- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τέμπη: Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για τυχόν ευθύνες Καραμανλή και Σπίρτζη
Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών
Τέμπη: Ο Άρειος Πάγος διαβιβάζει στη Βουλή τη δικογραφία για τυχόν ευθύνες Καραμανλή και Σπίρτζη
Ολόκληρη η δικογραφία για το τραγικό περιστατικό του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών αναμένεται σήμερα να διαβιβάσει αμελλητί και χωρίς καμία αξιολόγηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να ερευνηθούν πιθανές ευθύνες του πρώην υπουργού Yποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και του πρώην υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, λόγω ελλιπούς εποπτείας της ΡΑΣ και του ΟΣΕ για την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, μετά το δυστύχημα των Τεμπών.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το protothema ο εφέτης ειδικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση, Σωτήρης Μπακαίμης, μετά τις απολογίες δύο στελεχών του υπουργείου Μεταφορών και συγκεκριμένα, του αναπληρωτή προϊστάμενου Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, «σκόνταψε» πάνω στα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό, καθώς οι κατηγορούμενοι απολογούμενοι ενώπιόν του για το κακούργημα της διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών ανέφεραν τους πολιτικούς προϊσταμένους ως ενήμερους για την κακή κατάσταση του σιδηροδρόμου δικτύου λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων εκσυγχρονισμού και λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών κατέθεσε ότι είχε συντάξει και δύο ενημερωτικά σημειώματα στα οποία ανέφερε τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τις παραλείψεις στη συντήρηση των συστημάτων ασφαλείας.
Τα σημειώματα εστάλησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 προς τον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννη και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Γιάννη Ξιφαρά.
Κατά συνέπεια λόγω των δυο αυτών καταθέσεων ο Σωτήρης Μπακαΐμης διαβιβάζει τη δικογραφία στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου εν συνεχεία η Βουλή να εξετάσει, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν και ποια αδικήματα προκύπτουν για τους κυρίους Καραμανλή και Σπίρτζη.
Την ίδια ώρα αναμένεται μέσα στον Μάιο να καλέσει σε απολογία επτά Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που θήτευσαν σε αυτές τις θέσεις από το 2016 έως και την ημέρα του δυστυχήματος. Έτσι φαίνεται πως ο εφέτης ανακριτής αναζητά στην ουσία από το 2016 και μετά τόσο πολιτικές όσο και υπηρεσιακές ευθύνες για την τραγωδία.
Επιπροσθέτως μέσα στον Μάιο αναμένεται να έχει στα χέρια του και την έκθεση του ΕΜΠ η οποία θα είναι λεπτομερής και θα απαντά με στοιχεία και για την πρόκληση της πυρόσφαιρας.
Με αυτές τις ενέργειες αναμένεται έως και το καλοκαίρι η διαδικασία της ανάκρισης να ολοκληρωθεί και εν συνεχεία η δικογραφία να παραδοθεί για να οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της δίκης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σοφία Ζαχαράκη: «Ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς μια καλή πράξη. Είναι αξία, είναι στάση ζωής»
Τι αναφέρει σε παραγγελία του προς τους εισαγγελείς της χώρας
Στα μπλόκα της Καρδίτσας και των Τρικάλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ολόκληρη η ομιλία του - Η κρίση θεσμών και η ανάγκη νέου κοινωνικού συμβολαίου
Η ερώτηση – έκπληξη που τράβηξε το ενδιαφέρον σε νέα δημοσκόπηση
«Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πλήρως» σημείωσε ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας
Προβάδισμα ενός κόμματος Καρυστιανού σε σχέση με τον Τσίπρα
Οι κυβερνήσεις είχαν κάθε λόγο να μετατρέψουν τους αγρότες σε δημόσιους υπάλληλους και οι αγρότες στην πλειονότητά τους δέχθηκαν πρόθυμα αυτόν τον ρόλο
Οι δείκτες προόδου που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας
Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις
«Η πρόοδος της χώρας μας αναγνωρίζεται διεθνώς», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα;
Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.