- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
100 χρόνια Κολλέγιο Αθηνών στο γκαλά του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία»
Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός αιώνα ιστορίας και προσφοράς
Με ιστορίες από το παρελθόν και βλέμμα στο μέλλον το γκαλά του Κολλεγίου Αθηνών στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία»
Με μια λαμπερή τελετή την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025, το Κολλέγιο Αθηνών ξεκίνησε τον εορτασμό για τη συμπλήρωση ενός αιώνα ιστορίας και προσφοράς ως διεθνούς κύρους κέντρο εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής αριστείας (1925-2025).
Πάνω από 400 φίλοι του Κολλεγίου Αθηνών, απόφοιτοι, γονείς και στελέχη της Διοίκησης και της Διεύθυνσης βρέθηκαν στην πρώτη επίσημη εκδήλωση για τον εορτασμό της Εκατονταετηρίδας, που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», εκεί όπου τον Αύγουστο του 1925 υπεγράφη η απόφαση για την ίδρυση του Κοινωφελούς Σωματείου «Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα».
Όλα τα έσοδα της βραδιάς θα ενισχύσουν το Endowment Fund του Κολλεγίου για τη συνεχή στήριξη του εκπαιδευτικού-παιδαγωγικού έργου, καθώς και το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Σχολείου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Θανάσης Κοντογεώργης, η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ζωή Ράπτη και ο κ. Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος επί τρία σχεδόν έτη διετέλεσε Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η Πρόεδρος της Centennial Steering Committee του Κολλεγίου και μέλος του Σωματείου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΕΕΙ) κ. Αννίκα Παπαντωνίου, η οποία μίλησε σύντομα για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί για τον εορτασμό της Εκατονταετηρίδας. Σημείωσε επίσης ότι αυτή η ιστορική στιγμή αποτελεί και αφορμή για επαναπροσέγγιση των χιλιάδων αποφοίτων του Κολλεγίου ανά τον κόσμο, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Σχολείου.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΙ κ. Αλέξανδρος Φυλακτόπουλος αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά του Κολλεγίου και στο αξιακό σύστημα που καλλιεργεί στους μαθητές του. Όπως είπε, «η δύναμη, η γνώση, η πίστη και ο πατριωτισμός, είναι οι διαχρονικές αρχές που μεταλαμπαδεύονται στα παιδιά, τα οποία μαθαίνουν από νωρίς ότι υπεύθυνος πολίτης είναι αυτός που προσφέρει στην κοινωνία». Σύμφωνα και με τα όσα έγραφε το 1932 ο «πατέρας» του Κολλεγίου Στέφανος Δέλτα, «ονειρεύουνταν σχολείο που να βγάζει στην κοινωνία νέους με ανθρωπισμό».
Ο Πρόεδρος του Board of Trustees του Κολλεγίου Αθηνών κ. Γιώργος Αντωνιάδης μίλησε για τη σημασία του Endowment για το Κολλέγιο και ευχαρίστησε όλους τους ευεργέτες, δωρητές και χορηγούς για τη συνεχή στήριξή τους. Υπογράμμισε ότι το Σχολείο είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και κάλεσε όλη την Κολλεγιακή οικογένεια να στηρίξει την προσπάθεια ενίσχυσης του Endowment. Όπως είπε, μέσω νέων δωρεών θα διασφαλισθεί η οικονομική σταθερότητα του Σχολείου, καθώς εισέρχεται στον δεύτερο αιώνα της ζωής του.
Την αγάπη τους για το Σχολείο μετέφεραν με σύντομη παρέμβασή τους οι απόφοιτοι κ. Αλεξάνδρα Τσαβλίρη και κ. Βασίλης Φουρλής επίσης μέλος του Σωματείου του ΕΕΙ, οι οποίοι κάλεσαν όσους συμμερίζονται το όραμα του Κολλεγίου Αθηνών να στηρίξουν το Σχολείο.
Ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών Καθηγητής Σπύρος Ν. Πολλάλης μίλησε για την ολοκληρωμένη παιδεία που παρέχει το Κολλέγιο, καθώς και για τις καινοτομίες που έχει εισαγάγει στο πρόγραμμά του από την ίδρυσή του έως και σήμερα. Όπως είπε, «το Κολλέγιο είναι ένα ελληνικό σχολείο που δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας, ενστερνιζόμενο την πρωτοπορία της αμερικανικής εκπαίδευσης». Υπογράμμισε ότι το Σχολείο εισέρχεται στον δεύτερο αιώνα του οπλισμένο με ένα λαμπρό παρελθόν, επαναπροσδιορίζοντας τις αξίες του στο σήμερα.
