Πολιτικη & Οικονομια

Η «Στοά» του Βατοπεδίου

Η «Στοά» Βατοπεδίου ήταν ταυτόχρονα πωλητής γαιών, αγοραστής γαιών και κατασκευαστής μέσω των ιδίων εταιρειών

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 236
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90790-203950.jpg

Είναι ίσως η πρώτη φορά που καταγράφεται στη σύγχρονη Ελλάδα ένα δίκτυο ιδιωτικών συμφερόντων που αποτελείται από νόμιμους εκπροσώπους του κράτους, επίσημους παράγοντες της Εκκλησίας, επιφανείς πολιτικούς, επιχειρηματίες, κατασκευαστές, παρακρατικούς, μέσου βεληνεκούς μαφιόζους, ανθρώπους της νύχτας και τέλος κυπριακές υπεράκτιες εταιρείες και ιερομόναχους.

Είναι η μοναδική φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας που, τηρουμένων των αναλογιών και των μεγεθών, ιχνηλατείται στο δημόσιο βίο αλλά και στα πλαίσια της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας το στήσιμο ενός «συστήματος συμφερόντων», που στη δεκαετία του ’70 καταγράφηκε στην Ιταλία με την επωνυμία «Μασονική Στοά P2» και αποτέλεσε τη βασική αιτία της κατάρρευσης του ιταλικού πολιτικού συστήματος.

Πάντα τηρουμένων των αναλογιών, το στήσιμο ενός τέτοιου συστήματος προϋποθέτει μια πολιτική συμμαχία με άτομα που ελέγχοντας την εξουσία είναι σε θέση να διευκολύνουν την παράνομη οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αν η P2 εκκολάφτηκε στα άδυτα του Βατικανού και κρύφτηκε πίσω από τις δραστηριότητες της Τράπεζας της Αγίας Έδρας «Αμπροζιάνο», η «Στοά» του Βατοπεδίου δραστηριοποιήθηκε εντός των δομών της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την περίφημη ομολογία του μακαρίτη Χριστόδουλου περί της «Δεξιάς του Κυρίου», για να καταλήξει στην οργάνωση ενός επιχειρηματικού δικτύου με υπεράκτιες εταιρείες, τραπεζικούς λογαριασμούς και εκμετάλλευση γης, με πρόσχημα την ιερή πνευματικότητα και την αναβίωση της αθωνικής πολιτείας.

Αν η μασονική στοά του Τζέλι και του Κάλβι επιχειρούσε, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που ανακάλυψαν οι εισαγγελείς, τη «δημοκρατική αναγέννηση της Ιταλίας», η ελίτ της Νέας Δημοκρατίας, προεξάρχοντος του νο 2 της κυβέρνησης Θόδωρου Ρουσόπουλου και με την αμέριστη συμπαράσταση του εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου, επιχείρησε να εφαρμόσει την «επανίδρυση του κράτους». Οι λέξεις δεν έχουν σημασία. Σημασία έχουν οι πρακτικές.

Το Δίκτυο της Β2 (όπου Β = Βατοπέδι)

Το μέχρι σήμερα δίκτυο εταιρειών που συγκροτούν το εγχείρημα του ηγούμενου Εφραίμ, τηρουμένων των αναλογιών του «Τζέλι του Βατοπεδίου», είναι εντυπωσιακό.

1) «Μετόχιον Ιεράς Μονής Μεγίστης Βατοπεδίου». Πρόκειται για τη μητρική εταιρεία που ανήκει πλήρως στο Βατοπέδι. Έδρα Κύπρος. Διευθύνων σύμβουλος Αθ. Κοιρανίδης. Επίτιμος πρόεδρος (με δικαίωμα βέτο) ηγούμενος Εφραίμ.

2) “Rassedel Corp. LTD (Κύπρος)”. Διευθυντής Αθ. Κοιρανίδης. Ανήκει 100% στο Βατοπέδι. Πρόκειται για την 1η θυγατρική.

3) «Ανθέμιας Αναπτυξιακή Εταιρεία Ακινήτων». Το 30% κατέχει η Rassedel. Στο Δ.Σ. συμμετέχουν ως αρχικά μέλη ο Αθ. Κοιρανίδης και ο Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου. Ο τελευταίος είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως και στο Εφετείο για παράνομη διακίνηση βρεφών και παράνομες υιοθεσίες. Απαλλάχθηκε μετά από προσφυγή του στον Άρειο Πάγο.

4) «Πάπιστας Συμμετοχική Ακινήτων Α.Ε.». Συνεργάζεται με τις παραπάνω εταιρείες.

