- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΚΕΦΙΜ: Σε ιστορικό χαμηλό η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης
Το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφου «Παρών» στην παρούσα Βουλή
ΚΕΦΙΜ: Σε ιστορικό χαμηλό η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης - Το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφου «Παρών» στην παρούσα Βουλή
Τα ευρήματα της έρευνας για το «Δείκτη Νομοθετικής Συναίνεσης» έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Από τον δείκτη προκύπτει ο βαθμός προγραμματικής σύγκλισης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το διάστημα Ιούλιος 2023-Δεκέμβριος 2024.
Σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ, «η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια της κυβέρνησης κατά το διάστημα Ιούλιος 2023-Δεκέμβριος 2024 υπήρξε η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στο πλαίσιο της ετήσιας σχετικής μελέτης του ΚΕΦΙΜ από το 2004 που υπάρχουν διαθέσιμα σχετικά δεδομένα. Το υψηλότερο μεταξύ των 8 κόμματων της αντιπολίτευσης ποσοστό νομοθετικής συναίνεσης καταγράφει το ΠΑΣΟΚ (26,4%), ποσοστό μειωμένο σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με το αντίστοιχο 49,4% της περιόδου 2019-2023. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγράφουν ποσοστά χαμηλότερα του 13%».
Ειδικότερα, «κατά το διάστημα Ιούλιος 2023 - Δεκέμβριος 2024, η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση η κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο είχε ως εξής:
- ΠΑΣΟΚ: 26,4%.
- ΣΥΡΙΖΑ: 13,2%.
- ΚΚΕ: 0%.
- ΕΛ: 2,2%.
- Νέα Αριστερά: 4,3%.
- Νίκη: 6,6%.
- Πλεύση Ελευθερίας: 5,5%.
- Σπαρτιάτες: 12,1%».
Το σχόλιο του ΚΕΦΙΜ για τα ευρήματα
«Η μέση νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε στο 11,4%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2004. Η χαμηλή αυτή νομοθετική συναίνεση τεκμηριώνει ένταση της πολιτικής πόλωσης. Η νομοθετική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τρέχουσα Βουλή βρίσκεται στο 26,4%, κοντά στο επίπεδο του 24,2%, ποσοστό που κατέγραψε κατά την περίοδο 2007-2009, την τελευταία φορά που βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μείωση της νομοθετικής τους συναίνεσης σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο μετά τις εκλογές (Ιούλιος - Δεκέμβριος 2023) κατέγραψαν η Νίκη με -11,7 ποσοστιαίες μονάδες, το ΠΑΣΟΚ με -4,6 ποσοστιαίες μονάδες, και η Πλεύση Ελευθερίας με -2,7 ποσοστιαίες μονάδες. Αύξηση της νομοθετικής τους συναίνεσης κατέγραψαν οι Σπαρτιάτες με +6,7 ποσοστιαίες μονάδες, η Νέα Αριστερά που από το 0% μετακινήθηκε στο 4,7%, η Ελληνική Λύση που από το 0% μετακινήθηκε στο 3,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με +3 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΚΚΕ παρέμεινε στο 0%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφου «Παρών» στην παρούσα Βουλή έχει η Πλεύση Ελευθερίας με 29%, ενώ ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 27%. Οι Σπαρτιάτες βρίσκονται στο 19%, η Νέα Αριστερά στο 16%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%, η Νίκη και το ΚΚΕ στο 9% και τέλος το ΠΑΣΟΚ καταγράφει το μικρότερο ποσοστό με 8%.
Η μεγαλύτερη μέση νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης σημειώθηκε στον τομέα της Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ η χαμηλότερη στον τομέα της Οικονομίας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα 4+1 προγράμματα που έρχονται πριν φύγει το 2026
«Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, κινδυνεύουν με πρόστιμα» - Όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Πόσα χρήματα κερδίζουν οι δικαιούχοι - Πού γίνονται οι αιτήσεις
Ζητούν και την παραίτηση του Κώστα Ζαχαριάδη από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
Επέκταση του προγράμματος σε 10 νέες περιοχές και πιο ευέλικτοι όροι
Το χρονικό της υπόθεσης
Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους
Αύξηση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε επαρκή διατροφή
Δεν τους ένοιαξε που μίλησε για την εικόνα τους και για τον τρόμο που μπορεί να προκαλεί η πιθανότητα αυτοί να αποφασίζουν για τη χώρα. Αυτό που δεν άντεξαν ήταν ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι».
Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων και διπλή παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου
Τελικά ούτε η Χαλκιδική ερήμωσε, ούτε τα ύδατα μολύνθηκαν, ούτε αβίωτη από τη σκόνη έγινε η ζωή των κατοίκων, ούτε οικολογική καταστροφή προκλήθηκε
Στην αντιπολίτευση αντί να νοιάζονται για την πολιτική σταθερότητα, κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η κομματική τους επιβίωση
«Καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία
Πώς διαμορφώνεται η τιμή
Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις στο myΘέρμανση
Ποιος ζήτησε τους ελέγχους και πότε;
Με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας
Πώς αξιολογούν οι πολίτες την επίσκεψη Ρούμπιο στην Ελλάδα
Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη απόφαση
«Θα είμαι πάντα ευγνώμων σε Τραμπ και Ρούμπιο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.