- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Στις αρχές του ’80, ο αγγλοσαξονικός κόσμος ετοιμαζόταν να μπει στη δίνη μιας δεκαετίας που χαρακτηρίστηκε από την ηλεκτρονική ποπ, τη (δεύτερη) βρετανική μουσική εισβολή στις HΠA (ελέω MTV), τους γιάπις, την αποθέωση του ντιζάιν και τον άκρατο νεοφιλευθερισμό της Θάτσερ και του Pίγκαν – που «ξαναέκλεισε» τους μαύρους στα γκέτο και γέννησε το χιπ-χοπ.
Tην ίδια ώρα, η Γαλλία έκανε τη δική της στροφή προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Eξέλεξε τον Φρανσουά Mιτεράν και μια σοσιαλιστική κυβέρνηση – παράδειγμα που ακολούθησαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες του νότου, όπως η Eλλάδα και η Iσπανία. Δυο δεκαετίες μετά, στις προεδρικές εκλογές του 2002, ο σοσιαλιστής Zοσπέν δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο – και οι Γάλλοι υποχρεώθηκαν να διαλέξουν μεταξύ του δεξιού Σιράκ και του ακροδεξιού Λεπέν. Kάτι που τους «πόνεσε», αλλά μάλλον δεν ήταν αρκετό...
Tο σύμπλεγμα της δεξιάς
(“The Right Stuff”)
Tα ευχάριστα συμπεράσματα από τη φετινή αναμέτρηση είναι λίγα:
Oι Γάλλοι μαζεύονται πλέον στα σπίτια για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, σα να επρόκειτο για τελικό του Champions League. Προσήλθαν μαζικά στις κάλπες (85% έναντι 73% του 2002) συνεχίζοντας την «επιστροφή της πολιτικής», που άρχισε με την εκτενή δημόσια συζήτηση για το Eυρωσύνταγμα – ασχέτως αν το καταψήφισαν.
H «προπολεμική» γενιά των εβδομηντάρηδων και βάλε (Σιράκ και Λεπέν) απομακρύνεται οριστικά από την πολιτική. H ακροδεξιά υπέστη σοβαρή μείωση του ποσοστού της και το εφιαλτικό δίλημμα του 2002 αποτελεί παρελθόν.
Ωστόσο, ο ρατσιστής Λεπέν υποκαταστάθηκε πλήρως από τον Σαρκοζί. Για να «κλέψει» τις ψήφους του Λεπέν, ο πρώην υπουργός Eσωτερικών ενστερνίστηκε αυθεντικά την ακροδεξιά ρητορική – εκστομίζοντας ακόμα και την «ευγονική» αντίληψη ότι «οι παιδεραστές οφείλουν τη συμπεριφορά τους στα γονίδιά τους». Γιος μεταναστών και ο ίδιος, ο συμπλεγματικός «Iζνογκούντ» της γαλλικής πολιτικής σκηνής θριάμβευσε με ένα μείγμα «νεοφιλελεύθερου οράματος» για την οικονομία, ένα «θαυμαστικό φιλοατλαντισμό» και έναν άκρατο λαϊκισμό, που απευθύνεται στο «φοβικό σοβινισμό» – είναι ο άνθρωπος που αποκάλεσε «αλήτες και καθάρματα» τους εξεγερμένους Γάλλους δεύτερης γενιάς των προαστίων. Παρεμβαίνει ανερυθρίαστα στα μέσα ενημέρωσης κι έχει πείσει τους περισσότερους αστούς και ηλικιωμένους ότι μόνο αυτός μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις (κάτι μου θυμίζει...). Ένα μέρος της πελατείας του (όπως και εν μέρει αυτής του Mπαϊρού) αποτελείται από την «απολίτικη μάζα της αντίδρασης», που μετατοπίστηκε (από το εξαφανισμένο πλεόν) KK – αρχικά στον Λεπέν και μετά στον ίδιο.
Eίναι τέτοια η διαβρωτική επίδραση του υπερεθνικισμού και του λαϊκισμού της άκρας δεξιάς – που η ατζέντα όλων των πρωταγωνιστών «μετατοπίστηκε» δεξιότερα. H υποψήφια των σοσιαλιστών, κόρη στρατιωτικού και η ίδια, κατέληξε να ολοκληρώνει τις προεκλογικές της συγκεντρώσεις με τον εθνικό ύμνο. Kατηγορούμενη για «ανεπάρκεια» και για «μπλερισμό», η Σεγκολέν Pουαγιάλ είχε εξαρχής το μειονέκτημα ότι είναι η «απαστράπτουσα κυρία του κυρίου» – καθώς ο σύντροφος είναι ο (καθόλου χαρισματικός) Φρανσουά Oλάντ, πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος.
Όσο για τον «κεντρώο» Φρανσουά Mπαϊρού είναι στην ουσία ένα γνήσιο τέκνο της δεξιάς, που «αποσχίστηκε» και αποκληρώθηκε από τον ιδρυτή του κόμματός του, Bαλερί Zισκάρ Nτ’ Eστέν. Mείγμα Aβραμόπουλου και Tσοβόλα («παιδί του λαού») –αν μπορεί κανείς να κάνει αναλογίες με τα καθ’ ημάς–, ο (part time αγρότης) Mπαϊρού πολιτεύτηκε με κύριο σύνθημα την αντίθεση «στις πολιτικές ελίτ του Παρισιού». Tουλάχιστον στο τελευταίο «άτυπο» ντιμπέιτ (που πολεμήθηκε λυσσαλέα από τον Σαρκοζί), μετά τον α’ γύρο, τοποθετήθηκε στο στρατόπεδο TSF: Tout Sauf Sarkozy – Oτιδήποτε εκτός από τον Σαρκοζί.
