κατηγορούμενοι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη είπαν ψέματα, εκβιαζόμενοι από την τότε κυβέρνηση, μέλη της οποίας έστησαν σκευωρία σε βάρος του.
«Ήταν μια στημένη σκευωρία, από τις χυδαιότερες που έχουν υπάρξει. Σκοπό είχαν να απαξιώσουν το ”παλιό”, όπως έλεγαν, πολιτικό σύστημα και παράλληλα να ελέγξουν και το τραπεζικό σύστημα. Ήταν πρόχειρα στημένη σκευωρία, στο πόδι, δεν ήξεραν καν ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να δώσει απευθείας χρήματα σε εταιρίες» τόνισε ο μάρτυρας.
Κατά τη θέση τού μάρτυρα, η τότε κυβέρνηση «ήθελε τον Στουρνάρα στο στόχαστρο» ώστε να τον απομακρύνουν από τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.
«Οι έρευνες έδειξαν ότι ήταν ψευδείς οι καταθέσεις και για μένα και για τη σύζυγό μου. Το πρώτο πράγμα που ήθελε η τότε κυβέρνηση ήταν να με βγάλουν από διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, γιατί παντελώς λανθασμένα πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ελέγξουν τα πράγματα. Είχα τότε συνεχείς επιθέσεις, ήθελαν να μου σπάσουν το ηθικό, το ίδιο και στη σύζυγο μου. Μπήκα στη φωτιά για να σώσουμε τη χώρα. Τι λόγο είχα εγώ για να πάρω ένα εκατομμύριο ευρώ; (δήθεν ως δώρο). Ο κ. Φρουζής στο δικαστήριο τα αρνήθηκε όλα αυτά».
Απαντώντας σε ερώτηση από την έδρα, ο μάρτυρας εκτίμησε ότι οι δύο κατηγορούμενοι «πιθανότατα εκβιάστηκαν» για να δώσουν τις επίμαχες καταθέσεις στην τότε Εισαγγελία Διαφθοράς.
Όπως κατέθεσε ο κ. Στουρνάρα : «Τότε ο κ. Πολάκης είχε πει ότι ”τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη και γι' αυτό κελάηδησαν”. Προφανώς εκβιάστηκαν και είπαν όσα είπαν. Ηθικοί αυτουργοί ήταν η τότε κυβέρνηση. Ήταν άηθες αυτό που έκαναν. Πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια όλη αυτή η σκευωρία».
Απευθυνόμενος επίσης στους δύο κατηγορούμενους, ο μάρτυρας είπε: «Ακόμα και τώρα αν δηλώσουν ποιοι τους εκβίασαν, μπορεί η υπόθεση να ανοίξει ξανά. Όταν έχουν επιφέρει τέτοιο χτύπημα στους θεσμούς, ακόμα και τώρα έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν στην αλήθεια».
Η δίκη συνεχίζεται
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ιστορικό των αυξήσεων και το πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος
Το μήνυμα της Αμερικανίδας πρέσβειρας για την 25η Μαρτίου
Το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης
«Η Ελλάδα προχωρά μπροστά παρά τις δυσκολίες»
«Χρόνια πολλά για τη μεγάλη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!»
Τι ισχύει με την προσαύξηση, ποιοι τη δικαιούνται
«Η χώρα είναι προετοιμασμένη να ανταπεξέλθει στο κλίμα διεθνούς αστάθειας», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup
Στην εισήγησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΟΕΣ
Στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς εξοπλισμού
«Ο κόσμος είναι οργισμένος και κάθε μέρα οργίζεται και περισσότερο με αυτά που βλέπει»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί γιατί δεν προκρίθηκε η μείωση του ΕΦΚ
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν
Μετά την παραίτηση Χαρίτση
Δεν παραιτείται από βουλευτής
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γιώργου Φλωρίδη για τις συνθήκες στην αίθουσα που ξεκίνησε η δίκη των Τεμπών
Με βάση ποια κριτήρια αξιολογείται η αίτηση στην πλατφόρμα
«Φωτιά» οι τιμές στα βενζινάδικα
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της αίθουσας του δικαστηρίου στη Λάρισα
Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας, επηρεάζοντας και το Δώρο Πάσχα ΔΥΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.