- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μητσοτάκης για την εκλογή Τασούλα: Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στον υψηλό του ρόλο
«Προσπάθησαν να τον εμπλέξουν σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς»
Μητσοτάκης για την εκλογή Τασούλα: Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στον υψηλό του ρόλο
Μετά την εκλογή του Κώστα Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα ανταποκριθεί στον υψηλό ρόλο του, ενώ σημείωσε ότι η εκλογή του συνιστά θεσμική νίκη που αποδεικνύει πόσο ατυχείς ήταν «οι απόπειρες ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς».
Η δήλωση του Πρωθυπουργού για την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα
Στη δήλωση του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το κοινοβούλιο εξέλεξε, σήμερα, τον 10ο Πρόεδρο της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Κωνσταντίνο Τασούλα, βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στον υψηλό ρόλο του ως σύμβολο της εθνικής μας ενότητας, αλλά και ως εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας και της συνταγματικής σταθερότητας.
Για την αποστολή του, άλλωστε, διαθέτει το κύρος όσο και την πολιτική εμπειρία. Χαρακτηριστικά που έχει, ήδη, αποδείξει στις δημόσιες θέσεις τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια επί δεκαετίες, κυρίως όμως από την έδρα του Προέδρου της Βουλής, αξίωμα όπου είχε αναδειχθεί με ευρεία διακομματική στήριξη. Έχει, συνεπώς, τον σεβασμό όλων μας.
Η σημερινή εκλογή συνιστά, επίσης, και μία θεσμική νίκη του πολιτεύματος, καθώς με αυτήν ολοκληρώνεται άψογα η σχετική συνταγματική πρόβλεψη, αποδεικνύοντας πόσο ατυχείς υπήρξαν οι απόπειρες ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς. Το άμεσο μέλλον σίγουρα θα το επιβεβαιώσει.
Σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, λοιπόν, η πολιτική ζωή του τόπου εξελίσσεται με σιγουριά και υπευθυνότητα. Σταθερά στον δρόμο της δημοκρατίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου, κατευθύνσεις στις οποίες θα συμβάλλει, ασφαλώς, και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Του εύχομαι και πάλι καλή δύναμη, στο όνομα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.
Τασούλας: Έλαβε 160 ψήφους από την Βουλή - Στις 13 Μαρτίου η ορκωμοσία του
Η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας στις 13 Μαρτίου. Ο πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου αναδείχθηκε ως ο ανώτατος πολιτειακός άρχων και θα μετοικήσει στο Προεδρικό Μέγαρο, εν όψει της λήξης της θητείας της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Προηγήθηκαν τρεις ψηφοφορίες στις οποίες ο κ. Τασούλας είχε επίσης λάβει 160 ψήφους. Στις ψηφοφορίες αυτές απαιτείτο αυξημένη συνταγματική πλειοψηφία 200 βουλευτών (στην 1η και 2η ψηφοφορία) και 180 βουλευτών (στην 3η ψηφοφορία), ενώ στη σημερινή τέταρτη ψηφοφορία απαιτείτο η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).
Κατά τη σημερινή ψηφοφορία, τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και οι: Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από την ΚΟ «Σπαρτιάτες») και Παύλος Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την Ελληνική Λύση).
Τη Λούκα Κατσέλη ψήφισαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι: Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας).
Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι: Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).
Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της ΚΟ «Νίκη» καθώς και οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες»), Διονύσιος Βαλτογιάννης, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Γεώργιος Μανούσος, και Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Παρών» δήλωσαν 39 βουλευτές. Συγκεκριμένα, «παρών» δήλωσαν οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι 5 βουλευτές της ΚΟ «Σπαρτιάτες», και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Γαυγιωτάκης και Γ. Ασπιώτης (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες»).
Απουσίαζαν 24 βουλευτές. Οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές-μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας, ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Σημειώνεται πως, όταν εκλήθη να ψηφίσει η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε «όχι στη συγκάλυψη» υψώνοντας την αριστερή γροθιά της. Η δήλωση αυτή δεν καταγράφηκε ως ψήφος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.