Η ημερομηνία κλειδί για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις - Ποιοι ωφελούνται
Στοχευμένες ενισχύσεις στο πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
Φορολογία: Ποιοι ωφελούνται από τις νέες ελαφρύνσεις - Η ημερομηνία «κλειδί» - Το ύψος του δημοσιονομικού περιθωρίου και τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση
Ορόσημο για τις ελαφρύνσεις στη φορολογία η 22η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία η Eurostat αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις οριστικές εκτιμήσεις της για το ύψος στο οποίο έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2024.
Πρόκειται για το κρίσιμο στοιχείο με βάση το οποίο θα δοθεί μια πρώτη, πλην σαφέστερη, εικόνα για τις επιδόσεις του περυσινού προϋπολογισμού και τον δημοσιονομικό χώρο που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τις νέες ελαφρύνσεις στη φορολογία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Το επόμενο ορόσημο θα είναι ο Ιούνιος όταν θα οριστικοποιηθούν οι εκτιμήσεις για το ύψος των εσόδων από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής εφέτος. Από τον συνδυασμό των δύο αυτών παραμέτρων θα προκύψει το αποτέλεσμα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχει τελικά στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των νέων θετικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.
Ήδη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δείχνουν ότι για ακόμη ένα έτος, το 2024, σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Αντί για 2,5% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος, κυμάνθηκε στα επίπεδα του 3,5%, εξέλιξη που δημιουργεί αυτόματα επιπλέον δημοσιονομικό χώρο συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Οι πρώτοι υπολογισμοί ανεβάζουν το ύψος του δημοσιονομικού περιθωρίου έως και τα 2 δισ. ευρώ. Αν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις από τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Εurostat, τούτες θα αποτελέσουν τη βάση στις συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Κομισιόν για το εύρος των νέων φοροελαφρύνσεων.
Οι διαβουλεύσεις αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο αφού συνεκτιμηθούν τα πρόσθετα έσοδα από τη φοροδιαφυγή εφέτος, τα οποία πέρυσι ανήλθαν στα 2 δισ. ευρώ, αλλά και ακόμη ένας παράγοντας που αυτήν την ώρα παραμένει άγνωστος Χ. Πρόκειται για το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει για την Ελλάδα από την οριστικοποίηση των αποφάσεων της Κομισιόν για τη ρήτρα διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες. Βάση αυτών των παραμέτρων και αφού συνυπολογιστεί η οροφή στην ετήσια βάση των δημοσίων δαπανών που προβλέπει το 4ετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ελλάδας θα προκύψει το τελικό ύψος του δημοσιονομικού χώρου.
Οι φοροελαφρύνσεις που θα έχουν επίκεντρο τους συνεπείς φορολογούμενους της μεσαίας τάξης αλλά θα αφορούν και ευρύτερες κατηγορίες φορολογουμένων θα αποτελούν το βασικό πακέτο των νέων θετικών μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνονται αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με αναπροσαρμογές συντελεστών έτσι ώστε να υπάρξει όφελος σε εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Εξετάζονται αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης καθώς και στη φορολογία του εισοδήματος από ενοίκια.
Επίσης αναμένεται να υπάρξουν στοχευμένες ενισχύσεις σε κατηγορίες πολιτών που κρίνονται αναγκαίες. Οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού που συμπαρασύρουν και τις αμοιβές στο δημόσιο και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις αυξήσεις στους στρατιωτικούς άνοιξαν τη συζήτηση για αυξήσεις και στα Σώματα Ασφαλείας ( Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική).
Ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και ότι οι οριστικές αποφάσεις της θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Από το ίδιο βήμα διαμήνυσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε υπερβολές με αποφάσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το βιβλίο του «Ιθάκη» στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη σεζόν να γυριστεί στην Αθήνα
Στο πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον Ερντογάν
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.