Τρίπτυχο Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Όσα θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα στις Βρυξέλλες
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το τρίπτυχο με το οποίο προσέρχεται στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός
Με τρία βασικά ζητήματα προσέρχεται σήμερα (17.10) στην κρίσιμη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι άλλοι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ θα συζητήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναμένεται να επαναλάβει τη θέση ότι προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθεί στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπερτονίσει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες.
Επιπλέον, αναμένεται η ελληνική πλευρά να διεκδικήσει χρηματοδότηση για την επέκταση του φράκτη στον Έβρο. Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει τη σύναψη συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες για την επιστροφή μεταναστών, επιμένοντας στο ότι οι συμφωνίες θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κινηθεί στο τρίπτυχο εφαρμογή συμφωνιών, στήριξη και επιστροφές.
Η ατζέντα της κρίσιμης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό ζήτημα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συναντώνται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες. Προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους ηγέτες το σχέδιο νίκης της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. «Θα ακούσουμε από τον πρόεδρο Ζελένσκι για το προτεινόμενο σχέδιο νίκης του και θα εργαστούμε για τα επόμενα βήματα για την οικοδόμηση συναίνεσης γύρω από μια ειρηνευτική πρωτοβουλία που βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου», τονίζει στην επιστολή-πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την «ακλόνητη» υποστήριξή τους προς την Ουκρανία: πολιτική, στρατιωτική και οικονομική. Ειδικότερα, θα συζητηθεί η οικονομική στήριξη, ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ (50 δισεκ. δολαρίων) προς την Ουκρανία, στη βάση της δέσμευσης που ανέλαβε η ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, μαζί με τους εταίρους των G7, για να καλυφθούν οι στρατιωτικές ανάγκες, ο προϋπολογισμός και η ανασυγκρότηση της χώρας.
Για την κρίση στη Μέση Ανατολή, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, να εκφράσουν τη βαθιά τους ανησυχία για τη στρατιωτική κλιμάκωση και τους κινδύνους που αυτή θα φέρει σε ολόκληρη την περιοχή. Παράλληλα, οι «27» θα τονίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να πιέσει σθεναρά για αποκλιμάκωση και να επιμείνει στον σεβασμό του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου», τονίζει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν ως «ανεύθυνες» και «απαράδεκττες» τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο και να τονίσουν ότι το προσωπικό του ΟΗΕ και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει να προστατεύεται.
Η μετανάστευση, και συγκεκριμένα η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, θα απασχολήσει σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες σε μια πιο διεξοδική συζήτηση, έπειτα από αρκετούς μήνες. Αυτήν τη φορά η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην αυστηροποίηση της πολιτικής επιστροφών για τα άτομα των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και σε πιθανά μέτρα, όπως η επιστροφή των ατόμων αυτών σε τρίτες χώρες. «Θα έχουμε την ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένου του ενισχυμένου ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων, των ενισχυμένων εταιρικών σχέσεων και των ενισχυμένων πολιτικών επιστροφής», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της ενέργειας και συγκεκριμένα οι υψηλές τιμές που σημειώθηκαν στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδίως στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «υποβάλει επειγόντως προτάσεις» με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Βέλη κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την διαγραφή από τη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ρέθυμνο
Τιμήθηκε στα 11α Βραβεία Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Βουλής
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
H ΠτΔ εγκαινίασε τις εργασίες του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή
«Τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μετά τον Economist εύσημα στην ελληνική οικονομία και από τους Financial Times
Πώς σχολίασε τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.