Ακολούθησε παρουσίαση για τις γυναίκες του Κολλεγίου, στις οποίες ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση, από την κ. Έλλη Φιλιπποπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΙ. Ως μία από τις πρώτες μαθήτριες που φοίτησαν στο Σχολείο το 1977, η κ. Φιλιπποπούλου έκανε μια αναδρομή στα μαθητικά της χρόνια και ξεδίπλωσε τη νέα «κολλεγιακή» πραγματικότητα που επικράτησε με την έλευση των κοριτσιών στο έως τότε σχολείο αρρένων. Παράλληλα, μίλησε για τις γυναίκες που υπηρέτησαν στο Κολλέγιο διαχρονικά από διαφορετικές θέσεις, αφήνοντας η καθεμία το δικό της αποτύπωμα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Σχολείου.
Με την ευχή «carpe diem» προς τις επόμενες γενεές μαθητών του Κολλεγίου, ώστε να αξιοποιούν την κάθε ημέρα της ζωής τους, ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες της βραδιάς με την κ. Λούλα Κέρτσικωφ, μέλος του Σωματείου του ΕΕΙ.
Η εκδήλωση έκλεισε με την εκπροσώπηση της νεότερης γενιάς του Κολλεγίου και τον διάλογο δύο αποφοίτων της δεκαετίας του 2000. Η κ. Μαρία Νεφέλη Μπερνίτσα και ο κ. Παναγιώτης Γεωργιλής παρουσίασαν το Κολλέγιο μέσα από τα δικά τους μάτια, μοιράσθηκαν εμπειρίες και όλα όσα αποκόμισαν από το αγαπημένο τους Σχολείο, που διαμόρφωσε τον χαρακτήρα τους και έθεσε γερά θεμέλια για τη μετέπειτα πορεία τους.
Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά από τραγούδια που ερμήνευσε η απόφοιτος και εκπαιδευτικός του Κολλεγίου κ. Ναταλία Κάντζια συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Προϊστάμενο Μουσικής του Σχολείου κ. Στέφανο Τσοκάκη, καθώς και από το μουσικό σχήμα Opera Singers.
Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Μαργαρίτα Πουρνάρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέχρι σήμερα έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ.
Κριτική σε Μητσοτάκη και Ευρώπη
Η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το δημοσιονομικό κόστος της επαναφοράς της 13ης σύνταξης
Tι αναφέρει ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα
Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει κανονικά το Σάββατο
Τι απάντησε η Αναστασία Σαπουνά
Συνεισφορά 40 εκατ. από τα διυλιστήρια για μείωση 10 λεπτά στην αμόλυβδη και 5 λεπτά στο ντίζελ έως το τέλος Αυγούστου
«Αυτή είναι η απάντησή μας σε όσους αμετανόητους μετατρέπονται σε δολοφόνους»
«Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ προς την Αλεξία Μπακογιάννη» - Η ανάρτηση μετά τη σύλληψη των δραστών
«Σύντομα θα έχει ραντεβού με τη Δικαιοσύνη»
Η κόντρα στη Βουλή και η αναφορά Μητσοτάκη στα «μπακαλίστικα»
«Ο Δήμος συστηματοποιεί και εντείνει τις δράσες του στα αντικείμενα στα οποία έχει ουσιαστική αρμοδιότητα» σημειώνει η αρμόδια Αντιδήμαρχος
«Οι βουλευτές δεν είναι γουρούνια για να γίνονται λασπομαχίες» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών
«Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία αφαιρεί επιλογές από το πολιτικό σύστημα» σημείωσε ο βουλευτής
«Επειδή ποτέ δεν έκρυψα τις επιλογές μου, θα στηρίξω για συναισθηματικούς λόγους και μόνο, τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές»
Την παραίτησή του υπέβαλε και ο Λάμπρος Τσουκνίδας από τη θέση του διευθυντή της «Αυγής της Κυριακής»
Είχε προαναγγείλει την προσχώρησή του στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη
Η απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την ακρίβεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.