- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Γιατί δεν δόθηκε ο 13ος μισθός στο Δημόσιο - Η απάντηση Μητσοτάκη στη Συνέντευξη Τύπου
Σε εξέλιξη οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων στον πρωθυπουργό
Γιατί δεν δόθηκε ο 13ος μισθός - Η απάντηση Μητσοτάκη στη Συνέντευξη Τύπου
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντά αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Η πρώτη ερώτηση που ετέθη στον πρωθυπουργό αφορούσε τον 13ο μισθό στο δημόσιο.
Περιγράφοντας το πλαίσιο των χθεσινών ανακοινώσεων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι η πιο τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση της Μεταπολίτευσης. Δημιουργήθηκε απόθεμα, ένα κοινωνικό μέρισμα προς κατανομή, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο γιατί θα παραβίαζε τους κοινοτικούς δημοσιονομικούς κανόνες.
«Ο 13ος μισθός θα κόστιζε μεταξύ 1,3 -1,4 δισ. ευρώ. Να εξηγήσουν τα κόμματα γιατί προκρίνουν αυτό κι όχι αυτό που λέμε εμείς. Φιλοδοξώ η πολιτική παραγωγή υγειών πλεονασμάτων να συνεχιστεί και οι πολίτες να προσβλέπουν σε καλύτερες μέρες».
Αναλυτικά είπε: «Το κεντρικό πλαίσιο των ανακοινώσεών μου μια από τις πιο τολμηρές - αν όχι η πιο τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση - της κλίμακας εισοδήματος στην ιστορία Μεταπολίτευσης. Το γεγονός ότι διαθέτουμε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα σήμερα προέκυψε από μια συγκροτημένη οικονομική πολιτική εδώ και πολλά χρόνια. Έκανα την αντίστοιξη ότι η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δημιουργήθηκε έτσι ένα κοινωνικό απόθεμα, ύψους για το 2026 1,7 δισ. ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο, αλλιώς θα παραβιάζαμε τους δημοσιονομικούς κανόνες που αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομούμε την πολιτική μας.
Επιλέξαμε να σρτοχεύοσυμε μια φορολογική μεταρρύθμιση που ωφελεί πάνω από 4 εκατ. συμπολίτες μας, και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και τους νέους εργαζόμενους. Μια φιλελεύθερη πολιτική υπηρετείται με το να δίνουμε περισσότερα χρήματα στις τσέπες μειώνοντας φόρους. Ο 13ος μισθός θα στοίχιζε μεταξύ 1,3 και 1,4 δισ. Εάν κάναμε αυτήν την επιλογή, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα πρέπει αν μας εξηγήσουν γιατί προκρίνουν αυτήν την επιλογή κι όχι αυτό που κάναμε εμείς. Δεν μπορείς να έχεις και 13ο μισθό και φοροαπαλλαγές. Προσβλέπω σε πολιτικές πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρόνου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις ζητά ο πρωθυπουργός - Η εβδομαδιαία ανασκόπηση
Από την ίδρυση στις 4 Οκτωβρίου 1974 και τη Μεταπολίτευση έως τις σύγχρονες μεταρρυθμίσεις
Η αντίδρασή του ήρθε μετά τη συνέντευξη της
79,7 εκατ. ευρώ σε 92.826 δικαιούχους
To ερώτημα για τις οφειλές που εξαιρούνται μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2024
Στήριξη του ΠΑΣΟΚ στα αιτήματά τους για το δυσβάσταχτο κόστος καυσίμων
Επίσκεψη στο Επταπύργιο - Μήνυμα κατά της εμπορευματοποίησης
Θερμές ευχές από τον Αμερικανό αντιπρόσωπο - Στο επίκεντρο η επιλογή νέου Γενικού Γραμματέα
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη παίκτες και τεχνικό τιμ για την εικόνα και την πίστη που δείχνουν στο Nations League
Στροφή στην οικιακή κατανάλωση, άνοδος του espresso και αίτημα για κατάργηση του ΕΦΚ
Σαφές μήνυμα από τον πρωθυπουργό στην τελετή παράδοσης κειμηλίων Ελλάδας-Βουλγαρίας
Κλιμακωτές εκπτώσεις για οφειλέτες που αποδέχονται τα ευρήματα της ΑΑΔΕ
Εντός του 2026 αναμένεται να παραδοθούν 11 σχολικές μονάδες και οι υπόλοιπες έξι εντός του 2027
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τον κίνδυνο μιας ακατάσχετης παροχολογίας, ενόψει των εκλογών
Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα έργα στην Αλεξανδρούπολη, την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τη Στυλίδα και τον Βόλο
«Πρόκειται για ένα τοπόσημο που αναδείχνει την τάση του ανθρώπου προς το υψηλό, δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των φοιτητών και των οικογενειών τους»
Στη διαδρομή, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από πολίτες και επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή
«Να δω τι θα κάνει σε λίγους μήνες που δεν θα είναι καν βουλευτής», έγραψε ο υπουργός Υγείας
Αξιοποιήθηκαν έσοδα από την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών προς τον EFSF
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.