- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χρυσοχοΐδης για ενδοοικογενειακή βία: 11.300 συλλήψεις στο 10μηνο του 2024
54 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μόνο το βράδυ της Παρασκευής
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τα περιστατικά βίας ανηλίκων και την ενδοοικογενειακή βία
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε στον Alpha για τη βία ανηλίκων, αλλά και τις συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία που έχουν καταγραφεί τους 10 μήνες του 2024.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλύοντας τα βήματα και τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί για την πρόληψη της ανήλικης παραβατικότητας και την προστασία των ανηλίκων, αναφέρθηκε στις περιπολίες των αστυνομικών στις μεγάλες πλατείες των πόλεων. «Θα βλέπετε για παράδειγμα στην Κηφισιά, μια Παρασκευή, ένα Σάββατο βράδυ, χιλιάδες μικρά παιδιά 13, 14 χρονών που υπάρχουν στην πλατεία. Εκεί λοιπόν υπάρχουν περιπολίες της αστυνομίας, με, κυρίως, κοπέλες αστυνομικούς που μιλούν στα παιδιά. Τους μιλούν και αποτρεπτικά», είπε. Στη συνέχεια μίλησε για τον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 10201 «στο οποίο απαντούν εκπαιδευμένοι αστυνομικοί και είναι έτοιμοι να διαθέσουν αστυνομικές δυνάμεις και να στείλουν σε οποιοδήποτε περιστατικό καταγγελθεί εκείνη τη στιγμή».
Επιπλέον, προανήγγειλε αυστηροποίηση των διατάξεων του Π.Κ που αφορά στην κατοχή μαχαιριών και όπλων από ανήλικους. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν συμμορίες ανηλίκων, οι οποίες επιτίθενται σε άλλους ανήλικους και επίσης εμφανίζονται μαχαίρια, σιδερογροθιές, όπλα από παιδιά 13 ετών. Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα, γι' αυτό και φέρνουμε μια διάταξη σε λίγες μέρες στη Βουλή, όπου απαγορεύονται στους ανήλικους να φέρουν, οπουδήποτε υπάρχουν, μαχαίρια και απαγορεύονται με διάταξη νόμου μια σειρά από είδη μαχαιριών, τα οποία κυκλοφορούν ανάμεσά μας».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας
Σημείωσε παράλληλα πως τόσο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όπως και το θέμα της βίας των ανηλίκων, «δεν είναι ένα αμιγώς αστυνομικό ζήτημα, είναι κοινωνικά ζητήματα, τα οποία υπάρχουν δυστυχώς εδώ και αιώνες, αλλά οι σύγχρονες κοινωνίες πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά». Πρόσθεσε, επίσης, πως το 2019 που είχε αναλάβει ξανά τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη είχαν δημιουργηθεί οι πρώτες δομές για την ενδοοικογενειακή βία. Όπως είπε, τότε «υπήρχαν ετησίως 3.500 καταγγελίες, περιστατικά. Σήμερα τα περιστατικά είναι 18.954, δηλαδή σχεδόν 19.000. Έχουν αυξηθεί περίπου 6 φορές. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μιλάνε, εμπιστεύονται το κράτος, την αστυνομία και καταγγέλλουν περιστατικά. Το ένα θέμα είναι αυτό. Να σας πω ότι χθες το βράδυ, είχαμε 54 περιστατικά, 42 συλλήψεις και να σας πω ότι στο 10μηνο του 2024, έχουμε 11.300 συλλήψεις. Πέρυσι ήταν οι μισές, 5.500».
Στο σημείο αυτό έθεσε δύο παραμέτρους. Η μία αφορά στα νομοθετικά ζητήματα και ανέφερε πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης καταθέτει στη Βουλή, Νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερες διατάξεις για τους δράστες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Ενώ η δεύτερη παράμετρος αφορά στην κοινωνική προέκταση των ζητημάτων που αφορούν στους δράστες των επεισοδίων ενδοοικογενειακής βίας. Είπε αναλυτικότερα, πως: «Κάποιοι οι οποίοι καθ' υποτροπή, είναι διαρκώς βίαιοι, προφανώς έχουν, μεταξύ των άλλων, ψυχικά προβλήματα, τα οποία χρειάζονται άλλου είδους διαχείριση, εννοώ ιατρική διαχείριση, υπάρχουν χρήστες ναρκωτικών, υπάρχουν χρήστες αλκοόλ, αυτοί που είναι σε καθημερινή βάση, δυστυχώς εξαρτημένοι από το αλκοόλ. 'Αρα, προσωπικότητες προβληματικές και αυτό όλο όπως αντιλαμβάνεστε χρειάζεται και μια κοινωνική διαχείριση».
Σημείωσε, τέλος, πως εξετάζονται μια σειρά άλλες ρυθμίσεις, έτσι ώστε και οι ποινές να αυξηθούν και οι ποινές επίσης να είναι ποικίλες, έτσι ώστε ο δράστης να είναι μακριά από το θύμα και να μην υπάρχει περίπτωση να επανέλθει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Τέσσερα F-16, ATR-72, CN-235 και UAV πέταξαν στο Αιγαίο – Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά
Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου και συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητά συμπλήρωση υπογραφών και γνωμοδότηση του ΝΣΚ για να προχωρήσει θεσμικά η διαδικασία
«Η επίθεση αυτή ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της καλώς εννοούμενης κριτικής» δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Επικοινωνία με τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΑΕ για εξελίξεις και επαναπατρισμό Ελλήνων
Παρέμβαση για Κύπρο, επαναπατρισμό Ευρωπαίων και ανάγκη διπλωματίας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο
Ο Κ. Βελόπουλος με επιστολή του ζητά παραπομπή Φλώρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής - Ο ανεξάρτητος βουλευτής απαντά με δική του εκδοχή
Τέσσερα drones κατευθύνθηκαν προς Κύπρο και Ελλάδα – Η κυβέρνηση παραπέμπει στον Δένδια
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για την αμυντική συνδρομή που παρέχει η Ελλάδα στην Kύπρο
Απτόητος απάντησε ότι «δεν έχουμε συνηθίσει να γλείφουμε σόλες παπουτσιών και γόβες πρεσβευτών»
Τι αναφέρουν τα πορίσματα των κομμάτων
Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
Μια χαμηλού κόστους αλλά υψηλής απόδοσης μεταρρύθμιση που μπορεί να αλλάξει το τοπίο της έρευνας
Η στάση του Ισπανού πρωθυπουργού στην επίθεση των ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον Ιράν μπορεί να είναι «σωστή» ή «λάθος» αναλόγως του αποτελέσματος. Όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Η μηνιαία έκθεση HEPI δείχνει ότι Ελλάδα και νοικοκυριά πληρώνουν χαμηλότερες λιανικές τιμές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.