5) «Πάπιστας Συμμετοχική Α.Ε.». Έως το 2000 συμμετείχε η Panafon-Vodafone με 40%. Συνεργάζεται με τις παραπάνω, ελέγχει 14 άλλες εταιρείες σε Κύπρο και Ελλάδα.

6) Και τώρα το ζουμί. Η επόμενη εταιρεία, η «Noliden LTD» (Κύπρος). Αγόρασε το oλυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες έναντι 41 εκ. ευρώ, συν 9 εκ. ευρώ ως δωρεά στον Εφραίμ. Η εταιρεία είναι συμφερόντων του εφοπλιστή Πολέμη. Η Αρχή καταπολέμησης βρώμικου χρήματος εντόπισε το άνευ αποδείξεως ποσό των 9 εκ. ευρώ που εισέπραξε προσωπικά ο ηγούμενος Εφραίμ. Πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση διακίνησης μαύρου χρήματος.

Οι επόμενες εταιρείες αποτελούν τα ιδεολογικά οχήματα του Βατοπεδίου, όπως το «Κέντρο Ελληνικού και Ορθοδόξου Πολιτισμού» με πρόεδρο τον Φ. Χριστοδουλίδη. Τελεί υπό την αιγίδα του Βατοπεδίου. Επίσης εντοπίστηκε και το περιοδικό «Πεμπτουσία», που στεγάζεται σε κτίριο της Μονής Βατοπεδίου και διευθυντής του είναι επίσης ο Φ. Χριστοδουλίδης, ενώ χορηγός είναι η εταιρεία «Ανθέμιας» του Πάπιστα - Βατοπεδίου.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως η «Στοά» Βατοπεδίου ήταν ταυτόχρονα πωλητής γαιών, αγοραστής γαιών (μέσω των εταιρειών real estate του Πάπιστα) και κατασκευαστής μέσω των ιδίων εταιρειών.

Οι Λογαριασμοί του Κυρίου

Εδώ τα πράγματα ομιλούν από μόνα τους. Τα ποσά για ιερά μονή είναι αδικαιολόγητα και, προς άρσιν των παρεξηγήσεων, ανακοινώθηκαν επίσημα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Πρόκειται για τα ποσά που εντοπίστηκαν όταν μετά από καθυστέρηση μηνών η κυβέρνηση διέταξε το πάγωμα των λογαριασμών της μονής και προσωπικά του Εφραίμ και του αδελφού Αρσένιου, αργότερα δε και των μοναχών Ευδόκιμου και Βαρνάβα.

Marfin-Egnatia 1) Όψεως: 48.140.555,33 ευρώ 2) Όψεως: 256.250,67 ευρώ 3) Όψεως (Rassadel Corp. LTD): 44.498,06 ευρώ

4) Χαρτοφυλάκιο (Rassadel): 733.000 ευρώ

Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ 1) Χαρτοφυλάκιο: 25.368,20 ευρώ 2) Μετρητά: 3.110,56

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας: 1) Χαρτοφυλάκιο (Rassadel): 50.564.019,94 ευρώ 2) Χρηματιστηριακός: 217.151,61 ευρώ 3) Τρεχούμενος: 3.500.000 ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς: 1) Πολυμορφικός: 112.546,22 ευρώ 2) Προθεσμιακός: 524.268,50 ευρώ

Eμπορική Τράπεζα: 1)Τρεχούμενοι: 153.461,18 ευρώ 2) Έργων: 275.186,77 ευρώ

Εθνική Τράπεζα: 1) Τρεχούμενοι 124.737,06 ευρώ

Αγροτική Τράπεζα: 1) Τρεχούμενος: 64.444,62 ευρώ 2) Συνάλλαγμα: 5.716, 25 ευρώ 3) Προθεσμιακοί σε συνάλλαγμα: 61.656,17 ευρώ

Το σύνολο των καταθέσεων της Μονής Βατοπεδίου σε τράπεζες που εντοπίστηκαν έως σήμερα και αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα ανέρχονται σε 104.855.971,14 ευρώ. Κανείς δεν γνωρίζει τα ποσά που έχουν κατατεθεί σε τράπεζες της Κύπρου ή σε τραπεζικά ιδρύματα άλλων χωρών.

