- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γ. Στουρνάρας: Αλλαγές στη φορολογία υπέρ των μισθωτών συστήνει ο διοικητής της ΤτΕ
«Απαιτείται μία συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος»
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι η φοροδιαφυγή έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια
Αλλαγές στη φορολογία υπέρ των μισθωτών συστήνει στην Κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ News, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να δούμε όλο το σύστημα εις όφελος των μισθωτών βεβαίως, γιατί αυτήν τη στιγμή αν κάποιος αδικείται στην Ελλάδα είναι ο μισθωτός. Άρα λοιπόν, αν γίνουν αλλαγές θα γίνουν υπέρ του μισθωτού, υπέρ της εργασίας».
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται μία συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος καθώς, όπως επεσήμανε, μετά την αναμόρφωση που είχε γίνει με την επιτροπή Γεωργακόπουλου, δεν υπήρξε πρόοδος. «Πρέπει να τα δούμε όλα μαζί, το φορολογικό σύστημα, τους συντελεστές, να δούμε τις φορολογικές απαλλαγές μαζί, να δούμε τα επιδόματα», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα white paper εδώ, όπως στην Αγγλία γίνονται καμιά φορά για τη φορολογία. Να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα, τι αλλαγές μπορούν να γίνουν που θα βελτιώσουν και την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η φοροδιαφυγή έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Προς επίρρωση ανέφερε ότι η μείωση των μετρητών που χρησιμοποιούνται στην οικονομία αποτελεί σαφή ένδειξη για αυτό. Συγκεκριμένα, όπως είπε, «το γεγονός ότι το έγχαρτο χρήμα, το χαρτονόμισμα, έχει μειωθεί πολύ, είναι μια ένδειξη μείωσης της φοροδιαφυγής. Και έχει μειωθεί πάρα πολύ. Αυτήν τη στιγμή, για να σας πω ένα νούμερο, στην κρίση ήταν 50 δισεκατομμύρια, τώρα είναι 6 δισ.».
Για το θέμα της ακρίβειας παραδέχθηκε ότι υπάρχει σε ορισμένους κλάδους, καθώς ορισμένα προϊόντα είναι ακριβότερα από αυτό που όφειλαν να είναι με βάση τους μισθούς οι οποίοι είναι πολύ χαμηλότεροι στην Ελλάδα. Ορισμένα όμως είναι χαμηλότερα, έτσι ο μέσος όρος των τιμών είναι αρκετά χαμηλότερος από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι θα πρέπει ξένα πιστωτικά ιδρύματα να προσκληθούν από τα εγχώρια προκειμένου να συμμετάσχουν στο μετοχικού τους κεφάλαιο, κατά τα πρότυπα της Alpha Βank με την Unicredit. «Αυτό σημαίνει ανταγωνισμός, γιατί θα φέρει και τεχνογνωσία, θα φέρει και νέα προϊόντα» ανέφερε.
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσει με την Κυβέρνηση για ανανέωση της θητείας του, η οποία λήγει τον προσεχή Ιούνιο, για τρίτη συνεχόμενη φορά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σήμερα η πατρίδα μας φωτίζεται απ' άκρη σ' άκρη», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής
Το αναστάσιμο μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ο υπουργός Άμυνας αντάλλαξε ευχές για το Πάσχα με τα στελέχη ευχαριστώντας τα για την υπηρεσία τους
Το πασχαλινό μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
«Το Πάσχα των Ελλήνων αποτελεί ένα διαχρονικό βίωμα αισιοδοξίας και ελπίδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Η έκθεση για το 2025 «δείχνει» περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας υπό προϋποθέσεις
Στο επίκεντρο η ανανέωση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας για Άμυνα και Ασφάλεια
Η Ευρώπη προειδοποιείται για ελλείψεις καυσίμων, με πιέσεις στις τιμές και γεωπολιτική αστάθεια
Κατηγορεί την ηγεσία ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιήθηκε για αποκλεισμό από ψηφοδέλτια
Μακριά από την Αθήνα ο Πρόεδρος και οι περισσότεροι αρχηγοί - Στην πρωτεύουσα παραμένει ο Ανδρουλάκης
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνομίλησε με παραγωγούς
Στα ύψη οι τιμές του οβελία
«Σφίγγεις τα δόντια και κάνεις τα δύσκολα»
Με γεμάτο ρεζερβουάρ προσπαθούν να φύγουν οι εκδρομείς
Ο Μίλτον Φρίντμαν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα κοινωνικής πολιτικής
Και καθυστερεί ακόμα περισσότερο την πληρωμή
Πότε μπαίνουν οι επικουρικές σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Η Μάρλα-Σβένια Λίμπιχ καταζητούνταν από τον Αύγουστο για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 18 μηνών
«Βλέπουμε παιδιά 12-13 ετών να είναι κολλημένα σε μία οθόνη» - Η συνέντευξη του πρωθυπουργού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.