Πιερρακάκης: Ορόσημο η συμφωνία εξαγοράς της HSBC Μάλτας από την ελληνική Credia Bank
«Αποδεικνύεται η δύναμη του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα η συμφωνία εξαγοράς της HSBC Μάλτας από την ελληνική Credia Bank
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης υποστηρίζει τη συμφωνία εξαγοράς της HSBC Μάλτας από την ελληνική Credia Bank, χαρακτηρίζοντάς την ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυριάκος Πιερρακάκης: «Χαιρετίζουμε θερμά τη συμφωνία για την εξαγορά της HSBC Μάλτας από την ελληνική Credia Bank. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και για τα δύο ιδρύματα και ένα ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, που αποδεικνύει τη δύναμη, την ανθεκτικότητα και τον εξωστρεφή προσανατολισμό του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος».
Όπως επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η συμφωνία «αποτελεί επίσης ένα απτό παράδειγμα των ευκαιριών που δημιουργεί η Τραπεζική Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης — διευκολύνοντας τις διασυνοριακές επενδύσεις, την υγιή συγκέντρωση δυνάμεων και την ανάδειξη ισχυρότερων και πιο ανταγωνιστικών τραπεζών.
Πέρα από τη χρηματοοικονομική διάσταση, η συναλλαγή αυτή ενδυναμώνει τους δεσμούς Ελλάδας και Μάλτας, εμβαθύνοντας τις διμερείς μας σχέσεις και συμβάλλοντας σε στενότερη συνεργασία στη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Είμαστε βέβαιοι ότι η εμπειρία της Credia Bank θα αποφέρει οφέλη για τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τις οικονομίες τόσο της Ελλάδας όσο και της Μάλτας, ενισχύοντας παράλληλα τα θεμέλια μιας πραγματικά ενοποιημένης ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αγοράς».
Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Κλάιντ Καρουάνα, σχολίασε με τη σειρά του τη συμφωνία εξαγοράς της HSBC από τη CrediaBank, δηλώνοντας ότι η κίνηση αυτή θα «ενισχύσει τον υγιή ανταγωνισμό» και θα θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Μάλτας.
Ειδικότερα, ο Καρουάνα μιλώντας στην Times of Malta, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη είδηση ως μία «σημαντική εξέλιξη», ενώ τόνισε ότι η εξεύρεση αγοραστή που να καλύπτει τόσο τις ανάγκες της HSBC όσο και της Μάλτας «ήταν μια σύνθετη διαδικασία».
«Η συμμετοχή του αγοραστή στο Ευρωσύστημα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που ενισχύει το κύρος και την αξιοπιστία του», ανέφερε ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι αυτό ενισχύεται περαιτέρω από το μειοψηφικό ποσοστό που κατέχει η ελληνική κυβέρνηση στην τράπεζα.
Η είσοδος ενός νέου παίκτη στην τραπεζική αγορά της Μάλτας θα «συμβάλει στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και στην περαιτέρω ενσωμάτωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Μάλτας στην ευρωπαϊκή αγορά», είπε ο Καρουάνα.
«Η διαδικασία θα παραμείνει υπό αυστηρή ρυθμιστική εποπτεία, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα, να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη», πρόσθεσε ο υπουργός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διπλό μηχανισμός της ρύθμισης
Ψήφισαν συνολικά 295 βουλευτές
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε μια συζήτηση για την πολιτική και τη ζωή
Επιδότηση ως 90% για ανακαινίσεις, ποιοι θα πάρουν επιστροφή δύο ενοικίων - Η ομιλία του πρωθυπουργού για τον προϋπολογισμό του 2026
Κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2026
Μέτρα στήριξης στους αγρότες ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο Πιερρακάκης δικαιώνει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο Μητσοτάκη, ενώ ο Βενιζέλος συμπλέει με την κριτική περί κρίσης των θεσμών
Σύγκρουση με αφορμή την εξωτερική πολιτική
Το Παρατηρητήριο της Έκθεσης Πισσαρίδη αποτύπωσε την πρόοδο σε 525 μεταρρυθμιστικές προτάσεις
Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας, κατά την τρίτη ημέρα αγόρευσης της στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Σχεδόν 486.000 δικαιούχοι λαμβάνουν σήμερα ενισχύσεις και αποζημιώσεις - Στα 3,2 δισ. ευρώ οι πληρωμές του 2025
H ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας
Μήνυμα σύγκρουσης με το παλιό σύστημα, ανασυγκρότησης πρωτογενούς τομέα και παρεμβάσεων για ακρίβεια από τον πρωθυπουργό
Από την Καρυστιανού στον Τσίπρα και από τον Σαμαρά, στην ελληνική εκδοχή της «πλατφόρμας Τραμπ»
Οι πέντε τρόποι καταβολής του ποσού
«Την αλλαγή χτίσαμε όλοι μαζί -κράτος και ιδιωτικός τομέας- σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων»
Σταθεροποίηση τιμών στα σούπερ μάρκετ, μειώσεις σε βασικές κατηγορίες και αυξήσεις σε κακάο και κρέατα, σύμφωνα με ΙΕΛΚΑ και Eurostat
Ποια άλλα επιδόματα πληρώνονται τις επόμενες ημέρες
Σαφή μηνύματα για καινοτομία, Παιδεία, ψηφιακά ελλείμματα και τον κόμβο ΤΝ ΦΑΡΟΣ στην ομιλία της στο συνέδριο του ΣΕΠΕ
Βαρύ κατηγορητήριο για εγκληματική οργάνωση και παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ – Στο μικροσκόπιο και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.