- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άκης Σκέρτσος: Η κατάσταση στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ δεν είναι πλέον η ίδια
Οι σημαντικότερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν εδώ και 18 μήνες
Άκης Σκέρτσος: Δεκαοκτώ μήνες μετά, η κατάσταση στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ δεν είναι πλέον η ίδια
Στη σημερινή παρουσίαση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών κατά της οπαδικής βίας είναι εστιασμένη ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου (που συμμετείχε άλλωστε στη σχετική συνέντευξη Τύπου). Ανάρτηση που είναι αφιερωμένη στον Άλκη Καμπανό, τον Μιχάλη Κατσούρη και τον Γιώργο Λυγγερίδη, όπως επισημαίνει ο υπουργός.
«Οι τρεις νέοι αυτοί άνθρωποι χάθηκαν εντελώς παράλογα και βίαια ως θύματα της ανεξέλεγκτης οπαδικής αθλητικής βίας», τόνισε ο Άκης Σκέρτσος . «Ο χαμός τους μας κινητοποίησε ως πολιτεία και ως κοινωνία με στόχο να δημιουργήσουμε, επιτέλους, και στη χώρα μας ένα σύγχρονο, ολιστικό και αποτελεσματικό πλαίσιο πρόληψης αλλά και καταστολής της αθλητικής βίας. Δεκαοκτώ μήνες μετά το τραγικό συμβάν που οδήγησε στη δολοφονία του Γ. Λυγγερίδη χάρη στα μέτρα που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε από τον Φεβρουάριο του 2024, η κατάσταση στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ δεν είναι πλέον η ίδια».
Τι άλλαξε;
«Τα ονομαστικοποιημένα ψηφιακά εισιτήρια, η ψηφιακή ταυτοποίηση στην είσοδο, οι >2.500 σύγχρονες κάμερες που συνδέονται με την ΕΛΑΣ, η δυνατότητα ταυτοποίησης και σύλληψης κάθε παραβατικού οπαδού εντός γηπέδων, οι νέες αυτοματοποιημένες διοικητικές κυρώσεις που οδηγούν σε άμεσες και αποτελεσματικές κυρώσεις -όπως η διενέργεια αγώνων κεκλεισμένων των θυρών με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου- και βεβαίως οι αυστηρότερες αλλά και δίκαιες ποινικές κυρώσεις μαζί με χαρακτηρισμό του αδικήματος της αθλητικής βίας ως "ιδιώνυμου".
Αυτές είναι μερικές εκ των σημαντικότερων από τις 12 διακριτές πολιτικές που εφαρμόσαμε εδώ και 18 μήνες, μαζί με μια ακόμη που είναι και η κρισιμότερη: κατανοήσαμε ότι η αθλητική βία δεν λύνεται μόνο με καταστολή ούτε και αποτελεί πρόβλημα ενός μόνου υπουργείου», υπογραμμίζει ο Άκης Σκέρτσος και προσθέτει:
«Η διαρκής συνεργασία με τα υπουργεία Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν και παραμένει το κλειδί για να φέρουμε τα αποτελέσματα που ακολουθούν:
- 1.485.012 προσωποποιημένα εισιτήρια
- 235.340 προσωποποιημένα εισιτήρια ανηλίκων
- 26.018 προσωποποιημένα εισιτήρια αλλοδαπών
- 17.139 αιτήματα εξυπηρέτησης μέσω του support.gov.gr
- 2.597 κάμερες εγκαταστάθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2024
- Περίπου 1,4 εκατ. ευρώ οι χρηματικές κυρώσεις της ΔΕΑΒ σε ομάδες και φυσικά πρόσωπα
- 109 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, οι 76 στο ποδόσφαιρο (17 σε ομάδες της SL1) και 11 στην GBL (Basket),
- 604 συλλήψεις».
Και συμπεραίνει: «Κάπως έτσι η σουηδική αστυνομία ζήτησε φέτος τον Μάιο τη συνδρομή της ΕΛΑΣ για τη διαχείριση των δικών της προβλημάτων στο πεδίο της αθλητικής βίας και η UEFA απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή για την ασφαλή πλέον διεξαγωγή των αγώνων.
Και μόνον έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε το αυτονόητο δικαίωμα κάθε φίλαθλου, κάθε οικογένειας με παιδιά, να μπορεί να πηγαίνει και να παρακολουθεί με ασφάλεια το άθλημα και την ομάδα που αγαπάει.
Και συνεχίζουμε με νέες αυστηρότερες αυτοματοποιημένες διοικητικές κυρώσεις για την "έργω ενθάρρυνση/πρόκληση" επεισοδίων εντός αγωνιστικών χώρων αλλά και τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα καταγράφει όσους ιδιώτες αποκλείονται από τους αγωνιστικούς χώρους λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς (black listing)».
Εν κατακλείδι, «ο αγώνας κατά της ανομίας στη χώρα μας είναι διαρκής και για να κερδηθεί χρειάζεται επιμονή, υπομονή, συνεργασία με πολλούς φορείς, σχέδιο και πολιτική βούληση. Μόνο έτσι αλλάζει η Ελλάδα», κλείνει ο Άκης Σκέρτσος και κάνει ειδική μνεία στους υπόλοιπους υπουργούς, Ιωάννη Βρούτση, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Φλωρίδη και Δημήτρη Παπαστεργίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αναστάσιμο μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ο υπουργός Άμυνας αντάλλαξε ευχές για το Πάσχα με τα στελέχη ευχαριστώντας τα για την υπηρεσία τους
Το πασχαλινό μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
«Το Πάσχα των Ελλήνων αποτελεί ένα διαχρονικό βίωμα αισιοδοξίας και ελπίδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Η έκθεση για το 2025 «δείχνει» περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας υπό προϋποθέσεις
Στο επίκεντρο η ανανέωση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας για Άμυνα και Ασφάλεια
Η Ευρώπη προειδοποιείται για ελλείψεις καυσίμων, με πιέσεις στις τιμές και γεωπολιτική αστάθεια
Κατηγορεί την ηγεσία ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιήθηκε για αποκλεισμό από ψηφοδέλτια
Μακριά από την Αθήνα ο Πρόεδρος και οι περισσότεροι αρχηγοί - Στην πρωτεύουσα παραμένει ο Ανδρουλάκης
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνομίλησε με παραγωγούς
Στα ύψη οι τιμές του οβελία
«Σφίγγεις τα δόντια και κάνεις τα δύσκολα»
Με γεμάτο ρεζερβουάρ προσπαθούν να φύγουν οι εκδρομείς
Ο Μίλτον Φρίντμαν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα κοινωνικής πολιτικής
Και καθυστερεί ακόμα περισσότερο την πληρωμή
Πότε μπαίνουν οι επικουρικές σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Η Μάρλα-Σβένια Λίμπιχ καταζητούνταν από τον Αύγουστο για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 18 μηνών
«Βλέπουμε παιδιά 12-13 ετών να είναι κολλημένα σε μία οθόνη» - Η συνέντευξη του πρωθυπουργού
Η Ελλάδα ζητά κοινό όριο ηλικίας στα social media - Στα 15 έτη η πρόταση Μητσοτάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.