Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση Interview: Διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ - Στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ

Αρνητική η πλειοψηφία για ενδεχόμενο κόμμα Σαμαρά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοσκόπηση Interview: Στο ερώτημα «αν οι εκλογές γίνονταν την ερχόμενη Κυριακή», η ΝΔ συγκεντρώνει 24,8%

Η νέα δημοσκόπηση της Interview για την Politic δίνει διψήφιο προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανεβαίνει στη δεύτερη θέση.

Στο ερώτημα «αν οι εκλογές γίνονταν την ερχόμενη Κυριακή», η ΝΔ συγκεντρώνει 24,8%, το ΠΑΣΟΚ 13,1% και η Πλεύση Ελευθερίας 9%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τα ποσοστά του προηγούμενου μήνα (24,3%), το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται κατά 1,6% (11,5%) και η Πλεύση Ελευθερίας πέφτει δύο μονάδες (11% τον Απρίλιο).

Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται σε σταθερά ποσοστά χωρίς δυναμική διεύρυνσης:

  • Ελληνική Λύση: 7,8% (8% τον Απρίλιο)
  • ΚΚΕ: 7% (7% τον Απρίλιο)
  • ΣΥΡΙΖΑ: 4,6% (4% τον Απρίλιο)
  • ΝΙΚΗ: 3,3% (από 3,2%)
  • Φωνή Λογικής: 3,3% (από 3,4%)
  • Κίνημα Δημοκρατίας: 3,2% (από 3,9%)ΜέΡΑ 25: 3,2% (από 3,4%)
  • Νέα Αριστερά: 1,2% (από 1,4%)
  • Άλλο: 4,5% (από 4,5%
  • Αναποφάσιστοι: 13,8% (από 13,2%)

Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος:

  • η ΝΔ συγκεντρώνει 30,1,%,
  • το ΠΑΣΟΚ 14,2%,
  • η Πλεύση Ελευθερίας 11%,
  • η Ελληνική Λύση 8,8%,
  • το ΚΚΕ 8,7%,
  • ο ΣΥΡΙΖΑ 5,3%,
  • η Νίκη 3,7%,
  • το ΜεΡΑ25 3,6%,
  • η Φωνή Λογικής 3,5%,
  • το Κίνημα Δημοκρατίας 3,5%,
  • η Νέα Αριστερά 1,4%
  • και οι Σπαρτιάτες 1,4%

Το 69% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις 28% που βλέπει θετικά την πορεία της.

Όσον αφορά το ποσοστό εμπιστοσύνης στους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει 29%, ενώ ακριβώς δίπλα του βρίσκεται ο «Κανένας», με 28,8%.

Τρίτος έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8,5%, η Κωνσταντοπούλου με 7,9%, ο Βελόπουλος συγκεντρώνει 7%, ο Κουτσούμπας 6% και ο Φάμελλος 3,9%.

Ιδιαίτερα χαμηλά φαίνεται να παραμένουν τα ποσοστά ικανοποίησης από τον τρόπο με τον οποίο ασκούν αντιπολίτευση τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Πρώτη σε θετικές γνώμες εμφανίζεται η Πλεύση Ελευθερίας με 28%. Η Ελληνική Λύση είναι δεύτερη με 21%, το ΚΚΕ τρίτο με 18% ενώ το ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη θέση περιορίζεται στο 13%.

Ενδιαφέρον αποτελεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 50% των ερωτηθέντων εκφράζει την ανάγκη για δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, με το 59% εξ αυτών να εντοπίζει το κενό στον προοδευτικό χώρο, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.

Αντιθέτως, μόλις το 17% θεωρεί ότι η ανάγκη για νέο κόμμα υπάρχει στον «πατριωτικό» χώρο και 13% στον συντηρητικό.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής από το εκλογικό σώμα. Το 73% των ψηφοφόρων συνολικά εκφράζεται αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, έναντι μόλις 21% που βλέπει θετικά μια τέτοια πρωτοβουλία.