Το Δίκτυο των “Illuminati”

Το μεσαίο επίπεδο στελεχών που ανέλαβαν το έργο της προώθησης του Δικτύου της «Στοάς» Βατοπεδίου συγκροτήθηκε από νομικούς συμβούλους του κράτους, τους υφυπουργούς Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, τον υπουργό Ευάγγελο Μπασιάκο και τα ανώτερα στελέχη της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου). Τα στελέχη αυτά είναι ο πρόεδρος κ. Παπαγεωργίου, εξ απορρήτων του Κ. Μητσοτάκη και επί έτη διαχειριστής της περιουσίας του – το όνομά του είχε εμπλακεί προ ετών στη διαβόητη υπόθεση Mayo και τα μαύρα χρήματα στα ταμεία της ΝΔ. Διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ είναι ο Απόστολος Γκράτσιος, γιος του στρατηγού Γκράτσιου, εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Χωρίς τη συνδρομή αυτών των δύο προσώπων οι ανταλλαγές των υδάτων της Βιστωνίδας με τα κρατικά ακίνητα θα ήταν αδύνατες. Από την έρευνα διαπιστώθηκε πέραν κάθε αμφιβολίας η άμεση και συνεχής συνεργασία του Απ. Γκράτσιου με το μοναχό Αρσένιο, που έκανε και την επιλογή των ακινήτων που απαίτησε η Μονή Βατοπεδίου.

Το ανώτερο επίπεδο που ανέλαβε το ρόλο νομικής και πολιτικής κάλυψης φαίνεται ότι συγκροτήθηκε, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, από μια «ομάδα κρούσης» με τους Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιάννη Αγγέλου, που έδιναν λογαριασμό μόνο στον πρωθυπουργό. Το κατώτερο επίπεδο που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου συγκροτήθηκε από τα νομικά γραφεία της οικογένειας Πελέκη, του νομικού συμβούλου της μονής κ. Κρεμμυδά, που «έστησε» 4 εταιρείες real estate για το λόγο αυτό, τον επιχειρηματία Πάπιστα, που το 2004 λίγο πριν την έλευση της Νέας Δημοκρατίας βρισκόταν σε εξαιρετικά προβληματική οικονομική κατάσταση, και το νομικό σύμβουλο του Εφραίμ Αλέξανδρο Χατζηαλεξάνδρου. Ρόλο περίεργου μπαλαντέρ στην υπόθεση αναλαμβάνει ο πρώην εκδότης της εφημερίδας «Μακεδονία», επιχειρηματίας από την Κατερίνη Πιερίας κ. Σαχπατσίδης, ο οποίος ήταν… μειοδότης στο δήθεν πλειστηριασμό που διεξήχθη για το ολυμπιακό ακίνητο. Η προσφορά του Σαχπατσίδη ανερχόταν τότε σε 35 εκ. ευρώ, ενώ του Πολέμη σε 41 συν τα 9 εκατομμύρια ως δωρεά στον Εφραίμ.

Αν κανείς προσθέσει στη λίστα το νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη, τον άνθρωπο της νύχτας Καραμπέρη, τον πρώην νομικό σύμβουλο του Άρη Θεσσαλονίκης Κουκουβίνο και την Τ. Σωτηροπούλου, δικηγόρο, άπαντες ενταγμένοι στη Νέα Δημοκρατία, τότε ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως η υπόθεση της «Στοάς Β2» ήταν ένα αφύσικα καλά οργανωμένο δίκτυο για τα ελληνικά δεδομένα στα πρότυπα των παρακρατικών και όχι μόνο δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος της Ιταλίας, πάντα τηρουμένων των αναλογιών.

«Στοά P2» αποκαλύφθηκε μετά από την οικονομική κατάρρευση της αυτοκρατορίας του Τζέλι και τη δολοφονία στο Λονδίνο του Κάλβι. Ο πρωθυπουργός Φορλάνι εξαφανίστηκε πολιτικά. Ο διαχρονικός ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατίας Αντρεότι συνταξιοδοτήθηκε για να μη δικαστεί. Ο αρχηγός των σοσιαλιστών Μπετίνο Κράξι κατέληξε εξόριστος στην Τυνησία, όπου και πέθανε. Ο Τζέλι φυλακίστηκε. Το πολιτικό σύστημα κατέρρευσε, αλλά το μέλος της «Στοάς» Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας του.

Η ελληνική έκδοση αυτής της υπόθεσης, η «Στοά Β2», βρίσκεται ακόμη στην αρχή του ξεδιπλώματος της παράνομης δραστηριότητάς της. Τα πρώτα θύματα είναι η κυβέρνηση Καραμανλή, ο Ρουσόπουλος και ο Βουλγαράκης, και από σπόντα ο Τσιτουρίδης που αρνήθηκε, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, να «παίξει» στο παιχνίδι. Αναμένονται τα υπόλοιπα θύματα και κυρίως η ενοχοποίηση των ιδιωτών μεσαζόντων. Το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να εντοπιστούν εκείνοι που την προηγούμενη δεκαετία προετοίμασαν το έδαφος ώστε η «Δεξιά του Κυρίου» να αλώσει το κράτος. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, επισημαίνει ο λαός, που γνωρίζει ότι τα πολιτικά εγκλήματα παραγράφονται αλλά οι πολιτικοί ψηφίζονται στην κάλπη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