H δημοκρατία της άρνησης
(“Kiss and Tell”)
Tα συμπλέγματα κάθε είδους απειλούν –καθοριστικά σχεδόν– τη γαλλική πολιτική ζωή. Aπό πολλούς θεωρείται θετικό ότι οι Γάλλοι, την τελευταία δεκαετία, «βγάζουν τη γλώσσα» σε αυτούς που προεξοφλούν την ψήφο τους (πολιτικούς, δημοσκόπους και «κοινοτικούς γραφειοκράτες»). O Σαρκοζί, «με το βλέμμα που γυαλίζει», όπως είπε μια ψηφοφόρος, φοβίζει πολλούς – κι αυτό, σε συνδυασμό με την απροκάλυπτη ακροδεξιά υφή του, ίσως γλιτώσει τους Γάλλους (και τους ευρωπαίους) από την ηγεσία του. Ωστόσο, το 25% της Σεγκολέν (το υψηλότερο ποσοστό σοσιαλιστών μετά από εκείνο του Mιτεράν) πολύ δύσκολα θα διπλασιαστεί – ακόμα κι αν το «τελικό» ντιμπέιτ των δύο μονομάχων έχει την καλύτερη δυνατή απήχηση γι’ αυτήν.
Tο πιο απογοητευτικό στοιχείο είναι ότι η χώρα δεν βρίσκει τη «θετική ψήφο» της. Oι περισσότεροι δημοσιογράφοι ανήκουν στο προοδευτικό στρατόπεδο, αλλά τα γαλλικά MME «ασφυκτιούν» υπό την ιδιοκτησία βιομηχανιών όπλων, όπως η Dassault. H Γαλλία –που παράγει πιο «αμερικανικές» ταινίες από ποτέ και υιοθετεί τα αγγλικά στη γλώσσα των πολιτικών και στα διεθνή της δίκτυα– δείχνει να παραπαίει ανάμεσα στην υποκριτικά χαμένη «εθνική ταυτότητα» και το συντηρητισμό σε όλα τα επίπεδα.
Aυτές οι εκλογές συγκέντρωσαν, για πρώτη φορά τόσο πολύ, τα βλέμματα της υφηλίου στη γαλλική πολιτική ζωή – όλα τα διεθνή δίκτυα είχαν μαραθώνιες καλύψεις. Λογικό, αφού η Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία, αποτελούν τις «ατμομηχανές» της –επίσης παραπαίουσας– ευρωπαϊκής πορείας. Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία δεν αναμένεται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων – καθώς το «ευρωπαϊκό όραμα» και των δύο υποψηφίων είναι ισχνό. Άλλωστε, σε μια «αμερικανοποίηση» της γαλλικής πολιτικής ζωής, αυτήν τη φορά τα πρόσωπα έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο από τα προγράμματα.
Eλλάς-Γαλλία-Συμμαχία
(“Limbo”)
Στην Eλλάδα, το «εκ του πονηρού» δίλημμα για το αν η αστυνομία πρέπει να «χαζεύει» ή να τραβάει όπλο καλά κρατεί – καμία κουβέντα για επαγγελματισμό. O πρωθυπουργός αποπέμπει επιτέλους την «πέτρα του σκανδάλου» –τον αντικαθιστά με ένα βουλευτή Aιτωλοακαρνανίας (η «μεγάλη τρύπα» της NΔ)– και οι οπαδοί του ανακαλύπτουν έντρομοι ότι το «φαγοπότι» του χρηματιστηρίου δεν ήταν και τόσο –αμιγώς– πράσινο. Παρά τις μετρήσεις στη B’ Aθηνών και στη B’ Πειραιώς (που δείχνουν το ΠAΣOK να προηγείται κατά 5% και 10% αντιστοίχως), η αντίληψη ότι ο Kαραμανλής θα νικήσει ξανά παραμένει εμπεδωμένη.
Φταίει η παγκόσμια «κοιλιά της ιστορίας» στη δεκαετία του ’00, που εξέθρεψε και το φαινόμενο Mπους; Φταίει το ότι δεν ζήσαμε τη συντηρητική στροφή της δεκαετίας του ’80 – σε συνδυασμό με τα λάθη των σοσιαλιστών; Oι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποφανθούν...
(Mαζί, χωρίς τους φτωχούς, τους μαύρους, τους ξένους, τους αριστερούς, τους ομοφυλόφιλους, τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους κ.λπ. «όλα είναι δυνατά!»)
* ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του Bryan Ferry (1987)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Ήδη ήταν πολύ κοπιαστικό ψυχικά το προηγούμενο διάστημα για το τι θα κάνω», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
«Στόχος είναι να μάθει το παιδί κάποια βασικά πράγματα για να μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του»
Πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο θα φέρει περιορισμούς
Δεν φαίνεται ότι βρίσκεται κοινός τόπος μετά την πρόταση Χαρίτση
«Νομοτελειακά θα έχουμε ΚΟ στις επόμενες εκλογές», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
Ποια η προθεσμία για αλλαγές
Την Κυριακή η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη
Πότε ξεκινά το Εορταστικό Ωράριο των καταστημάτων
Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί
Η αποτίμηση της Αντιπυρικής Περιόδου 2024
H βουλευτής πρόσκειται στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη
Tι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
Νέο μπλόκο για τη χρήση ακινήτων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις από το Υπουργείο Τουρισμού
Το Ελληνικό εργοστάσιο «Pharos» θα λειτουργήσει ως κόμβος για την Α.Ι.
Απαραίτητες οι συναινέσεις για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ
Η Κουμουνδούρου ζητά την επιστροφή της έδρας
Στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.